TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Vi testar smart belysning

Test av smart belysning

Intelligenta ljuskällor är en av de viktigaste delarna i ett smart hem. Vi har testat smarta lampor från sex olika tillverkare.

forfatter
Publicerad 2022-06-16 - 11:41
Produkter i testet
 • Philips Hue
 • Hombli
 • Nanoleaf Lines
 • WiZ
 • Ledvance
 • LIFX
 • Det smarta hemmet kommer. Inte som en plötslig revolution där alltihop – som Skynet – får medvetande på en gång. Utan gradvis. Det smarta hemmet bärs hem i shoppingpåsen – en glödlampa i taget. Tills det inte längre finns någon lampa som bara kan tändas och släckas med en strömbrytare.

  Det smarta hemmet bärs hem i shoppingpåsen – en glödlampa i taget.

  Vi har skrivit mycket om prylar till det smarta hemmet: smarta lås till ytterdörren, smarta övervakningskameror och smarta dammsugare. Till och med smarta kaffemaskiner har vi gett oss i kast med. Men smarta ljuskällor är förmodligen det första som många av oss kommer att lägga märke till i det smarta hemmet. För det är enkelt och billigt att komma igång.

  Enkelt och billigt – till en början

  En smart glödlampa går att köpa för ungefär en hundralapp och skruvas in i samma sockel som en gammaldags glödlampa utan inbyggd intelligens. Sedan tar det bara ett par minuter med mobilen för att koppla upp lampan på nätet och börja styra ljuset i hemmet från mobilen. Det är … smart.

  Ännu smartare blir det när fler lampor läggs till i samlingen. Då kan man styra allt ljus i vardagsrummet genom att trycka på en enda (smart) knapp. Eller ställa in en ljusscen som passar en filmkväll eller en fest.

  Med hjälp av Google Home, Apple Home Kit eller Alexa kan smarta lampor och andra smarta enheter från olika tillverkare styras samtidigt. Nu har hemmet verkligen blivit ett smart hem.

  LIFX Blog Circadian Rythm 01
  (Foto: LIFX)

  Wi-Fi, ZigBee eller Bluetooth?

  Innan du kan börja installera belysning i hemmet måste du välja hur de smarta glödlamporna ska kommunicera med omvärlden. I dag finns det tre sätt att styra sådana ljuskällor i hemmet.

  Bluetooth är det enklaste. Du behöver inte tänka på nätverk och routrar, utan kopplar bara ihop ljuskällorna med telefonen. Det gör det enkelt att komma igång. Förutom dedikerade Bluetooth-lampor, som flera tillverkare har, stöder flera av Philips Hue-lamporna både Bluetooth och Philips egen brygga. Bluetooth-styrning ger minst alternativ, eftersom mobilen kommunicerar med ljuskällorna en i taget. Och bara när den är inom räckhåll. Därför kan du inte automatisera allt ljus i hela huset med Bluetooth.

  ZigBee är den äldsta standarden för ljusstyrning. Den är framför allt känd från Philips Hue, men används även av IKEAs Trådfri-system. Lamporna lamporna styrs trådlöst av en gemensam brygga (bridge) som är ansluten till routern. Bryggan gör startpriset lite högre, men underlättar för att installera nya ljuskällor. Den minskar också trafiken i husets trådlösa nätverk eftersom inte alla ljuskällor måste kommunicera den vägen.

  Wi-Fi-baserade ljuskällor är enkla och billiga att komma igång med när hemmets lampor ska vara smarta. Du kan kombinera ljuskällor från olika tillverkare, som dock fortfarande måste ha var sin egen app för inställningen. Har du många smarta lampor innebär det dock mer trafik på det trådlösa nätverket – i konkurrens med datorer, TV och musikstreaming som behöver en stabil nätverksanslutning.

  Produkter i testet

  Philips Hue

  Ljus för alla dina behov

  Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.

  Enormt utbud. Installationen är enkel och stabil som en klippa tack vare Hue Bridge. Omfattande och mångsidiga funktioner i en logiskt uppbyggd app.
  Dyrare. Du måste ha en Hue Bridge. Mängden alternativ i appen kan verka överväldigande.

  Hombli

  Stämningsljus till myshörnan

  Hombli har de mest övertygande smarta glödlamporna, de avger däremot inte så mycket ljus.

  Billiga. Dekorationslamporna är de mest dekorativa vi har sett.
  Inte billigare än de billigaste konkurrenterna, som är bättre på både ljuskvalitet och funktioner.

  Nanoleaf Lines

  Diskreta ljusskulpturer

  Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

  Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer.
  Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.

  WiZ

  Hues billiga kusin

  Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

  Installationen är verkligen enkel och stabil.
  Inte lika stort sortiment som hos systermärket Philips Hue. Och trots släktskapet kan de inte styras ihop.

  Ledvance

  Uppfinningsrik teknik

  Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.

  Enda filamentlampan i färg. Bra ljuskvalitet och pris.
  Färre möjligheter för ljusscener i appen. Inga animationer.

  LIFX

  Bakteriedödande lampor

  LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.

  Uppfinningsrika lampor med originella funktioner. Stark ljusstyrka.
  Den bakteriedödande glödlampan är mer smart än praktisk. Appen är rörig. Så länge företagets framtid är oviss riskerar man att få lampor som inte fungerar om servern stängs ned.
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  2 Kommentarer
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  För att få riktig smart belysning rekommenderar jag Wiser med ”puckar” som sätts bakom strömbrytaren sedan kan man köpa vilka ledlampor som helst och styra med app i från telefonen.
  Med ovan lampor förutsätts att strömbrytaren är på, om någon släcker belysningen med strömbrytaren så fungerar inte app styrning för ovanstående lösningar.

  Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
  Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
  Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
  Kanske den bästa robotdammsugaren Svindyra Roborock S7 MaxV Ultra är den smartaste robotdammsugaren hittills.
  Städa med hjälp av laser Jag har sagt det förr, och jag säger det igen – det finns roligare saker än att städa. Men som tur väl är så finns det människor som faktiskt gör sitt yttersta för att göra det hela både enklare och skojigare.
  Framtiden är ljus och smart Intelligenta ljuskällor är en av de viktigaste delarna i ett smart hem. Vi har testat smarta lampor från sex olika tillverkare.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend