annons

6 stora 3DTV-apparater

Stor, större, störst!

Sugen på maximal 3D-känsla? Då duger det inte med en fjuttig 40-tummare…

3D håller sakta men säkert på att bli vardagsmat. Filmbranschen har anammat tekniken, spelbranschen likaså, och dessutom börjar vissa TV-bolag skapa särskilda 3D-kanaler. Allt detta innebär att vi äntligen kan få tag på mer 3D-material.

Urvalet av 3D-förberedda TV-apparater har växt markant den senaste tiden. Om man tar stora märken som Samsung och LG så är nästan samtliga av deras modeller, både LCD/LED och plasma, numera förberedda för 3D. Förra året fanns bara 3D i toppmodellerna men nu dyker alltså den extra dimensionen upp i mer överkomliga prisklasser.

Det betyder däremot inte att du ska springa iväg och köpa den billigaste 3D-TV:n du kan hitta. Åtminstone inte om det är maximala 3D-upplevelser du är ute efter. Utvecklingen innebär dock att de som är mindre intresserade av att betala för 3D snart ”får det på köpet” och kan prova när det passar.

Aktiv och passiv 3D
För att titta 3D-filmer behöver du även en 3D-Blu-ray-spelare samt 3D-glasögon till alla som ska titta. Själva 3D-glasögonen kan utgöra en väsentlig kostnad när man köper ny TV. Priserna varierar från ungefär 700 kronor till över tusenlappen, och beroende på hur många familjemedlemmar som ska titta kan det bli dyrt.

I dag finns två olika 3D-tekniker. De flesta 3DTV-apparater använder sig av aktiva glasögon som är elektroniska och går på batteri. Oftast ingår det inte fler än ett eller två par sådana när man köper en ny TV, och väljer man en av de billigaste modellerna måste man köpa till glasögonen själv. Med aktiva glasögon, som innehåller slutare som ”öppnar och stänger” för ett öga i taget, måste man ha kontroll på rummets belysning om man ska kunna njuta av effekten maximalt. Lysrör, lågenergilampor och andra ljuskällor och datorskärmar kan lätt orsaka irriterande flimmer när man tittar på dem genom glasögonen.

Skärmar med passiv 3D-teknik är ett bra alternativ för alla som behöver många par glasögon. Där är glasögonen mycket billigare och enklare, och försedda med polariserat glas av samma sort som i de flesta biosalonger. Du kan faktiskt använda samma glasögon hemma som på bio. LG och Philips är först ut med detta, men som vi såg på IFA-mässan i september är det flera tillverkare som lanserar sina varianter av passiv 3D.

Testet
Ju bättre TV desto bättre blir 3D-känslan. Dessutom finns ett uppenbart samband mellan skärmstorlek och djupkänsla. En 3DTV som är på mindre än 40 tum är det ingen vits med, allra helst bör du satsa på en 46-tummare eller ännu större för att få ut maximalt ur de tredimensionella effekterna. Vi ska inte heller glömma bort att en 3DTV visar vanlig 2D-bild den mesta tiden, och därför är egenskaper som kontrast, svärta och färgbalans lika viktiga som alltid.

annons
annons
Produkter i testet
Panasonic TX-P46GT30
3D-arvtagare
Panasonic hade den solklart bästa 3D-skärmen förra året. Kan TX-P46GT30 försvara Panasonics position som nummer ett inom 3D-underhållning?
Sharp LC-46LE831
Skarp utmanare
Sharps 46-tummare är en stark kandidat till årets allround-TV.
Sony KDL-55HX820
Läcker monolit
Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.
Philips 55PFL7606T
Mycket för pengarna
Philips bidrag är en läcker storskärm med polariserande teknik. 55PFL7606T är faktiskt den största med passiva glasögon vi har testat hittills.
Panasonic TX-P65VT30Y
Fortfarande i topp
Panasonic spänner musklerna med en toppmodell av referensklass – till ett attraktivt pris!
Samsung PS64D8005
Snygg koloss
Samsungs populära mega-plasma har växt en tum utan att TV:n har blivit större.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  annons

  Läs också

  Speedy Gonzales

  Sony a9 II lockar sportfotografer med världens bästa autofokus.

  Sennheiser spelar säkert i ANC-klassen

  Sennheiser spelar säkert. En redan välfungerande modell är uppdaterad med variabel brusreducering och röststyrning. Gränssnittet har däremot blivit lite rörigt.

  Överlägsna öronproppar

  Jabra Elite 75t är marknadens bästa trådlösa hörlurar utan aktiv brusreducering.

  OLED och Ambilight gör susen!

  Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

  Superstark kontrast!

  Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

  Superb allroundkamera

  Lyckade Nikon Z50 visar varför inte alla behöver en proffskamera.

  Spelljud i lyxklassen

  Vad får man om man lägger en tusenlapp extra eller två på ett par gaming-hörlurar? Först och främst bättre ljud.

  Här är smartklockan du ska välja om du kör Android

  Samsung Galaxy Watch Active 2 är det närmaste Samsung någonsin har kommit en smartklocka som är lika bra som Apple Watch. Men som man brukar säga: nära skjuter ingen hare …

  Hörlurar med lyxkänsla

  Bowers & Wilkins slarvar inte med byggkvaliteten när de introducerar sin nya trådlösa toppmodell PX7. Med brusreducering.

  Äntligen en 4K DLP-projektor vi gillar

  Äkta 4K eller inte, BenQ W5700 har en knivskarp bild med film.