TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Melissa Sous Vide 16310224

Enkel och bra

Pålitlig stav med få funktioner, men därmed också mindre krångel, till ett bra pris.

Av / 2024-02-26 - 09:12
Melissa Sous Vide 16310224

Home tycker

  • Välbyggd stav med en enkel och bra fästanordning. Enkelt att hålla ren. Håller temperaturen. Instruktioner på nordiska språk.
  • Långsam uppvärmning. Otydliga symboler.

Jonas Ekelund

Melissa är inte ett lika obskyrt märke som en del av de andra i testet. Man ser trots allt då och då smörgåsgrillar, strykjärn, våffeljärn, vattenkokare och liknande på hyllorna i varuhusen. Och som ni förstår har de även en sous vide-stav. Den finns på vissa vitvarubutiker på nätet, men faktiskt även på Elgiganten.

Foto: Melissa

Konstruktion och funktion

Denna stav använder sig också av en klämma för att hålla fast den i kärlet man använder för tillagningen. Det fungerade jättebra med de kärl vi brukar använda. Varför krångla till det? Det känns som rejäla grejer som borde hålla, med en metallisk nederdel och solid plast i överdelen. Det är lätt att skruva isär den för att ta bort eventuella kalkavlagringar. Men vänta nu, det här känns väldigt bekant. Vid en närmare titt är Melissa-staven identisk med Gastronoma! Vilket vid närmare eftertanke inte är så konstigt då de har samma distributör.

Vilken är Melissas och vilken är Gastronomas stav? (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Handhavande

Med andra ord ser kontrollpanelen på Melissa likadan ut som på Gastronoma. Inklusive att man måste läsa instruktionerna, som tack och lov finns på de nordiska språken, för att förstå vad symbolerna innebär. Det lär man sig dock snabbt och det går faktiskt alldeles utmärkt att bläddra fram temperatur och tid med dem. För det måste man nämligen, då Melissa till skillnad från Gastronoma inte har wifi och därmed inte någon app. En skillnad!

Inte de mest logiska symbolerna, men man lär sig snabbt. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Matlagning

Eftersom man måste sköta staven manuellt slipper man faktiskt bli irriterad över appar som inte funkar. Temperaturen kan ställas i halvgraders-steg och staven kommer ihåg senaste inställningen så att man oftast bara behöver göra mindre justeringar. Här upptäcker vi dock en annan skillnad mot Gastronoma. Den har lägre effekt, vilket gör att den tar längst tid på sig av alla att värma upp vattnet. Temperaturen håller den dock bra.

Man kan lätt ta isär staven för att avkalka doppvärmaren. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Slutsats

Denna stav är till förvillelse lik Gastronomas stav, men med två tydliga skillnader. Den har lite lägre effekt, så den är långsammare, samt att den inte har någon app-styrning. Därmed är det dock färre saker som kan krångla och den enklare specifikationen gör också att priset har blivit betydligt lägre. Vill man bara ha en sous vide-stav som gör jobbet och man inte har något emot manuell hantering är detta ett bra köp.

Annonce
Prestanda är mer eller mindre beroende av stavens effekt. Uppmätt från kallvatten till 55 grader. (Illustration: L&B Home)

Karakter
Melissa Sous Vide
Basic

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

Disco i kylskåpet

Mytdräpare i tvättstugan

När små hinder blir oöverstigliga

Spegel, spegel på väggen där, vem rakar slätast här

Bra sugförmåga i elegant format

Larm med 1 km räckvidd

Bra val för öppna kök

Perfekt grillresultat varje gång

Här är den ultimata pizzaugnen

Att göra den ”dumma” luftkonditioneringen smart är en god idé

Effektiv kylning i sommar

Skryt eller inte?

Rulla till toppen