Om man redan har utrustat sitt smarta hem med intelligent belysning, övervakningskameror och diverse sensorer så kan det vara praktiskt att komplettera med en smart ringklocka. Då kan man så att säga vara hemma jämt, även om man inte är det rent fysiskt.
Det kan vara käckt om ett bud ska leverera ett paket, eller om en god vän eller bekant spontant kommer förbi och ringer på när man inte är hemma.
Arlo Audio Doorbell är en relativt billig modell på papperet om man jämför med exempelvis den populära Ring Video Doorbell 3, som visserligen har kamera men som också är ungefär dubbelt så dyr.
Men den smarta Arlo-ringklockan säljs som tillbehör, vilket beror på att man minst måste ha en Arlo SmartHub för att den ska fungera. Så det är vettigt att välja Arlos lösning om man redan har ett par Arlo-kameror eller andra Arlo-produkter installerade i hemmet.
Å andra sidan ökar totalpriset för Arlo Audio Doorbell med 1 500 kronor om man dessutom måste köpa en separat Arlo SmartHub. I så fall finns det andra lösningar på marknaden som fungerar på egen hand. Till exempel ovan nämnda Ring Video Doorbell 3.
Så fungerar den smarta ringklockan
Arlo Audio Doorbell är först och främst en ringklocka och kan den ersätta husets vanliga dörrklocka. Den går på vanliga AA-batterier och med hjälp av ett par medföljande kablar kan man till och med koppla Arlos dörrklocka till husets befintliga ringsignal – eller så kan man köpa till Arlo Chime (650 kr), som bara sätts i ett vägguttag och sedan kan spela massor av olika ljud när någon ringer på dörren.
Det som är extra smart med Arlo Audio Doorbell är ett par centrala funktioner, nämligen en rörelsesensor och en mikrofon.
Rörelsesensorn märker när någon rör sig framför dörrklockan. När det händer tänds dels en vit cirkel runt knappen på dörrklockan (så att den som är utanför ser var han eller hon ska trycka) och dels kan man välja att få en avisering på sin mobil.
Den viktigaste funktionen är dock att man via Arlos mobil-app blir uppringd när någon ringer på. Eftersom dörrklockan både har en liten högtalare och en mikrofon kan man sedan prata med personen och till exempel berätta för budet att det går bra att lämna paketet hos grannen. Om man inte har lust att prata personen själv kan man bara skicka ett standardmeddelande, som blir uppläst av en robotröst. Snyggt!
Om man inte har ett abonnemang på Arlo Smart-molntjänsten så finns det inget mer än så. Men om du har ett abonnemang så kan personen som ringer på även lämna ett meddelande om man inte svarar.
Inte så smart heller
Med eller utan Arlo Smart har dock den smarta ringklockan ett par skavanker. Det säger sig självt att Arlo Audio Doorbell saknar inbyggd videokamera. Tanken är naturligtvis att man köper produkten om man redan har en eller flera Arlo-övervakningskameror installerade, men då måste man vara medveten om att inte alla Arlo-kameror är kompatibla. Detta gäller till exempel Arlo Go och Arlo Q.
Som vi just beskrev kan man få ett meddelande på sin mobil om dörrklockan upptäcker rörelser i närheten. Men även om Arlo Audio Doorbell både har en mikrofon och en högtalare så klarar den bara envägskommunikation. För i praktiken kan man inte göra någonting om någon befinner sig utanför dörren. Det finns inget sätt att utlösa ett larm eller ringa till dörrklockan för att fråga vem besökaren är eller vad han eller hon håller på med.
Ett ytterligare irritationsmoment är också när någon ringer på dörren och man får ett samtal på mobilen. Visst kan man skicka ett automatiskt svar till den som ringer, men då måste man svara på samtalet först, så att man redan har kontakt med personen. Om man däremot avvisar samtalet avslutas bara anslutningen. Hade det inte varit bättre om möjligheten att skicka ett automatiskt meddelande var kopplat till när man avvisar ett samtal, i stället för tvärtom?
Slutsats
Det Arlo Audio Doorbell gör gör den bra. Installationen går snabbt och smidigt och ringklockan fungerar som den ska. Vi upplevde åtminstone inga fel eller missar under testperioden.
Det är egentligen inget minus i kanten att klockan inte har någon inbyggd videokamera. Inte heller att den bara fungerar med Smart Hub, som inte ingår. Hela konceptet går nämligen ut på att man bara ska fundera på att köpa Arlo Audio Doorbell om man redan har ett fungerande Arlo-system installerat hemma. Annars bör man leta efter någon annan lösning.
Och man bör nog också förmodligen leta efter ett alternativ om man inte kan leva med ringklockans små egenheter. Vi tycker till exempel att det är märkligt att man inte kan göra något om någon rör sig i närheten av ringklockan utan att ringa på. Och möjligheten att skicka standardsvar via appen skulle också behöva optimeras.
Home tycker
Enkel installation och en billig lösning för de som redan har andra Arlo-produkter. Har rörelsesensor, bekvämt att den bara går på AA-batterier. Kräver ett Arlo Smart-abonnemang om man ska använda meddelanden. Inte kompatibel med alla Arlo-kameror. Det går inte att svara på rörelsevarningar. Standardsvaret fungerar opraktiskt.
Riktpris: 1000 kr
Specifikationer
- Typ: Dörrklocka
- Fungerar med: Android, iOS, Arlo SmartHub, Arlo Chime
- Ström: 2 x AA
- Mått/vikt: 92 x 44,8 x 27 mm/75 g
- Egenskaper: Tål –20 till 48 grader, väderskyddad
- Webb: arlo.com/eu/
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser