Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony A90K (XR-42A90K)

Fin TV till PlayStation 5

Sonys kompakta OLED-skärm har en utmärkt bild- och ljudkvalitet, även om spelresponsen hade kunnat vara ännu snabbare.

Skrivet av / 2023-02-03 - 12:01
Sony A90K (XR-42A90K)
Audun Hage

Sony, tillverkaren av PlayStation 5, har även ett par TV-apparater som de hävdar passar extra bra ihop med den populära spelkonsolen. En av dessa är Bravia A90K, som också är Sonys allra första OLED-TV i 42-tumsversion! Den är liten och nätt att titta på, men har en uppsjö av finesser på insidan.

Sony XR-42A90K

A90K-serien lägger sig mitt mellan highend-modellen A95K och den billigare A80K som vi redan har testat. Den här serien finns bara i 42 och 48 tum, och riktar sig till de som vill ha en kompakt TV utan att kompromissa med kvaliteten.

A90K är utrustad med en toppspecad OLED-panel från LG Display samt Sonys egen XR-videoprocessor och deras välkända Acoustic Surface-högtalarsystem. Det är en kombo som har visat sig vara väldigt lyckad i tidigare tester.

Sony A90K (5) Sony A90K remote Sony A90K rear Sony A90K inputs Sony A90K stand
<
>
Sony-skärmen har en snygg design med en rund fot som passar fint på olika TV-bänkar och skrivbord. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Sony A90K kör det nya användargränssnittet Google TV som har ett brett utbud av streamingtjänster, appar och spel. Den har även fått Sonys premiumfjärrkontroll med bakgrundsbelysta knappar, vilket vi givetvis uppskattar extra mycket i ”biomörkret”!

Bland anslutningarna kan Sony A90K skryta med fyra HDMI-ingångar, men ännu en gång är det bara två av dem som stöder 4K/120 Hz-videosignaler. Kopplar du in en soundbar till TV:n har du i praktiken bara en kontakt ledig till 4K/120 Hz. Inga problem så länge du bara har ett PS5, men för de som inte har någonting emot att spela på flera olika konsoler kan det bli trassligt.

Sony-skärmen är skräddarsydd för PlayStation 5 (”Perfect for PlayStation 5”) med funktioner som Auto HDR Tone Mapping (HGiG) och Auto Low Latency Mode (ALLM). TV:n känner av när den har ett PS5 anslutet och väljer automatiskt rätt inställningar. Men utöver detta finns inte lika många justeringsmöjligheter som hos exempelvis LG och Samsung, och det finns ingen dedikerad ”Game Bar”-meny heller.

Sony A90K har annars bra formatstöd, med bland annat Dolby Vision för spel. Tyvärr kan man inte välja både Dolby Vision och 120 Hz-läge samtidigt: man måste välja mellan att köra Dolby Vision i 60 Hz och vanlig HDR i 120 Hz – till skillnad från LG OLED C2, som stöder båda funktionerna samtidigt.

Vi noterar också att Sony-skärmen reagerar pyttelite långsammare på spelkontrollen än de snabbaste i testet. Input lag uppmättes till cirka 22 millisekunder.

Sony-skärmen är skräddarsydd för Playstation 5: den känner automatiskt av när du har spelkonsolen ansluten och väljer de optimala bildinställningarna. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

På bildsidan är detta en OLED-TV med alla dess välkända och uppskattade fördelar. Sony-skärmen har en skarp och kontrastrik bild med suveränt djup i svärtan.

Samtidigt märker vi att Sony A90K är snäppet svagare i kontrast och ljusstyrka än de bästa i testet. En är MiniLED-skärmen från Samsung (QN90B), som givetvis har mer ljusstyrka i alla visningsförhållanden. Men även de två OLED-utmanarna från LG och Panasonic kan skryta med saftigare ljusstyrka och kontrast, vilket är både synligt och mätbart. Det kan bero på att Sony har valt en lite mer konservativ bildestetik än konkurrenterna i det här fallet.

Med det sagt så är Sony A90K för det mesta en härlig TV att titta på. Storslagna PlayStation-spel som Call of Duty och Last of Us kommer till sin fulla rätt tack vare precisa och nyanserade färger och strålande kontrast. Det är bara i några få fall som vi saknar mer tryck i HDR-effekterna. Sony-skärmen har dessutom mycket mjuka och sömlösa rörelser.

Vi måste förstås också nämna att Sony-skärmen har en utmärkt bildkvalitet för vanligt TV-tittande, filmer och serier. Inte minst tack vare XR-videoprocessorn som lyckas trolla fram en väldigt skarp bild utan brus.

 

Sony A90K Call of Duty (2) Sony A90K Last of Us (3) Sony A90K Call of Duty
<
>
Stora Playstation-spel som Call of Duty och The Last of Us kommer till sin rätt tack vare precisa, nyanserade färger och bra kontrast. A90K är dock något svagare vad gäller kontrast och ljusstyrka än de bästa i testet. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Sony A90K har ett riktigt äss i rockärmen när det gäller ljudet: i stället för de vanliga högtalarna på undersidan använder den själva OLED-panelen som högtalare. Med hjälp av små motorer på insidan vibrerar bildpanelen i takt med ljudsignalen, med resultatet att ljudet kommer direkt ut från skärmen.

I praktiken är resultatet imponerande, speciellt för en så kompakt TV. Ljudbilden är både stor, omslutande och direkt, på samma gång som det är bra fyllighet i basen. I många fall klarar man sig utan en separat soundbar!

Slutsats

Sony A90K är en kompakt OLED-skärm med strålande bild- och ljudkvalitet, som även duger fint för spel. Sony-skärmen är inte lika ”hardcore” som vissa av konkurrenterna när det gäller gaming-finesser och anslutningsmöjligheter, men fungerar ändå bra ihop med PlayStation 5. Detta är rätt TV för dig om du vill ha en bra bild med film och serier, och som också gillar att spela då och då, snarare än att sitta klistrad och spela i timmar.

Karakter
Sony A90K (XR-42A90K)
Premium

Ljud & Bild tycker

Sony-skärmen serverar en skarp och snygg bild med utmärkt kontrast. Sony A90K är inte den snabbaste skärmen för spel, och får nöja sig med två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar.

Också i detta test:

42- och 43-tums LCD- och OLED-TV för gaming

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Snabb och kontrastrik

Med saftig ljusstyrka, snabb respons och massor av anslutningar är Samsung QN90B en högintressant skärm för gaming och annan TV-underhållning.

Samsung QN90B har en ljusstark och kontrastrik bild, massor av gaming-vänliga funktioner och bra anslutningar.
QN90B saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt och strålande allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerar utmärkt till både gaming och vanlig TV-underhållning.

Panasonic LZ980E har en gnistrande och naturlig bildkvalitet, plus finesser som passar lika bra till spel som till film.
LZ980E får nöja sig med två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar.
Läs hela testet

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Spelare kommer verkligen till ett ”dukat bord” med LG OLED C2, en TV som fungerar utmärkt med alla sorters spel.

OLED-skärmen från LG har en snygg och kontrastrik bildkvalitet. Anslutningsmöjligheterna är oerhört bra, med ett brett stöd för olika videoformat och gaming-finesser.
Ljudet är inte lika engagerande som bilden och OLED-skärmen får klara sig med något lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.
Läs hela testet

TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV med liten budget

Med TCL QLED760 får du en spelvänlig TV med prisvärda prestanda.

TCL levererar en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast, plus kort fördröjning (input lag).
TCL 43QLED760 får nöja sig med bara två HDMI-ingångar och stöder maximalt 4K/60 Hz-videosignaler.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Samsungs nya OLED-TV imponerar

Perfekt utomhus-TV

Rulla till toppen