6 stora 3DTV-apparater

Stor, större, störst!

Sugen på maximal 3D-känsla? Då duger det inte med en fjuttig 40-tummare…
forfatter

3D håller sakta men säkert på att bli vardagsmat. Filmbranschen har anammat tekniken, spelbranschen likaså, och dessutom börjar vissa TV-bolag skapa särskilda 3D-kanaler. Allt detta innebär att vi äntligen kan få tag på mer 3D-material.

Urvalet av 3D-förberedda TV-apparater har växt markant den senaste tiden. Om man tar stora märken som Samsung och LG så är nästan samtliga av deras modeller, både LCD/LED och plasma, numera förberedda för 3D. Förra året fanns bara 3D i toppmodellerna men nu dyker alltså den extra dimensionen upp i mer överkomliga prisklasser.

Det betyder däremot inte att du ska springa iväg och köpa den billigaste 3D-TV:n du kan hitta. Åtminstone inte om det är maximala 3D-upplevelser du är ute efter. Utvecklingen innebär dock att de som är mindre intresserade av att betala för 3D snart ”får det på köpet” och kan prova när det passar.

Aktiv och passiv 3D
För att titta 3D-filmer behöver du även en 3D-Blu-ray-spelare samt 3D-glasögon till alla som ska titta. Själva 3D-glasögonen kan utgöra en väsentlig kostnad när man köper ny TV. Priserna varierar från ungefär 700 kronor till över tusenlappen, och beroende på hur många familjemedlemmar som ska titta kan det bli dyrt.

I dag finns två olika 3D-tekniker. De flesta 3DTV-apparater använder sig av aktiva glasögon som är elektroniska och går på batteri. Oftast ingår det inte fler än ett eller två par sådana när man köper en ny TV, och väljer man en av de billigaste modellerna måste man köpa till glasögonen själv. Med aktiva glasögon, som innehåller slutare som ”öppnar och stänger” för ett öga i taget, måste man ha kontroll på rummets belysning om man ska kunna njuta av effekten maximalt. Lysrör, lågenergilampor och andra ljuskällor och datorskärmar kan lätt orsaka irriterande flimmer när man tittar på dem genom glasögonen.

Skärmar med passiv 3D-teknik är ett bra alternativ för alla som behöver många par glasögon. Där är glasögonen mycket billigare och enklare, och försedda med polariserat glas av samma sort som i de flesta biosalonger. Du kan faktiskt använda samma glasögon hemma som på bio. LG och Philips är först ut med detta, men som vi såg på IFA-mässan i september är det flera tillverkare som lanserar sina varianter av passiv 3D.

Testet
Ju bättre TV desto bättre blir 3D-känslan. Dessutom finns ett uppenbart samband mellan skärmstorlek och djupkänsla. En 3DTV som är på mindre än 40 tum är det ingen vits med, allra helst bör du satsa på en 46-tummare eller ännu större för att få ut maximalt ur de tredimensionella effekterna. Vi ska inte heller glömma bort att en 3DTV visar vanlig 2D-bild den mesta tiden, och därför är egenskaper som kontrast, svärta och färgbalans lika viktiga som alltid.

Produkter i testet

Panasonic TX-P46GT30

3D-arvtagare

Panasonic hade den solklart bästa 3D-skärmen förra året. Kan TX-P46GT30 försvara Panasonics position som nummer ett inom 3D-underhållning?

Stark kontrast och starka färger. Knivskarp 3D-bild.
Slutarglasögon kräver dämpad belysning.

Sharp LC-46LE831

Skarp utmanare

Sharps 46-tummare är en stark kandidat till årets allround-TV.

Mycket bra färgåtergivning. Lite eller ingen crosstalk.
Slutarglasögon kräver dämpad belysning.

Sony KDL-55HX820

Läcker monolit

Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.

Dunderstark kontrast. Läckra färger.
Mycket ”clouding”. Begränsad svärta.

Philips 55PFL7606T

Mycket för pengarna

Philips bidrag är en läcker storskärm med polariserande teknik. 55PFL7606T är faktiskt den största med passiva glasögon vi har testat hittills.

Skarp och behaglig 3D-bild.
Lite ”clouding”. Begränsad svärta.

Panasonic TX-P65VT30Y

Fortfarande i topp

Panasonic spänner musklerna med en toppmodell av referensklass – till ett attraktivt pris!

Fantastiska färger. Bra kontrast och svärta.
Kostar en aning mer.

Samsung PS64D8005

Snygg koloss

Samsungs populära mega-plasma har växt en tum utan att TV:n har blivit större.

Bra svärta och kontrast. Knivskarp bild.
Visst brus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.