Search
Generic filters

: 6 stora 3DTV-apparater

Stor, större, störst!

Sugen på maximal 3D-känsla? Då duger det inte med en fjuttig 40-tummare…

3D håller sakta men säkert på att bli vardagsmat. Filmbranschen har anammat tekniken, spelbranschen likaså, och dessutom börjar vissa TV-bolag skapa särskilda 3D-kanaler. Allt detta innebär att vi äntligen kan få tag på mer 3D-material.

Urvalet av 3D-förberedda TV-apparater har växt markant den senaste tiden. Om man tar stora märken som Samsung och LG så är nästan samtliga av deras modeller, både LCD/LED och plasma, numera förberedda för 3D. Förra året fanns bara 3D i toppmodellerna men nu dyker alltså den extra dimensionen upp i mer överkomliga prisklasser.

Det betyder däremot inte att du ska springa iväg och köpa den billigaste 3D-TV:n du kan hitta. Åtminstone inte om det är maximala 3D-upplevelser du är ute efter. Utvecklingen innebär dock att de som är mindre intresserade av att betala för 3D snart ”får det på köpet” och kan prova när det passar.

Aktiv och passiv 3D
För att titta 3D-filmer behöver du även en 3D-Blu-ray-spelare samt 3D-glasögon till alla som ska titta. Själva 3D-glasögonen kan utgöra en väsentlig kostnad när man köper ny TV. Priserna varierar från ungefär 700 kronor till över tusenlappen, och beroende på hur många familjemedlemmar som ska titta kan det bli dyrt.

I dag finns två olika 3D-tekniker. De flesta 3DTV-apparater använder sig av aktiva glasögon som är elektroniska och går på batteri. Oftast ingår det inte fler än ett eller två par sådana när man köper en ny TV, och väljer man en av de billigaste modellerna måste man köpa till glasögonen själv. Med aktiva glasögon, som innehåller slutare som ”öppnar och stänger” för ett öga i taget, måste man ha kontroll på rummets belysning om man ska kunna njuta av effekten maximalt. Lysrör, lågenergilampor och andra ljuskällor och datorskärmar kan lätt orsaka irriterande flimmer när man tittar på dem genom glasögonen.

Skärmar med passiv 3D-teknik är ett bra alternativ för alla som behöver många par glasögon. Där är glasögonen mycket billigare och enklare, och försedda med polariserat glas av samma sort som i de flesta biosalonger. Du kan faktiskt använda samma glasögon hemma som på bio. LG och Philips är först ut med detta, men som vi såg på IFA-mässan i september är det flera tillverkare som lanserar sina varianter av passiv 3D.

Testet
Ju bättre TV desto bättre blir 3D-känslan. Dessutom finns ett uppenbart samband mellan skärmstorlek och djupkänsla. En 3DTV som är på mindre än 40 tum är det ingen vits med, allra helst bör du satsa på en 46-tummare eller ännu större för att få ut maximalt ur de tredimensionella effekterna. Vi ska inte heller glömma bort att en 3DTV visar vanlig 2D-bild den mesta tiden, och därför är egenskaper som kontrast, svärta och färgbalans lika viktiga som alltid.

annons

annons

3D-arvtagare

Panasonic hade den solklart bästa 3D-skärmen förra året. Kan TX-P46GT30 försvara Panasonics position som nummer ett inom 3D-underhållning?

Ljud & Bild tycker

Stark kontrast och starka färger. Knivskarp 3D-bild.
Slutarglasögon kräver dämpad belysning.
 • 46-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
 • DVB-T2
 • 4 HDMI, Wi-Fi
 • Viera Connect-nätportal
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 15000 kr

GT30-serien kan nästan betraktas som designskärmar om man jämför med de klumpiga äldre varianterna från Panasonic. TX-P46GT30 har en kombination av blanksvart och borstat stål i frontramen och har blivit smalare och tunnare på djupet. Den har gott om anslutningar också. Förutom MPEG4-mottagare och DVB-T2 klarar den satellit-TV och är godkänd av Canal Digital.

Bild
P46GT30 har alla välkända och goda kvaliteter vi förknippar med plasma: ytterst jämn och naturlig färgåtergivning och djup svärta. Detta är också en plasmaskärm som är ljusstark nog för att fungera i upplysta rum. Svärtan är mycket, mycket bra. Mörka partier är inte bara becksvarta, det är också tydligt att detaljnivån i mörka och mörkgrå områden har förbättrats markant. På Panasonic-skärmen ser man mycket fler detaljer i mörka områden.

Allt detta är goda egenskaper när det är dags för 3D-film, som TX-P46GT30 visar med ett imponerande djup och framför allt en suverän skärpa. Nackdelen med den aktiva slutartekniken är att glasögonen stjäl mycket ljus. Detta i kombination med plasmapanelen, som trots förbättringar har en smula begränsad ljusstyrka, tar bort mycket av bildens intensitet i normalt upplysta rum. Trots detta är TX-P46GT30 en väldigt bra allround-skärm som passar alla som vill ha en bra bild i både 2D och 3D.

Läcker monolit

Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.

Ljud & Bild tycker

Dunderstark kontrast. Läckra färger.
Mycket ”clouding”. Begränsad svärta.
 • 55-tums 3D-LED, 1920 x 1080
 • 4 HDMI, Wi-Fi
 • Bravia-nätportal

 

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 27000 kr

HX-serien är läcker att titta på med sitt diskreta blanksvarta utseende och heltäckande glasfront – eller ”Monolithic Design” som Sony kallar det. I funktionsväg har 55HX820 inbyggd Wi-Fi-mottagare och Bravia-nätportal. Den senare är inte i klass med Sonys kommande Google TV, som är en renodlad nät-TV, men fungerar fint för alla som bara vill surfa på nätet någon gång emellanåt.

Bild
HX820 är en enklare variant av toppmodellen HX923, där den aktiva bakbelysningen är utbytt mot kantmonterade lysdioder. Vårt intryck av 55HX820 är att även denna har en ytterst ljusstark och färgsprakande bild med imponerande skärpa, även när bilden rör sig hastigt. Både sport, film och annat 2D-material är rena drömmen att beskåda. Att de kantmonterade lysdioderna inte ger lika god kontroll över ljuset syns på att skärmen inte har lika imponerande svärta och kontrast. I helt mörklagda scener, som i tunnlar, syns också tydliga tendenser till clouding – ljusa partier som beror på ojämn reflektion av ljuset bakom skärmen.

På pluskontot är den totala kontrasten och ljusstyrkan övertygande och Sony har tillräckligt med intensitet för att visa 3D-bild med massor av dynamik och liv.

KDL-55HX820 är främst en strålande bra 2D-TV som även kan användas till 3D-tittning när man vill. Bildkvaliteten är ett snäpp bättre än vad Philips presterar i 2D, men i 3D sätter vi en slant på Philips.

Fortfarande i topp

Panasonic spänner musklerna med en toppmodell av referensklass – till ett attraktivt pris!

Ljud & Bild tycker

Fantastiska färger. Bra kontrast och svärta.
Kostar en aning mer.
 • 65-tums 3D-plasma, 1920 x 1080
 • DVB-T2
 • 4 HDMI, Wi-Fi via dongel
 • Viera Connect-nätportal
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 38000 kr

Panasonics toppmodeller har länge varit i en klass för sig när det gäller bildkvalitet, men dessvärre också när det gäller pris. Dryga 50 000 kronor var du tvungen att punga ut med om du ville köpa föregångaren 65VT20 förra året. I år har priset sänkts med mer än 10 000 och det innebär att 65VT30 kan konkurrera med Samsungs 64-tummare på någorlunda lika villkor.

Panasonic har förbättrat sin design markant i år, med en heltäckande glasplatta framför skärmen som ger ett sobert intryck. Fast ingenting kan dölja det faktum att det handlar om en TV av ansenliga proportioner. Den har en avgjort mer dominerande framtoning än Samsungs plasma, och är väsentligt tyngre. På samma gång är den mer gediget byggd än rivalen, med ett kraftigare bordsstativ som dessvärre inte kan vridas.

Bild i 2D
Det är ingen hemlighet att vi anser Panasonics bästa plasmaserie vara några av de bästa TV-apparaterna som går att få tag i nu för tiden. 55VT30 fick väldigt goda vitsord för sin bildkvalitet och 65-tumsversionen ger bara mer av allt det goda. Den största styrkan är färgåtergivningen, som antagligen är den bästa vi har sett från någon TV. Enormt stark och rik på nyanser, utan att plågas av färgstick. Panasonics äss i rockärmen är det förkalibrerade THX-läget som ger fullständigt korrekta färger på såväl film som annat TV-material.

Jämfört med konkurrenten från Samsung har 65VT30 en mer exakt färgpalett och ännu grymmare svärta. Att även gråtonskalan är mer exakt syns tydligt i mörka scener. Ta till exempel Hong Kong-scenen i ”Dark Knight” där Batman plockar upp affärsmannen Lau. Här uppvisar Panasonic stor precision i de små graderingarna från svart till ljusgrått. Hos Samsung flyter de grå molnen ihop mer på himlen och är inte lika distinkta. Samsung har även större tendens till färgstick i de mörka scenerna.

Bild i 3D
När vi sätter på oss 3D-glasögonen blir THX-läget i tamaste laget rent ljusmässigt och vi måste byta till dynamik- eller standardläget för att få tillräckligt hög ljusstyrka. Men så fort vi gör det kan vi njuta av den troligtvis bästa och framför allt mest behagliga 3D-bilden vi någonsin har skådat. Panasonic-skärmen har en imponerande djupkänsla och får fram mer information än rivalen från Samsung. Går vi nära inpå skärmen syns också färre inslag av orenheter i bilden. Panasonic har märkbart mindre så kallat dithering-brus, vilket syns som gröna prickar i mörka områden.

Slutsats
TX-P65VT30Y är tveklöst en av marknadens bästa TV-apparater just nu. En helt överlägsen färgåtergivning med imponerande kontrast och svärta gör filmtittning till en ren njutning. Skillnaden mellan Samsung och Panasonic är inte dramatisk, men går  tydligt i Panasonics favör med merparten av bildmaterial, och i synnerhet i dämpad belysning har P65VT30 en fördel tack vare bättre svärta. När priset dessutom har blivit förhållandevis hyggligt har vi inga som helst betänkligheter med att rekommendera Panasonics toppmodell å det starkaste.

annons

annons
Sharp LC-46LE831
Sharps 46-tummare är en stark kandidat till årets allround-TV.
Philips 55PFL7606T
Philips bidrag är en läcker storskärm med polariserande teknik. 55PFL7606T är faktiskt den största med passiva glasögon vi har testat hittills.
Samsung PS64D8005
Samsungs populära mega-plasma har växt en tum utan att TV:n har blivit större.
2 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL QLED800 (65QLED800)

  Riktpris: 13000 kr QLED-klipp från TCL

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Riktpris: 19000 kr Bra till sport och spel

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Riktpris: 18000 kr Superstark kontrast

  LG OLED GX Gallery OLED

  Riktpris: 40000 kr Galleri-OLED
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link