Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Hombli

Stämningsljus till myshörnan

Hombli har de mest övertygande smarta glödlamporna, de avger däremot inte så mycket ljus.

Skrivet av / 2022-06-16 - 11:40
Hombli
John Hvidlykke

Hombli är baserat i Nederländerna och ingår i Avanca-koncernen som tillverkar smarta produkter för hem och hälsa. Hombli-ljuskällorna är dock de första produkterna L&B har testat.

Fiffig och smart app

Trots att företaget inte är bland de största är Homblis app för styrning av Wi-Fi-lamporna riktigt elegant och välfungerande. Appen söker efter lampor och trådlösa nätverk samtidigt och hittade på första gissningen rätt nätverk – av ett tiotal trådlösa nätverk inom räckhåll. Det är ett trick jag inte sett förut.

Smart Bulb E27 Filament 13
Homblis app är smartare än de flesta. (Foto: Hombli)

Förutom att visa husets ljuskällor och deras placering kan appen ge information om utomhustemperatur, luftfuktighet, lufttryck och vindriktning. Vilket inte är hälften så irrelevant som det kan verka. Utöver de vanliga inställningarna med klockslag och dygnsrytm kan man skapa scenarier där ljuset förändras utifrån till exempel vädret.

Att det är vettigt att tända ljuset när det mulnar på kan jag förstå. Men vem skulle vilja tända eller släcka lampan om luftfuktigheten eller vindhastigheten når en viss nivå? Det verkar vara en funktion som bara kom med för att programmeraren hittade på den!

Homblis app får poäng för att ha det smartaste systemet för att justera färgen på ljuset. Förutom ett färghjul för kulör och ett reglage för ljusstyrka har den ett reglage för färgmättnad. Det ger mycket mer exakt kontroll än bara färghjul och ljusstyrka.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Smart Bulb E27 är Homblis variant på standardglödlampan som gör de befintliga lamporna hemma smarta: en vit lampa som ser precis ut som en gammaldags glödlampa. Den har en ljusstyrka på 800 lumen (motsvarande en 60-watts glödlampa) och täcker ett spektrum från 2500 K-mysbelysning till iskallt, blåvitt 6500 K. Med andra ord: fullkomligt standard.

Glödlampan finns även i en version med både färgat ljus och det vita spektrumet, men är identisk i övrigt. Hombli anger inte CRI-värdet (ljusäktheten) för sina glödlampor, men båda verkar ha en smula platta färger.

Smart Bulb E27 CCT: 2305 kr för 2 st.
Smart Bulb E27 RGB + CCT: 390 kr för 2 st.

Smart Bulb E27 Filament 1 1
Smart Bulb E27 Filament. (Foto: Hombli)

Smart Bulb 2700K är en klar filamentlampa av standardstorlek, som bara kan justera ljusstyrkan. Ljusstyrkan är 800 lumen och färgtemperaturen 2700 K, vilket är i den varma änden. Om det beror på appen eller LED-glödtråden vet jag inte, men den här glödlampan kan bara justera ljusstyrkan lite grann. Även om värdet sänks ner till 1 % verkar ljuset subjektivt fortfarande vara på halv styrka.

Smart Bulb 2700K: 200 kr för 2 st.

HBEB 0312 Hombli Filament Amber
Hombli Filament Amber. (Foto: Hombli)

Smart Bulb Amber G95 är en globformad glödlampa för dekoration. Och om standardlamporna verkar lite anemiska så är retroljuset uppskruvat till max här. Den bärnstensfärgade glödlampan täcker en färgtemperatur från ultravarma 1800 K (!) till varma 2700 K och har en ljusstyrka på 300 lumen, vilket motsvarar en 25-watts glödlampa. Det här är alltså belysning som aldrig kommer att kännas minsta skarp eller bländande. Även med den kallaste ljustemperaturen kastar den ett mjukt, 70-talsljus över omgivningen.

Smart Bulb Amber G95: 350 kr

HBEB 0211 Hombli Smart Paere ST64 E27 CCT Filament Smokey 01
Hombli ST64 Smokey. (Foto: Hombli)

Smart Bulb Smokey ST64 är en glödlampa av Edison-typ. Även här befinner vi oss i den extrema effektavdelningen. Enligt specifikationen täcks ett spektrum från 1800 K till 6500 K, men eftersom glaset är kraftigt rökfärgat och lampan bara har en ljusstyrka på 180 lumen kan man stirra direkt på den utan att bli bländad. Som ljuskälla är den inte särskilt användbar, men som stämningsbelysning i steampunk-grottan är den perfekt.

Smart Bulb Smokey ST64: 360 kr

Slutsats

Hombli är en ny aktör på belysningsmarknaden och det säkraste sättet att väcka kundernas intresse är med prislapparna. Lamporna är lite billigare än hos WiZ, men bara lite. Och ljuskvaliteten är inte riktigt lika hög som hos WiZ. Appen är inte heller lika genomarbetad. Och man får klara sig utan animationer. Däremot är dekorationslamporna från Hombli de snyggaste att titta på. Vilket om allt annat är likadant måste ha högst prioritet för något som ska användas som dekoration.

Smart Bulb E27 Filament 8
(Foto: Hombli)

Karakter
Hombli
Premium

Home tycker

Billiga. Dekorationslamporna är de mest dekorativa vi har sett. Inte billigare än de billigaste konkurrenterna, som är bättre på både ljuskvalitet och funktioner.

Också i detta test:

Vi testar smart belysning

Philips Hue

Ljus för alla dina behov

Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.

Enormt utbud. Installationen är enkel och stabil som en klippa tack vare Hue Bridge. Omfattande och mångsidiga funktioner i en logiskt uppbyggd app.
Dyrare. Du måste ha en Hue Bridge. Mängden alternativ i appen kan verka överväldigande.
Läs hela testet

Nanoleaf Lines

Diskreta ljusskulpturer

Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer.
Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.
Läs hela testet

WiZ

Hues billiga kusin

Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

Installationen är verkligen enkel och stabil.
Inte lika stort sortiment som hos systermärket Philips Hue. Och trots släktskapet kan de inte styras ihop.
Läs hela testet

Ledvance

Uppfinningsrik teknik

Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.

Enda filamentlampan i färg. Bra ljuskvalitet och pris.
Färre möjligheter för ljusscener i appen. Inga animationer.
Läs hela testet

LIFX

Bakteriedödande lampor

LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.

Uppfinningsrika lampor med originella funktioner. Stark ljusstyrka.
Den bakteriedödande glödlampan är mer smart än praktisk. Appen är rörig. Så länge företagets framtid är oviss riskerar man att få lampor som inte fungerar om servern stängs ned.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Städa med rena händer

Trött på vintern? Skaffa en batteridriven snöslunga

Oroa dig inte. Ditt hem är säkert!

Inte bra nog, Dyson

Är dammsugare och skurhink ett minne blott?

Sprid ett ljus på dina tänder

Enkelt och praktiskt utan att vara smart

Ljus, kamera...

Fransk bänkdiskmaskin är roligare än Netflix

Full koll på strömmen hemma

Färskbryggda växter

Elektrisk tandborste i Business Class

Ljud & Bild
Rulla till toppen