TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

6 stora 3DTV-apparater

Stor, större, störst!

Sugen på maximal 3D-känsla? Då duger det inte med en fjuttig 40-tummare…

forfatter
Publicerad 2011-11-22 - 14:53
Produkter i testet
 • Panasonic TX-P46GT30
 • Sharp LC-46LE831
 • Sony KDL-55HX820
 • Philips 55PFL7606T
 • Panasonic TX-P65VT30Y
 • Samsung PS64D8005
 • 3D håller sakta men säkert på att bli vardagsmat. Filmbranschen har anammat tekniken, spelbranschen likaså, och dessutom börjar vissa TV-bolag skapa särskilda 3D-kanaler. Allt detta innebär att vi äntligen kan få tag på mer 3D-material.

  Urvalet av 3D-förberedda TV-apparater har växt markant den senaste tiden. Om man tar stora märken som Samsung och LG så är nästan samtliga av deras modeller, både LCD/LED och plasma, numera förberedda för 3D. Förra året fanns bara 3D i toppmodellerna men nu dyker alltså den extra dimensionen upp i mer överkomliga prisklasser.

  Det betyder däremot inte att du ska springa iväg och köpa den billigaste 3D-TV:n du kan hitta. Åtminstone inte om det är maximala 3D-upplevelser du är ute efter. Utvecklingen innebär dock att de som är mindre intresserade av att betala för 3D snart ”får det på köpet” och kan prova när det passar.

  Aktiv och passiv 3D
  För att titta 3D-filmer behöver du även en 3D-Blu-ray-spelare samt 3D-glasögon till alla som ska titta. Själva 3D-glasögonen kan utgöra en väsentlig kostnad när man köper ny TV. Priserna varierar från ungefär 700 kronor till över tusenlappen, och beroende på hur många familjemedlemmar som ska titta kan det bli dyrt.

  I dag finns två olika 3D-tekniker. De flesta 3DTV-apparater använder sig av aktiva glasögon som är elektroniska och går på batteri. Oftast ingår det inte fler än ett eller två par sådana när man köper en ny TV, och väljer man en av de billigaste modellerna måste man köpa till glasögonen själv. Med aktiva glasögon, som innehåller slutare som ”öppnar och stänger” för ett öga i taget, måste man ha kontroll på rummets belysning om man ska kunna njuta av effekten maximalt. Lysrör, lågenergilampor och andra ljuskällor och datorskärmar kan lätt orsaka irriterande flimmer när man tittar på dem genom glasögonen.

  Skärmar med passiv 3D-teknik är ett bra alternativ för alla som behöver många par glasögon. Där är glasögonen mycket billigare och enklare, och försedda med polariserat glas av samma sort som i de flesta biosalonger. Du kan faktiskt använda samma glasögon hemma som på bio. LG och Philips är först ut med detta, men som vi såg på IFA-mässan i september är det flera tillverkare som lanserar sina varianter av passiv 3D.

  Testet
  Ju bättre TV desto bättre blir 3D-känslan. Dessutom finns ett uppenbart samband mellan skärmstorlek och djupkänsla. En 3DTV som är på mindre än 40 tum är det ingen vits med, allra helst bör du satsa på en 46-tummare eller ännu större för att få ut maximalt ur de tredimensionella effekterna. Vi ska inte heller glömma bort att en 3DTV visar vanlig 2D-bild den mesta tiden, och därför är egenskaper som kontrast, svärta och färgbalans lika viktiga som alltid.

  Produkter i testet

  Panasonic TX-P46GT30

  3D-arvtagare

  Panasonic hade den solklart bästa 3D-skärmen förra året. Kan TX-P46GT30 försvara Panasonics position som nummer ett inom 3D-underhållning?

  Stark kontrast och starka färger. Knivskarp 3D-bild.
  Slutarglasögon kräver dämpad belysning.

  Sharp LC-46LE831

  Skarp utmanare

  Sharps 46-tummare är en stark kandidat till årets allround-TV.

  Mycket bra färgåtergivning. Lite eller ingen crosstalk.
  Slutarglasögon kräver dämpad belysning.

  Sony KDL-55HX820

  Läcker monolit

  Sony ställer upp med en riktigt läckerbit som har en utmärkt bild i både två och tre dimensioner.

  Dunderstark kontrast. Läckra färger.
  Mycket ”clouding”. Begränsad svärta.

  Philips 55PFL7606T

  Mycket för pengarna

  Philips bidrag är en läcker storskärm med polariserande teknik. 55PFL7606T är faktiskt den största med passiva glasögon vi har testat hittills.

  Skarp och behaglig 3D-bild.
  Lite ”clouding”. Begränsad svärta.

  Panasonic TX-P65VT30Y

  Fortfarande i topp

  Panasonic spänner musklerna med en toppmodell av referensklass – till ett attraktivt pris!

  Fantastiska färger. Bra kontrast och svärta.
  Kostar en aning mer.

  Samsung PS64D8005

  Snygg koloss

  Samsungs populära mega-plasma har växt en tum utan att TV:n har blivit större.

  Bra svärta och kontrast. Knivskarp bild.
  Visst brus.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  2 Kommentarer
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Vi testar den nya 2022-versionen av The Frame Årets version av Samsung The Frame ser ännu mer ut som en tavla tack vare en mattare skärmyta. Och så kan den ställas på högkant!
  Nya QLED-TV-apparater från... Sharp?! Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!
  TCL lanserar 98-tummare till rekordpris Drömmer du om en riktig biograf hemma? TCL slår ett slag för de riktigt stora TV-skärmarna med 98C735.
  LG avslöjar ny design-TV En potentiell utmanare till Samsung The Frame?
  Här är Star Wars-TV:n The force is strong with this one...
  Är detta Samsungs bästa TV hittills? Uppföljaren till en av förra årets bästa TV-apparater har precis gästat testrummet! Samsung QN95B har fått en rad förbättringar – men också ett par saker vi retar oss lite på.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend