Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)

Kompakt och strålande allround-TV

Panasonic TX-42LZ980E fungerar utmärkt till både gaming och vanlig TV-underhållning.

Av / 2023-02-03 - 12:01
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Audun Hage

Panasonic är kända för att leverera TV-apparater med högsta bildkvalitet och på senare tid har de även skärpt sitt fokus på spel. 2022-modellerna fick ett par viktiga uppdateringar som bör väcka intresse hos både spelare och traditionella filmentusiaster. Vi har tidigare testat highend-modellerna LZ2000E och LZ1500E med gott resultat, men nu har turen kommit till en betydligt mer prisvärd variant.

TX-42JZ980E

LZ980-serien är en av de billigaste OLED-serierna från Panasonic och dessutom deras första 42-tums OLED-TV. Bildpanelen är som vanligt hämtad från LG Display medan bildbehandlingen styrs av Panasonic själva genom videoprocessorn HCX AI.

Designmässigt är detta en enkel historia med en mittmonterad fot som höjer upp skärmen en bit från bänken. Själva TV:n har en ganska traditionell design, men byggkvaliteten verkar i alla fall gedigen och förtroendeingivande.

Panasonic LZ980 Panasonic LZ980 remote Panasonic LZ980 rear Panasonic LZ980 (8) Panasonic LZ980 (2)
<
>
Panasonic TX-42LZ980E. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Panasonic håller fast vid sitt eget gränssnitt, MyHomeScreen, till skillnad från många av konkurrenterna som numera väljer Android eller Google TV. Panasonics menysystem är inte lika rikt på streamingtjänster, men har åtminstone välkända appar som Netflix, Disney+ och Apple TV+.

Däremot finns det inga speciella spelstreamingtjänster värda att nämna, så här får du ta till en separat spelkonsol eller PC om du vill testa de senaste spelen.

Panasonic erbjuder fyra HDMI-ingångar, men precis som hos Sony är bara två av dem kompatibla med 4K/120 Hz-videosignaler. Och bara en är ledig om du kopplar in en soundbar. Det är lite spartanskt jämfört med Samsung och LG som har full bandbredd i alla fyra ingångarna.

Däremot har Panasonic sett till att det finns ett speciellt gaming-bildläge – Game Mode Extreme – som känns snabbt och responsivt. Vi uppmätte input lag till cirka 15 millisekunder. LZ980E stöder även viktiga gaming-finesser som VRR och AMD FreeSync. Samt Dolby Vision för spel, men bara upp till 60 Hz.

 

Panasonic LZ980 input lag Panasonic LZ980 (7)
<
>
En nyhet på 2022-modellerna är att Panasonic har lagt till en separat Game Control Board, som ger full översikt över inställningarna. Här kan man sätta på och stänga av VRR och förbättra synligheten i mörka områden. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Bildmässigt finns det inget att klaga på. Panasonic LZ980E har alla de typiska fördelarna vi förknippar med OLED, inklusive djup svärta och utmärkt kontrast. Det finns också en mycket exakt och naturlig färgåtergivning: med bildlägen som Professional 1 och Filmmaker Mode är du garanterad en neutral och korrekt bild, så som filmproducenterna tänkte sig den i studion.

Mätresultaten för gråskala och färger (med Calman Autocal) var riktigt bra, utan något särskilt behov av ändringar eller finjustering. Färgbalansen är snudd på helt perfekt direkt från fabrik!

En korrekt bild för film fungerar även utmärkt med spel, visar det sig. Spelkänslan är sömlös och smidig, och de exakta färgerna gör att den läckra grafiken och HDR-effekterna kommer till sin rätt. Äventyrsspel ser fantastiska ut!

Panasonic-skärmen klarar även snabba racingspel och skjutaspel i 120 Hz-läge utan att bilden bryts upp eller flimrar. Skärpan är mycket bra, även vid snabba rörelser.

När vi jämför med LG OLED42C2 finns det klart fler likheter än skillnader mellan dem. Ljusstyrkan är inte lika intensiv som i Samsungs miniLED-skärm, men i praktiken såg vi att bilden var mer än ljusstark nog för normal användning. Under normala visningsförhållanden och i något dämpad belysning har Panasonic-skärmen mer än tillräckligt med tryck.

Ljudkvalitet

Panasonic-skärmen har ett standardljudsystem med 2 x 15 watt och stereohögtalare. Ljudåtergivningen är inget speciellt att skriva hem om, framför allt jämfört med Sony A90K som har ett betydligt kraftigare ljudsystem. Röster låter lite instängda och basen är ganska frånvarande.

Däremot har Panasonic en välfungerande ljudreturkanal (HDMI eARC) så att du kan koppla in en Dolby Atmos-kompatibel soundbar och få mer tryck i ljudet.

Slutsats

LZ980E gör ingen skam över sitt ursprung och tar plats i raden av strålande OLED-skärmar från Panasonic – nu i ett nytt 42-tumsformat. Bildåtergivningen är kontrastrik och skarp, med ovanligt tjusiga och naturliga färger.

Panasonic har också gett TV:n bra gaming-funktioner som gör att den fungerar med de senaste spelkonsolerna. LZ980E är därför väl lämpad för både krävande filmtittande och seriös gaming. Det enda vi saknar är bättre anslutningar – och lite fler streamingtjänster att välja mellan!

Karakter
Panasonic LZ980E (TX-42LZ980E)
Premium

Ljud & Bild tycker

Panasonic LZ980E har en gnistrande och naturlig bildkvalitet, plus finesser som passar lika bra till spel som till film. LZ980E får nöja sig med två 4K/120 Hz-kompatibla ingångar.

Också i detta test:

42- och 43-tums LCD- och OLED-TV för gaming

Samsung QN90B (QE43QN90B)

Snabb och kontrastrik

Med saftig ljusstyrka, snabb respons och massor av anslutningar är Samsung QN90B en högintressant skärm för gaming och annan TV-underhållning.

Samsung QN90B har en ljusstark och kontrastrik bild, massor av gaming-vänliga funktioner och bra anslutningar.
QN90B saknar stöd för det populära Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

LG OLED C2 (OLED42C2LA)

Perfekt gaming-TV

Spelare kommer verkligen till ett ”dukat bord” med LG OLED C2, en TV som fungerar utmärkt med alla sorters spel.

OLED-skärmen från LG har en snygg och kontrastrik bildkvalitet. Anslutningsmöjligheterna är oerhört bra, med ett brett stöd för olika videoformat och gaming-finesser.
Ljudet är inte lika engagerande som bilden och OLED-skärmen får klara sig med något lägre ljusstyrka än LCD-skärmarna.
Läs hela testet

Sony A90K (XR-42A90K)

Fin TV till PlayStation 5

Sonys kompakta OLED-skärm har en utmärkt bild- och ljudkvalitet, även om spelresponsen hade kunnat vara ännu snabbare.

Sony-skärmen serverar en skarp och snygg bild med utmärkt kontrast.
Sony A90K är inte den snabbaste skärmen för spel, och får nöja sig med två 120 Hz-kompatibla HDMI-ingångar.
Läs hela testet

TCL QLED760 (43QLED760)

Gaming-TV med liten budget

Med TCL QLED760 får du en spelvänlig TV med prisvärda prestanda.

TCL levererar en snygg bild med bra ljusstyrka och kontrast, plus kort fördröjning (input lag).
TCL 43QLED760 får nöja sig med bara två HDMI-ingångar och stöder maximalt 4K/60 Hz-videosignaler.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

Rulla till toppen