Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung QN90B (QE43QN90B)

Snabb och kontrastrik

Med saftig ljusstyrka, snabb respons och massor av anslutningar är Samsung QN90B en högintressant skärm för gaming och annan TV-underhållning.

Publicerad 2023-02-03 - 12:01
Samsung QN90B (QE43QN90B)
Audun Hage

Samsungs numera välkända Neo QLED är den sydkoreanska tillverkarens beteckning på LCD-skärmar med MiniLED-bakbelysning. Den här avancerade tekniken har länge varit reserverad för de större skärmarna i highend-klassen, men nu kryper den ner även till de mindre skärmstorlekarna, som den här gaming-vänliga 43-tummaren i QN90B-serien.

Samsung QN90B

QN90B-serien ligger strax under toppmodellen QN95B i Samsung-hierarkin och är en av de toppspecade TV-apparaterna från 2022-årgången. Den är utrustad med en avancerad MiniLED-bakbelysning, där ”mini” syftar på lysdioderna bakom LCD-skärmen. De är bara en bråkdel (1/40) så stora som vanliga lysdioder och gör det möjligt att ha betydligt fler dimbara zoner. Detta ger en mer exakt ljusfördelning och bättre kontrast än på traditionella LCD-skärmar.

En bonuseffekt med mini-bakbelysningen är att själva skärmen kan göras väldigt tunn. Samsung QN90B är bara ett par centimeter tjock över hela skärmytan, utan att något sticker ut. Därför kan den hängas väldigt tätt intill väggen.

Samsung QN90B remote Samsung QN90B (7) Samsung QN90B (2)
<
>
Samsung QN90B. Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Samsung har uppgraderat QN90B-serien med betydligt bättre anslutningar än föregångaren QN90A. Alla fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120Hz, vilket betyder gott om plats för olika spelkonsoler och videokällor.

Samsung-skärmen är enkel att installera eftersom den automatiskt känner av när du har en Xbox eller Playstation ansluten och aktiverar det snabbaste spelläget. Menysystemet har en särskild Game Bar med en fullständig översikt över relevanta inställningar. Finesser som HGiG och FreeSync Premium ser till att TV:n samarbetar med spelmaskinerna.

Samsung QN90B har kort fördröjning, vilket gör att skärmen känns snabb på avtryckaren. Vi uppmätte input lag till cirka 15 millisekunder.

Användargränssnittet Tizen har en lång rad streamingtjänster, inte bara för filmer och serier utan även för spel. Med appar som Xbox och Geforce Now har du möjlighet att spela direkt på TV-skärmen över internet, genom att bara koppla in en spelkontroll (via Bluetooth). Grafiken och responsen på onlinetjänsterna går inte att jämföra med de senaste spelkonsolerna, men fungerar bra för ”enklare” fritidsunderhållning.

Den största bristen på finessfronten är det populära HDR-formatet Dolby Vision for gaming, som stöds av Xbox Series X på flera titlar (Halo Infinite, Gears of War, Call of Duty, etc) – för att inte tala om det växande antalet filmer och TV-serier. Däremot stöds det alternativa formatet HDR10+.

Samsung QN90B har ett gaming-vänligt användargränssnitt som heter Game Bar och som samlar relevanta inställningar på ett enda ställe. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Vi har tidigare imponerats av Neo QLED-modeller som QN95B och det är tydligt att den mer överkomliga QN90B har många liknande egenskaper. För att vara en 43-tummare har den en tämligen potent bildkvalitet.

Samsung-skärmen har en väldigt ljusstark och livlig bild som vi uppmätte till 955 (10 % fönster) respektive 555 (100 % fönster/helskärm) nits. Det ger en del fördelar jämfört med OLED-skärmarna som framträder tydligt i ljusa miljöer. Även med mycket ljus i rummet får bilden en stark kontrast och rejält med tryck i HDR-effekterna.

Hur är det i mörkare omgivningar och med mörka scener på skärmen? Tja, även om LED-bakbelysningen har blivit märkbart mer exakt än den föregående generationen så kan vi fortfarande urskilja en del halo-effekter. Detta märks särskilt i FPS-spel (first person shooter) som Gears 5 och Call of Duty. Vi kan till exempel se en liten ljuskontur runt siktet i mitten av skärmen. Pyttesmå ljuseffekter, som regndroppar, snöflingor och liknande, kan också bli lite suddiga i vissa fall, eftersom bakgrundsbelysningen måste jobba med att variera ljusstyrkan.

Vi ska dock inte överdriva effekten av detta, rent allmänt har QN90B en otroligt behaglig och oansträngd bild. Samsung-skärmen återger fartfyllda bilspel och actionspel med skarpa och sömlösa rörelser. Den nyanserade färgåtergivningen får bilsimulatorer som Forza Horizon att se väldigt realistiska ut.

Samsung QN90B screenshot
(Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Trots att QN90B är tunn på utsidan har Samsung lyckats packa in ett par riktigt bra högtalare i det smala skalet. Vi fick förvånansvärt bra ljud från de inbyggda högtalarna. Röståtergivningen är klar och distinkt, med bra fyllighet i basen för musik och ljudeffekter.

QN90B kan också skicka Dolby Atmos-ljudsignaler till en kompatibel soundbar, antingen via HDMI eARC eller via trådlös ljudöverföring med Wi-Fi (kräver dock en kompatibel Samsung-soundbar). Då kan du utnyttja finessen Q Symphony, som använder de inbyggda högtalarna tillsammans med soundbar-högtalaren.

Slutsats

Samsung QN90B är en TV som bokstavligen har flera ljuspunkter. Den här MiniLED-skärmen har utmärkt ljusstyrka och kontrast, kort fördröjning och framför allt bra anslutningar. Helt enkelt en hejdundrande bra allround-TV som även fungerar bra för spel! Med ett snabbt användargränssnitt som erbjuder massor av streamingtjänster är detta en TV som är enkel att rekommendera.

Karakter
Samsung QN90B (QE43QN90B)
Premium

Ljud & Bild tycker

Samsung QN90B har en ljusstark och kontrastrik bild, massor av gaming-vänliga funktioner och bra anslutningar. QN90B saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen