Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung QN90B (QE43QN90B)

Snabb och kontrastrik

Med saftig ljusstyrka, snabb respons och massor av anslutningar är Samsung QN90B en högintressant skärm för gaming och annan TV-underhållning.

Av / 2023-02-03 - 12:01
Samsung QN90B (QE43QN90B)
Audun Hage

Samsungs numera välkända Neo QLED är den sydkoreanska tillverkarens beteckning på LCD-skärmar med MiniLED-bakbelysning. Den här avancerade tekniken har länge varit reserverad för de större skärmarna i highend-klassen, men nu kryper den ner även till de mindre skärmstorlekarna, som den här gaming-vänliga 43-tummaren i QN90B-serien.

Samsung QN90B

QN90B-serien ligger strax under toppmodellen QN95B i Samsung-hierarkin och är en av de toppspecade TV-apparaterna från 2022-årgången. Den är utrustad med en avancerad MiniLED-bakbelysning, där ”mini” syftar på lysdioderna bakom LCD-skärmen. De är bara en bråkdel (1/40) så stora som vanliga lysdioder och gör det möjligt att ha betydligt fler dimbara zoner. Detta ger en mer exakt ljusfördelning och bättre kontrast än på traditionella LCD-skärmar.

En bonuseffekt med mini-bakbelysningen är att själva skärmen kan göras väldigt tunn. Samsung QN90B är bara ett par centimeter tjock över hela skärmytan, utan att något sticker ut. Därför kan den hängas väldigt tätt intill väggen.

Samsung QN90B remote Samsung QN90B (7) Samsung QN90B (2)
<
>
Samsung QN90B. Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Samsung har uppgraderat QN90B-serien med betydligt bättre anslutningar än föregångaren QN90A. Alla fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120Hz, vilket betyder gott om plats för olika spelkonsoler och videokällor.

Samsung-skärmen är enkel att installera eftersom den automatiskt känner av när du har en Xbox eller Playstation ansluten och aktiverar det snabbaste spelläget. Menysystemet har en särskild Game Bar med en fullständig översikt över relevanta inställningar. Finesser som HGiG och FreeSync Premium ser till att TV:n samarbetar med spelmaskinerna.

Samsung QN90B har kort fördröjning, vilket gör att skärmen känns snabb på avtryckaren. Vi uppmätte input lag till cirka 15 millisekunder.

Användargränssnittet Tizen har en lång rad streamingtjänster, inte bara för filmer och serier utan även för spel. Med appar som Xbox och Geforce Now har du möjlighet att spela direkt på TV-skärmen över internet, genom att bara koppla in en spelkontroll (via Bluetooth). Grafiken och responsen på onlinetjänsterna går inte att jämföra med de senaste spelkonsolerna, men fungerar bra för ”enklare” fritidsunderhållning.

Den största bristen på finessfronten är det populära HDR-formatet Dolby Vision for gaming, som stöds av Xbox Series X på flera titlar (Halo Infinite, Gears of War, Call of Duty, etc) – för att inte tala om det växande antalet filmer och TV-serier. Däremot stöds det alternativa formatet HDR10+.

Samsung QN90B har ett gaming-vänligt användargränssnitt som heter Game Bar och som samlar relevanta inställningar på ett enda ställe. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Vi har tidigare imponerats av Neo QLED-modeller som QN95B och det är tydligt att den mer överkomliga QN90B har många liknande egenskaper. För att vara en 43-tummare har den en tämligen potent bildkvalitet.

Samsung-skärmen har en väldigt ljusstark och livlig bild som vi uppmätte till 955 (10 % fönster) respektive 555 (100 % fönster/helskärm) nits. Det ger en del fördelar jämfört med OLED-skärmarna som framträder tydligt i ljusa miljöer. Även med mycket ljus i rummet får bilden en stark kontrast och rejält med tryck i HDR-effekterna.

Hur är det i mörkare omgivningar och med mörka scener på skärmen? Tja, även om LED-bakbelysningen har blivit märkbart mer exakt än den föregående generationen så kan vi fortfarande urskilja en del halo-effekter. Detta märks särskilt i FPS-spel (first person shooter) som Gears 5 och Call of Duty. Vi kan till exempel se en liten ljuskontur runt siktet i mitten av skärmen. Pyttesmå ljuseffekter, som regndroppar, snöflingor och liknande, kan också bli lite suddiga i vissa fall, eftersom bakgrundsbelysningen måste jobba med att variera ljusstyrkan.

Vi ska dock inte överdriva effekten av detta, rent allmänt har QN90B en otroligt behaglig och oansträngd bild. Samsung-skärmen återger fartfyllda bilspel och actionspel med skarpa och sömlösa rörelser. Den nyanserade färgåtergivningen får bilsimulatorer som Forza Horizon att se väldigt realistiska ut.

Samsung QN90B screenshot
(Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Trots att QN90B är tunn på utsidan har Samsung lyckats packa in ett par riktigt bra högtalare i det smala skalet. Vi fick förvånansvärt bra ljud från de inbyggda högtalarna. Röståtergivningen är klar och distinkt, med bra fyllighet i basen för musik och ljudeffekter.

QN90B kan också skicka Dolby Atmos-ljudsignaler till en kompatibel soundbar, antingen via HDMI eARC eller via trådlös ljudöverföring med Wi-Fi (kräver dock en kompatibel Samsung-soundbar). Då kan du utnyttja finessen Q Symphony, som använder de inbyggda högtalarna tillsammans med soundbar-högtalaren.

Slutsats

Samsung QN90B är en TV som bokstavligen har flera ljuspunkter. Den här MiniLED-skärmen har utmärkt ljusstyrka och kontrast, kort fördröjning och framför allt bra anslutningar. Helt enkelt en hejdundrande bra allround-TV som även fungerar bra för spel! Med ett snabbt användargränssnitt som erbjuder massor av streamingtjänster är detta en TV som är enkel att rekommendera.

Karakter
Samsung QN90B (QE43QN90B)
Premium

Ljud & Bild tycker

Samsung QN90B har en ljusstark och kontrastrik bild, massor av gaming-vänliga funktioner och bra anslutningar. QN90B saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.

Också i detta test:

42- och 43-tums LCD- och OLED-TV för gaming

Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt och strålande allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerar utmärkt till både gaming och vanlig TV-underhållning.

Panasonic LZ980E har en gnistrande och naturlig bildkvalitet, plus finesser som passar lika bra till spel som till film.
LZ980E får nöja sig med två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar.
Läs hela testet

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Spelare kommer verkligen till ett ”dukat bord” med LG OLED C2, en TV som fungerar utmärkt med alla sorters spel.

OLED-skärmen från LG har en snygg och kontrastrik bildkvalitet. Anslutningsmöjligheterna är oerhört bra, med ett brett stöd för olika videoformat och gaming-finesser.
Ljudet är inte lika engagerande som bilden och OLED-skärmen får klara sig med något lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.
Läs hela testet

Sony A90K (XR-42A90K)

Fin TV till PlayStation 5

Sonys kompakta OLED-skärm har en utmärkt bild- och ljudkvalitet, även om spelresponsen hade kunnat vara ännu snabbare.

Sony-skärmen serverar en skarp och snygg bild med utmärkt kontrast.
Sony A90K är inte den snabbaste skärmen för spel, och får nöja sig med två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar.
Läs hela testet

TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV med liten budget

Med TCL QLED760 får du en spelvänlig TV med prisvärda prestanda.

TCL levererar en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast, plus kort fördröjning (input lag).
TCL 43QLED760 får nöja sig med bara två HDMI-ingångar och stöder maximalt 4K/60 Hz-videosignaler.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen