Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV med liten budget

Med TCL QLED760 får du en spelvänlig TV med prisvärda prestanda.

Av / 2023-02-03 - 12:01
TCL QLED760 (43QLED760)
Audun Hage

TCL har utmärkt sig med flera bra TV-apparater: den kinesiska tillverkaren har en aggressiv prispolitik som har gjort dem till en intressant utmanare till etablerade tillverkare som Samsung och LG.

QLED760-serien är en relativt ny modell som erbjuder Google TV, bredformatsstöd och flera aktuella gaming-finesser. TCL-skärmen skiljer sig från de övriga testdeltagarna genom att den kostar betydligt mindre. Vi har ändå valt att ta med den, just för att se hur den står sig som ett billigare alternativ till premiummodellerna.

TCL QLED760

TCL-skärmen har en enkel och okomplicerad design och står på två V-formade fötter som ger gott om plats för en soundbar under. Användargränssnittet är det välkända Google TV, som har de senaste streamingtjänsterna och ofta uppdateras med nya appar. Fjärrkontrollen är av modern typ med Bluetooth och inbyggd mikrofon för Google Assistant. Den har också genvägar till de viktigaste funktionerna.

TCL 43QLED760 P1010337 P1010329
<
>
(Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Det är framför allt på anslutningarna som vi märker att vi har att göra med en mer prisvärd TV. TCL QLED760 har bara två HDMI-ingångar, vilket är ovanligt få nu för tiden. Här kan du alltså råka ut för att anslutningarna tar slut ganska snabbt. (Detta gäller dock bara 43-tumsversionen. De större 55- och 65-tumsmodellerna har tre HDMI 2.1-kontakter.)

En annan sak man bör lägga märke till är att den här skärmen, till skillnad från de dyrare konkurrenterna, bara klarar en maximal uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Det går alltså inte att utnyttja spel eller video med hög bildfrekvens (HFR). Utöver detta är formatstödet bra, inklusive Dolby Vision och HDR10+ samt möjlighet till Dolby Atmos-ljud via HDMI-utgången.

TCL har även inkluderat ett par praktiska gaming-finesser, som VRR och ett särskilt spelläge (Game Master) med kort fördröjning som vi uppmätte till 13,7 millisekunder.

QLED760 har en särskild Game Assistant-meny som ger tillgång till de viktigaste inställningarna och en översikt över ingångar och bildhastighet, men den är inte lika avancerad som LG:s och Samsungs varianter. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

TCL-skärmen har en 4K LCD-bildpanel med QLED-färgfilter och direkt LED-bakbelysning, utan lokal dimning. Här finns alltså ingen flott OLED- eller MiniLED-teknik på insidan. Trots detta blev vi ändå positivt överraskade av den allmänna bildkvaliteten.

Som förväntat märks det att kontrasten och ljusstyrkan är mer medelmåttig jämfört med de dyrare konkurrenterna. QLED760 kan inte heller riktigt mäta sig med den saftiga ljusstyrkan i Samsung QN90B eller den djupa svärtan i LG OLED C2. Men kontrasten är förvånansvärt bra och tillräcklig för att ge ett fint intryck av många spel.

TCL-skärmen har en skarp och färgstark bild som är lätt att gilla och spelläget känns snabbt, utan brus eller flimmer. Skärpan är utmärkt och rörelseutjämningen effektiv. QLED760 har även en relativt bra betraktningsvinkel för att vara LCD, så den bevarar färgerna även när man tittar på den snett från sidan. Sammantaget ger TCL tjusiga bildprestanda för pengarna.

Ljudkvalitet

På ljudsidan har QLED760 ett relativt enkelt stereohögtalarsystem från Onkyo, utan någon extra bashögtalare eller liknande. Men det allmänna intrycket av ljudet är klart godkänt. Här finns en bra tydlighet i röster och det går att spela högt och klart utan irriterande förvrängning.

Trots detta kan det nog vara lockande att koppla in en soundbar som ger lite extra fart åt ljudet – men kom ihåg att du då bara har en enda HDMI-kontakt kvar!

Slutsats

TCL QLED760 är testets klart billigaste TV, den kostar så lite att den egentligen blir en grov jämförelse i det här sammanhanget. Kontrasten medelbra och kan inte jämföras med de bästa OLED- och MiniLED-skärmarna. Men så länge du klarar dig med färre ingångar och mindre hårdkokta gaming-finesser så är detta ett prisvärt alternativ med bra allroundbildkvalitet. Helt klart ett bra köp!

Karakter
TCL QLED760 (43QLED760)
Basic

Ljud & Bild tycker

TCL levererar en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast, plus kort fördröjning (input lag). TCL 43QLED760 får nöja sig med bara två HDMI-ingångar och stöder maximalt 4K/60 Hz-videosignaler.

Också i detta test:

42- och 43-tums LCD- och OLED-TV för gaming

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Snabb och kontrastrik

Med saftig ljusstyrka, snabb respons och massor av anslutningar är Samsung QN90B en högintressant skärm för gaming och annan TV-underhållning.

Samsung QN90B har en ljusstark och kontrastrik bild, massor av gaming-vänliga funktioner och bra anslutningar.
QN90B saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt och strålande allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerar utmärkt till både gaming och vanlig TV-underhållning.

Panasonic LZ980E har en gnistrande och naturlig bildkvalitet, plus finesser som passar lika bra till spel som till film.
LZ980E får nöja sig med två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar.
Läs hela testet

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Spelare kommer verkligen till ett ”dukat bord” med LG OLED C2, en TV som fungerar utmärkt med alla sorters spel.

OLED-skärmen från LG har en snygg och kontrastrik bildkvalitet. Anslutningsmöjligheterna är oerhört bra, med ett brett stöd för olika videoformat och gaming-finesser.
Ljudet är inte lika engagerande som bilden och OLED-skärmen får klara sig med något lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.
Läs hela testet

Sony A90K (XR-42A90K)

Fin TV till PlayStation 5

Sonys kompakta OLED-skärm har en utmärkt bild- och ljudkvalitet, även om spelresponsen hade kunnat vara ännu snabbare.

Sony-skärmen serverar en skarp och snygg bild med utmärkt kontrast.
Sony A90K är inte den snabbaste skärmen för spel, och får nöja sig med två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen