Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt och strålande allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerar utmärkt till både gaming och vanlig TV-underhållning.

Publicerad 2023-02-03 - 12:01
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Audun Hage

Panasonic är kända för att leverera TV-apparater med högsta bildkvalitet och på senare tid har de även skärpt sitt fokus på spel. 2022-modellerna fick ett par viktiga uppdateringar som bör väcka intresse hos både spelare och traditionella filmentusiaster. Vi har tidigare testat highend-modellerna LZ2000E och LZ1500E med gott resultat, men nu har turen kommit till en betydligt mer prisvärd variant.

TX-42JZ980E

LZ980-serien är en av de billigaste OLED-serierna från Panasonic och dessutom deras första 42-tums OLED-TV. Bildpanelen är som vanligt hämtad från LG Display medan bildbehandlingen styrs av Panasonic själva genom videoprocessorn HCX AI.

Designmässigt är detta en enkel historia med en mittmonterad fot som höjer upp skärmen en bit från bänken. Själva TV:n har en ganska traditionell design, men byggkvaliteten verkar i alla fall gedigen och förtroendeingivande.

Panasonic LZ980 Panasonic LZ980 remote Panasonic LZ980 rear Panasonic LZ980 (8) Panasonic LZ980 (2)
<
>
Panasonic TX-42LZ980E. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Panasonic håller fast vid sitt eget gränssnitt, MyHomeScreen, till skillnad från många av konkurrenterna som numera väljer Android eller Google TV. Panasonics menysystem är inte lika rikt på streamingtjänster, men har åtminstone välkända appar som Netflix, Disney+ och Apple TV+.

Däremot finns det inga speciella spelstreamingtjänster värda att nämna, så här får du ta till en separat spelkonsol eller PC om du vill testa de senaste spelen.

Panasonic erbjuder fyra HDMI-ingångar, men precis som hos Sony är bara två av dem kompatibla med 4K/120 Hz-videosignaler. Och bara en är ledig om du kopplar in en soundbar. Det är lite spartanskt jämfört med Samsung och LG som har full bandbredd i alla fyra ingångarna.

Däremot har Panasonic sett till att det finns ett speciellt gaming-bildläge – Game Mode Extreme – som känns snabbt och responsivt. Vi uppmätte input lag till cirka 15 millisekunder. LZ980E stöder även viktiga gaming-finesser som VRR och AMD FreeSync. Samt Dolby Vision för spel, men bara upp till 60 Hz.

 

Panasonic LZ980 input lag Panasonic LZ980 (7)
<
>
En nyhet på 2022-modellerna är att Panasonic har lagt till en separat Game Control Board, som ger full översikt över inställningarna. Här kan man sätta på och stänga av VRR och förbättra synligheten i mörka områden. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Bildmässigt finns det inget att klaga på. Panasonic LZ980E har alla de typiska fördelarna vi förknippar med OLED, inklusive djup svärta och utmärkt kontrast. Det finns också en mycket exakt och naturlig färgåtergivning: med bildlägen som Professional 1 och Filmmaker Mode är du garanterad en neutral och korrekt bild, så som filmproducenterna tänkte sig den i studion.

Mätresultaten för gråskala och färger (med Calman Autocal) var riktigt bra, utan något särskilt behov av ändringar eller finjustering. Färgbalansen är snudd på helt perfekt direkt från fabrik!

En korrekt bild för film fungerar även utmärkt med spel, visar det sig. Spelkänslan är sömlös och smidig, och de exakta färgerna gör att den läckra grafiken och HDR-effekterna kommer till sin rätt. Äventyrsspel ser fantastiska ut!

Panasonic-skärmen klarar även snabba racingspel och skjutaspel i 120 Hz-läge utan att bilden bryts upp eller flimrar. Skärpan är mycket bra, även vid snabba rörelser.

När vi jämför med LG OLED42C2 finns det klart fler likheter än skillnader mellan dem. Ljusstyrkan är inte lika intensiv som i Samsungs miniLED-skärm, men i praktiken såg vi att bilden var mer än ljusstark nog för normal användning. Under normala visningsförhållanden och i något dämpad belysning har Panasonic-skärmen mer än tillräckligt med tryck.

Ljudkvalitet

Panasonic-skärmen har ett standardljudsystem med 2 x 15 watt och stereohögtalare. Ljudåtergivningen är inget speciellt att skriva hem om, framför allt jämfört med Sony A90K som har ett betydligt kraftigare ljudsystem. Röster låter lite instängda och basen är ganska frånvarande.

Däremot har Panasonic en välfungerande ljudreturkanal (HDMI eARC) så att du kan koppla in en Dolby Atmos-kompatibel soundbar och få mer tryck i ljudet.

Slutsats

LZ980E gör ingen skam över sitt ursprung och tar plats i raden av strålande OLED-skärmar från Panasonic – nu i ett nytt 42-tumsformat. Bildåtergivningen är kontrastrik och skarp, med ovanligt tjusiga och naturliga färger.

Panasonic har också gett TV:n bra gaming-funktioner som gör att den fungerar med de senaste spelkonsolerna. LZ980E är därför väl lämpad för både krävande filmtittande och seriös gaming. Det enda vi saknar är bättre anslutningar – och lite fler streamingtjänster att välja mellan!

Karakter
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Premium

Ljud & Bild tycker

Panasonic LZ980E har en gnistrande och naturlig bildkvalitet, plus finesser som passar lika bra till spel som till film. LZ980E får nöja sig med två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen