Bil & Elfordon Datorer Fitness Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Nanoleaf Lines

Diskreta ljusskulpturer

Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

Publicerad 2022-06-16 - 11:40
Nanoleaf Lines
John Hvidlykke

Nanoleaf skiljer sig från andra tillverkare genom att enbart tillverka dekorationsbelysning, inga vanliga glödlampor. Vi har tidigare testat deras Aurora-triangelpaneler som fick toppbetyg. Och deras träliknande, hexagonala Elements som fick ett lite mer blandat mottagande.

Nanoleaf Lines är det mest diskreta vi sett från märket. Som namnet antyder befinner vi den här gången oss i den tvådimensionella änden av geometrin: linjen. Nanoleaf Lines Starter Kit innehåller nio smala, vita plaststavar, 26 cm långa. Stavarna är ungefär hälften så breda och tjocka som LIFX Beam. Men ungefär lika diskreta när de sitter på en vit vägg och är släckta.

Läs också Ljusdekoration med problem Nanoleaf Elements ser ut som en lysande idé, men det är inte enkelt att få stämningsbelysning i ett smart hem.

Ljuskällorna sitter på baksidan av stängerna och lyser mot bakväggen, vilket också ger Lines en något mer diskret look än de andra Nanoleaf-produkterna.

Nanoleaf Lines monteras på väggen med sexkantiga leder, där upp till sex Lines-stavar kan mötas i 60-graders vinkel. Fogarna är självhäftande. En av lederna rymmer en kontrollpanel där man kan tända och släcka ljusskulpturen, byta färg, välja animation och starta musikstyrning med hjälp av den inbyggda mikrofonen.

Självorganiserande moduler

Liksom andra Nanoleaf-produkter är Lines självorganiserande. Det vill säga att systemet själv räknar ut i vilket mönster modulerna sätts ihop. Detta gör att animationerna rör sig genom hela ljusfiguren och inte bara genom varje enskild modul.

Och det är allt, innan man börjar använda appen. Nanoleaf kan givetvis styras från mobilen på samma sätt som övriga testdeltagarna. När man har skapat ett användarkonto hos Nanoleaf ska enheterna hittas och läggas till på nätet. Man kan välja mellan tre olika metoder: QR-kod, NFC och manuell sökning via 2,4 GHz Wi-Fi. Det är bra med valmöjligheter – och dåligt att ingen av dem fungerar särskilt stabilt. Efter ett dussin försök där det var omöjligt att hitta Lines-systemet dök det plötsligt upp i appen. Utan en aning om varför det lyckades. Eller varför det inte gick tidigare.

Lines LivingRoom
Nanoleaf Lines. (Foto: Nanoleaf)

I appen kan man välja mer avancerade ljusanimationer till Lines och sammanställa spellistor, där flera körs efter varandra. Appen kräver lite tillvänjning, eftersom den inte är särskilt logiskt uppbyggd. Och den har sina egenheter, man måste lära sig att skilja på när en knapptryckning tänder och släcker panelen eller öppnar inställningsmenyn. Samma knapp, samma tryckning – bara en aning längre.

Ingen dygnsrytm

Lines-elementen kan inte förändra ljuset efter dagsrytmen (så kallad ”circadian lighting”) men det går att skapa scheman som växlar mellan olika animationer.

Det var enkelt att integrera Nanoleaf Lines i husets Google Home-system, men som med andra smarta lampor måste man vara medveten om att bara grundläggande funktioner kan styras direkt från Google Home. Man kan alltså bara välja ljus direkt i en färg åt gången. Inte göra ljusanimationer. Det finns dock en väg runt detta, eftersom man kan välja mellan scener (animationer) med hjälp av Google Assistant-kommandon i tal eller text.

Lines 9x Bedroom
Nanoleaf Lines. (Foto: Nanoleaf)

Slutsats

Nanoleaf Lines är den mest diskreta produkten vi har sett hittills från Nanoleaf. Vilket gör det möjligt att även använda den på andra ställen än i gaming-grottan. Lines-modulen är ganska dekorativ och går fint att använda för stämningsbelysning. Det kan man göra med de flesta andra LED-strips också, som dessutom är billigare. Men Lines-modulerna är en smula mer diskreta eftersom ljuset är indirekt. Om du letar efter ett komplett system för belysning i hela huset är Nanoleaf-lamporna inte rätt lösning, men de är roliga och effektiva för ändamålet.

Lines 18x Neutral Design Entryway
Nanoleaf Lines. (Foto: Nanoleaf)

Karakter
Nanoleaf Lines
Premium

Ljud & Bild tycker

Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer. Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen