TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Nanoleaf Lines

Diskreta ljusskulpturer

Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

forfatter
Publicerad 2022-06-16 - 11:40
Karakter
Nanoleaf Lines
L&B tycker
Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer.
Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.
Specifikationer
 • Färger: RGB, vit varm/kall (2 700–6 500 K)
 • CRI: 80
 • Trådlöst: Wi-Fi
 • App-styrning: Nanoleaf
 • Röststyrning: Google Assistant Alexa
 • Webb: nanoleaf.me
Produktsida

Nanoleaf skiljer sig från andra tillverkare genom att enbart tillverka dekorationsbelysning, inga vanliga glödlampor. Vi har tidigare testat deras Aurora-triangelpaneler som fick toppbetyg. Och deras träliknande, hexagonala Elements som fick ett lite mer blandat mottagande.

Nanoleaf Lines är det mest diskreta vi sett från märket. Som namnet antyder befinner vi den här gången oss i den tvådimensionella änden av geometrin: linjen. Nanoleaf Lines Starter Kit innehåller nio smala, vita plaststavar, 26 cm långa. Stavarna är ungefär hälften så breda och tjocka som LIFX Beam. Men ungefär lika diskreta när de sitter på en vit vägg och är släckta.

Läs också Ljusdekoration med problem Nanoleaf Elements ser ut som en lysande idé, men det är inte enkelt att få stämningsbelysning i ett smart hem.

Ljuskällorna sitter på baksidan av stängerna och lyser mot bakväggen, vilket också ger Lines en något mer diskret look än de andra Nanoleaf-produkterna.

Nanoleaf Lines monteras på väggen med sexkantiga leder, där upp till sex Lines-stavar kan mötas i 60-graders vinkel. Fogarna är självhäftande. En av lederna rymmer en kontrollpanel där man kan tända och släcka ljusskulpturen, byta färg, välja animation och starta musikstyrning med hjälp av den inbyggda mikrofonen.

Självorganiserande moduler

Liksom andra Nanoleaf-produkter är Lines självorganiserande. Det vill säga att systemet själv räknar ut i vilket mönster modulerna sätts ihop. Detta gör att animationerna rör sig genom hela ljusfiguren och inte bara genom varje enskild modul.

Och det är allt, innan man börjar använda appen. Nanoleaf kan givetvis styras från mobilen på samma sätt som övriga testdeltagarna. När man har skapat ett användarkonto hos Nanoleaf ska enheterna hittas och läggas till på nätet. Man kan välja mellan tre olika metoder: QR-kod, NFC och manuell sökning via 2,4 GHz Wi-Fi. Det är bra med valmöjligheter – och dåligt att ingen av dem fungerar särskilt stabilt. Efter ett dussin försök där det var omöjligt att hitta Lines-systemet dök det plötsligt upp i appen. Utan en aning om varför det lyckades. Eller varför det inte gick tidigare.

Lines LivingRoom
Nanoleaf Lines. (Foto: Nanoleaf)

I appen kan man välja mer avancerade ljusanimationer till Lines och sammanställa spellistor, där flera körs efter varandra. Appen kräver lite tillvänjning, eftersom den inte är särskilt logiskt uppbyggd. Och den har sina egenheter, man måste lära sig att skilja på när en knapptryckning tänder och släcker panelen eller öppnar inställningsmenyn. Samma knapp, samma tryckning – bara en aning längre.

Ingen dygnsrytm

Lines-elementen kan inte förändra ljuset efter dagsrytmen (så kallad ”circadian lighting”) men det går att skapa scheman som växlar mellan olika animationer.

Det var enkelt att integrera Nanoleaf Lines i husets Google Home-system, men som med andra smarta lampor måste man vara medveten om att bara grundläggande funktioner kan styras direkt från Google Home. Man kan alltså bara välja ljus direkt i en färg åt gången. Inte göra ljusanimationer. Det finns dock en väg runt detta, eftersom man kan välja mellan scener (animationer) med hjälp av Google Assistant-kommandon i tal eller text.

Lines 9x Bedroom
Nanoleaf Lines. (Foto: Nanoleaf)

Slutsats

Nanoleaf Lines är den mest diskreta produkten vi har sett hittills från Nanoleaf. Vilket gör det möjligt att även använda den på andra ställen än i gaming-grottan. Lines-modulen är ganska dekorativ och går fint att använda för stämningsbelysning. Det kan man göra med de flesta andra LED-strips också, som dessutom är billigare. Men Lines-modulerna är en smula mer diskreta eftersom ljuset är indirekt. Om du letar efter ett komplett system för belysning i hela huset är Nanoleaf-lamporna inte rätt lösning, men de är roliga och effektiva för ändamålet.

Lines 18x Neutral Design Entryway
Nanoleaf Lines. (Foto: Nanoleaf)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Philips Hue

Ljus för alla dina behov

Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.

Enormt utbud. Installationen är enkel och stabil som en klippa tack vare Hue Bridge. Omfattande och mångsidiga funktioner i en logiskt uppbyggd app.
Dyrare. Du måste ha en Hue Bridge. Mängden alternativ i appen kan verka överväldigande.

Hombli

Stämningsljus till myshörnan

Hombli har de mest övertygande smarta glödlamporna, de avger däremot inte så mycket ljus.

Billiga. Dekorationslamporna är de mest dekorativa vi har sett.
Inte billigare än de billigaste konkurrenterna, som är bättre på både ljuskvalitet och funktioner.

WiZ

Hues billiga kusin

Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

Installationen är verkligen enkel och stabil.
Inte lika stort sortiment som hos systermärket Philips Hue. Och trots släktskapet kan de inte styras ihop.

Ledvance

Uppfinningsrik teknik

Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.

Enda filamentlampan i färg. Bra ljuskvalitet och pris.
Färre möjligheter för ljusscener i appen. Inga animationer.

LIFX

Bakteriedödande lampor

LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.

Uppfinningsrika lampor med originella funktioner. Stark ljusstyrka.
Den bakteriedödande glödlampan är mer smart än praktisk. Appen är rörig. Så länge företagets framtid är oviss riskerar man att få lampor som inte fungerar om servern stängs ned.
Annons
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna en kommentar

Nu är det smart jul! Kom i julstämning med Philips Hue. Vi har testat den smartaste julgransslingan hittills.
Väldresserad Hur klarar sig en robotdammsugare mitt ibland flyttlådor och packmaterial? Äter den upp allt i sin väg eller klarar den att hålla rent ändå?
Ta kontrollen med Energy IQ Även om termometern inte visar fullt så låga siffror som det brukar vara i november dröjer det troligtvis inte länge innan vintern är över oss. Och med vinter och kyla kommer höga elkostnader.
Philips Hue på julgranen Signify har precis lanserat Philips Hue Festavia, en smart ljusslinga för granen.
Smart element sparar pengar Den kalla årstiden betyder högre elförbrukning, men med app-styrning kan du ta kontroll över elräkningen.
Philips Hue kommer snart att kunna prata med alla smarta hemprodukter Matter-standarden, som ska göra det lättare för Smarta Hem-produkter att arbeta tillsammans, har nu officiellt lanserats. Och Matter är på väg till nästan alla Philips Hue-produkter, säger tillverkaren.
Följ Ljud & Bild