TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Hombli

Stämningsljus till myshörnan

Hombli har de mest övertygande smarta glödlamporna, de avger däremot inte så mycket ljus.

forfatter
Publicerad 2022-06-16 - 11:40
Karakter
Hombli
L&B tycker
Billiga. Dekorationslamporna är de mest dekorativa vi har sett.
Inte billigare än de billigaste konkurrenterna, som är bättre på både ljuskvalitet och funktioner.
Specifikationer
  • Färger: RGB, vit varm/kall (2 500–6 500 K)
  • CRI: ingen uppgift
  • Trådlöst: Wi-Fi
  • App-styrning: Hombli
  • Röststyrning: Google Assistant, Alexa
  • Webb: hombli.com
Produktsida

Hombli är baserat i Nederländerna och ingår i Avanca-koncernen som tillverkar smarta produkter för hem och hälsa. Hombli-ljuskällorna är dock de första produkterna L&B har testat.

Fiffig och smart app

Trots att företaget inte är bland de största är Homblis app för styrning av Wi-Fi-lamporna riktigt elegant och välfungerande. Appen söker efter lampor och trådlösa nätverk samtidigt och hittade på första gissningen rätt nätverk – av ett tiotal trådlösa nätverk inom räckhåll. Det är ett trick jag inte sett förut.

Smart Bulb E27 Filament 13
Homblis app är smartare än de flesta. (Foto: Hombli)

Förutom att visa husets ljuskällor och deras placering kan appen ge information om utomhustemperatur, luftfuktighet, lufttryck och vindriktning. Vilket inte är hälften så irrelevant som det kan verka. Utöver de vanliga inställningarna med klockslag och dygnsrytm kan man skapa scenarier där ljuset förändras utifrån till exempel vädret.

Att det är vettigt att tända ljuset när det mulnar på kan jag förstå. Men vem skulle vilja tända eller släcka lampan om luftfuktigheten eller vindhastigheten når en viss nivå? Det verkar vara en funktion som bara kom med för att programmeraren hittade på den!

Homblis app får poäng för att ha det smartaste systemet för att justera färgen på ljuset. Förutom ett färghjul för kulör och ett reglage för ljusstyrka har den ett reglage för färgmättnad. Det ger mycket mer exakt kontroll än bara färghjul och ljusstyrka.

Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.
Robotdammsugar inledning

Smart Bulb E27 är Homblis variant på standardglödlampan som gör de befintliga lamporna hemma smarta: en vit lampa som ser precis ut som en gammaldags glödlampa. Den har en ljusstyrka på 800 lumen (motsvarande en 60-watts glödlampa) och täcker ett spektrum från 2500 K-mysbelysning till iskallt, blåvitt 6500 K. Med andra ord: fullkomligt standard.

Glödlampan finns även i en version med både färgat ljus och det vita spektrumet, men är identisk i övrigt. Hombli anger inte CRI-värdet (ljusäktheten) för sina glödlampor, men båda verkar ha en smula platta färger.

Smart Bulb E27 CCT: 2305 kr för 2 st.
Smart Bulb E27 RGB + CCT: 390 kr för 2 st.

Smart Bulb E27 Filament 1 1
Smart Bulb E27 Filament. (Foto: Hombli)

Smart Bulb 2700K är en klar filamentlampa av standardstorlek, som bara kan justera ljusstyrkan. Ljusstyrkan är 800 lumen och färgtemperaturen 2700 K, vilket är i den varma änden. Om det beror på appen eller LED-glödtråden vet jag inte, men den här glödlampan kan bara justera ljusstyrkan lite grann. Även om värdet sänks ner till 1 % verkar ljuset subjektivt fortfarande vara på halv styrka.

Smart Bulb 2700K: 200 kr för 2 st.

HBEB 0312 Hombli Filament Amber
Hombli Filament Amber. (Foto: Hombli)

Smart Bulb Amber G95 är en globformad glödlampa för dekoration. Och om standardlamporna verkar lite anemiska så är retroljuset uppskruvat till max här. Den bärnstensfärgade glödlampan täcker en färgtemperatur från ultravarma 1800 K (!) till varma 2700 K och har en ljusstyrka på 300 lumen, vilket motsvarar en 25-watts glödlampa. Det här är alltså belysning som aldrig kommer att kännas minsta skarp eller bländande. Även med den kallaste ljustemperaturen kastar den ett mjukt, 70-talsljus över omgivningen.

Smart Bulb Amber G95: 350 kr

HBEB 0211 Hombli Smart Paere ST64 E27 CCT Filament Smokey 01
Hombli ST64 Smokey. (Foto: Hombli)

Smart Bulb Smokey ST64 är en glödlampa av Edison-typ. Även här befinner vi oss i den extrema effektavdelningen. Enligt specifikationen täcks ett spektrum från 1800 K till 6500 K, men eftersom glaset är kraftigt rökfärgat och lampan bara har en ljusstyrka på 180 lumen kan man stirra direkt på den utan att bli bländad. Som ljuskälla är den inte särskilt användbar, men som stämningsbelysning i steampunk-grottan är den perfekt.

Smart Bulb Smokey ST64: 360 kr

Slutsats

Hombli är en ny aktör på belysningsmarknaden och det säkraste sättet att väcka kundernas intresse är med prislapparna. Lamporna är lite billigare än hos WiZ, men bara lite. Och ljuskvaliteten är inte riktigt lika hög som hos WiZ. Appen är inte heller lika genomarbetad. Och man får klara sig utan animationer. Däremot är dekorationslamporna från Hombli de snyggaste att titta på. Vilket om allt annat är likadant måste ha högst prioritet för något som ska användas som dekoration.

Smart Bulb E27 Filament 8
(Foto: Hombli)

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Också i detta test:

Philips Hue

Ljus för alla dina behov

Det finns knappt något användningsområde som Philips Hue inte har utvecklat en ljuskälla för. Produkterna är lite dyrare, men i slutändan vinner de på sin höga kvalitet.

Enormt utbud. Installationen är enkel och stabil som en klippa tack vare Hue Bridge. Omfattande och mångsidiga funktioner i en logiskt uppbyggd app.
Dyrare. Du måste ha en Hue Bridge. Mängden alternativ i appen kan verka överväldigande.

Nanoleaf Lines

Diskreta ljusskulpturer

Nanoleaf är inte gjort för att lysa upp hela huset, men deras Lines-moduler kan skapa lysande dekorationer som smälter ihop med väggen.

Självkonfigurerande, modulerna vet hur de är placerade i förhållande till varandra. Man kan göra egna animationer.
Begränsat antal av modeller. Appen funkar bara när den har lust.

WiZ

Hues billiga kusin

Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

Installationen är verkligen enkel och stabil.
Inte lika stort sortiment som hos systermärket Philips Hue. Och trots släktskapet kan de inte styras ihop.

Ledvance

Uppfinningsrik teknik

Ledvance sticker ut med filamentlampor i färg och naturtroget solljus till skrivbordet.

Enda filamentlampan i färg. Bra ljuskvalitet och pris.
Färre möjligheter för ljusscener i appen. Inga animationer.

LIFX

Bakteriedödande lampor

LIFX har originella idéer. Till exempel en glödlampa som dödar bakterier – på ett par timmar.

Uppfinningsrika lampor med originella funktioner. Stark ljusstyrka.
Den bakteriedödande glödlampan är mer smart än praktisk. Appen är rörig. Så länge företagets framtid är oviss riskerar man att få lampor som inte fungerar om servern stängs ned.

Lämna en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Roboten flyttar in En luftrenarrobot som rör sig i ditt hem och renar luften där det behövs. Kan det vara något?
Husqvarnas robotgräsklippare behöver inte kabel Husqvarna Nera robotgräsklippare behöver inte kantkabel och de fungerar i branta sluttningar.
Är luften ren? VINDSTYRKA är en ny och prisvärd luftsensor från Ikea som kan mäta luftkvaliteten i det smarta hemmet.
Segways robotgräsklippare ser hinder GPS-styrd robotgräsklippare utan kanttråd med AI-teknik.
Sonos låter dig prata med Alexa Under våren utökas Sonos smarta högtalare med Amazons röstassistent Alexa
Följ Ljud & Bild