annonse
annonse
annonse

test: Microsoft Surface Laptop 2

Microsoft Surface Laptop 2
Microsoft Surface Laptop 2

Microsofts MacBook

Surface Laptop 2 är för Windows vad MacBook är för Mac OS. En bärbar dator där operativsystem och maskinvara går upp i en högre enhet.

Plus
Utmärkt skärm med 2K-upplösning och skarp bild. 3:2-skärmformat ger mer plats åt produktivitet och surfning. Höga prestanda och bra batteritid samt hög byggkvalitet – och en av de bästa styrplattorna vi har testet.
Minus
3:2-skärmformatet kan vara en utmaning om man tittar mycket på Netflix och YouTube. Akut brist på anslutningar, 1 USB-A och 1 Mini Display är för lite!

Om Apple skulle bygga en bärbar Windows-dator så skulle den antagligen se ut som Surface Laptop 2. För på samma sätt som Apple med deras iMac- och MacBook-datorer står för både operativsystem och hårdvara – och därför kan anpassa båda delarna perfekt till varandra – har Microsoft med sin serie Surface-datorer bestämt sig för att visa alla PC-tillverkare hur en bärbar Windows-dator ska se ut när den kommer direkt från källan.

De första Surface Pro-modellerna – Surface Pro och Surface Pro 2 – kom redan 2013 respektive 2014, men båda var surfplattedatorer med separat tangentbord, det var inte förrän 2017 som Microsoft kom med en ”riktig” bärbar dator, i form av Surface Laptop som vi tyvärr inte har testat.

Förra året blev Microsoft klara med flera nya modeller i Surface-serien. Däribland Surface Pro 6 – en annan surfplattedator som vi ska testa vid ett annat tillfälle – samt alltså Surface Laptop 2, som är föremål för detta test. Det handlar främst om en uppdatering med ett skifte från 7:e till 8:e generationen Intel Core-processorer som främsta nyhet. Vad det betyder för prestanda ska vi återkomma till om en liten stund.

Utseende och konstruktion

I en tid när många bärbara datorer ser förvirrande likadana ut är det uppfriskande att Microsoft har gjort ett par distinkt designval med Surface Laptop 2. Vad det valda 3:2-skärmformatet betyder för användarupplevelsen ska vi gå igenom längre fram. Men eftersom de absolut flesta bärbara datorer på marknaden har skärmar i det mer avlånga 16:9-formatet (de flesta Windows-bärbara) eller 16:10-format (Apples MacBooks), känns Surface Laptop 2 nästan kvadratisk när man jämför med de flesta dess konkurrenters.

Den är också en hel del smalare än exempelvis Acer Swift 5 och Lenovo ThinkPad X1 Carbon, som annars påminner om Surface Laptop 2 när det gäller prestanda och pris för motsvarande konfigurationer. Av de stora tillverkarna är det faktiskt bara Huawei, med sin MateBook X Pro, som har valt att gå åt samma håll som Microsoft och ha 3:2-skärmformat i en laptop.

Insidan är klädd med alcantara – ett material som påminner om mocka. Foto: Microsoft

En annan ovanligt designdetalj är alcantara-materialet som klär insidan av Surface Laptop 2, alltså ytan runt tangentbordet och styrplattan där man brukar lägga händerna när man använder den bärbara datorn. Alcantara påminner mest om mocka och det gör mer behagligt att använda datorn än konkurrenterna med sin hårda plast eller metall.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Tangentbord och styrplatta är av hög kvalitet, även om tangenterna kunde haft något längre slaglängd. De är dock bakbelysta och har en bra taktil känsla med lagom motstånd, och även om styrplattan klickar en smula högljutt så reagerar den fint och fingrarna glider lätt över ytan. En av de bästa styrplattorna vi har provat på länge, faktiskt.

På det stora hela är byggkvaliteten av högsta klass, med ett skal som är gjort av mjukt fräst aluminium och en skärm med tåligt Corning Gorilla Glass 3. Sammantaget känns Surface Laptop 2 både lätt och gedigen. Och att den dessutom är snygg att titta på i vinrött och svart, skadar naturligtvis inte.

Microsoft Surface Laptop 2 finns bland annat i vinrött. Foto: Microsoft

Skärm och ljud

Även om skärmen är på 13,5 tum har den samma storlek som en 14-tumsskärm i det mer traditionella 16:9-formatet. Men förutom en större yta den viktigaste fördelen med 3:2-formatet att skärmen blir högre än man van vid. Det är framför allt bra när man surfar med webbläsaren eller arbetar i klassiska produktivitetsverktyg som Word och Excel, däremot får man svarta fält över och under bilden och kommer lite längre bort från biografkänslan med Netflix och YouTube. Trenden med skärmar som ger lite mer utrymme i höjdled men är smalare har vi också sett i de senaste mobiltelefonerna – till exempel nya Xperia 1 och Xperia 10 från Sony – så undrar just om inte andra konkurrenter än Huawei blir inspirerade de kommande månaderna?

Upplösningen är hög och bilden är skarp, med tydliga färger och god kontrast, dessutom stöder skärmen både multi-touch och stylus-penna – närmare bestämt Microsofts egen Surface Pen, som dock inte följer med i paketet. Vi kan bara klaga på att ljusstyrkan inte är den största och om man hellre vill använda fingrarna på skärmen än på den utmärkta styrplattan så får man vara beredd att torka bort fingeravtryck hela tiden.

Ljudet är bra och tungt om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar, men bara acceptabelt – tillräckligt bra för ett Skype-samtal eller en kort video – i de inbyggda högtalarna som sitter gömda under tangentbordet.

Prestanda och funktioner

En av de största fördelarna med Surface Laptop 2 är att den är fullständigt ljudlös. Dessutom är prestanda – tack vare den ovan nämnda 8:e generationens Intel Core 4-processorer med fyra kärnor – i toppklass, vilket våra benchmark-resultat från en konfiguration med 1,6 GHz Intel Core i5-8250U-processor och 8 GB RAM bekräftar. Batteritiden är också bland de bättre, Surface Laptop 2 orkade mer än fyra timmar i vårt krävande stresstest, där datorn belastas maximalt utan paus och utan att skärmen stängs av eller datorn går i viloläge.

Däremot tröttnar man snabbt på att Surface Laptop 2 bara har två portar, en av typen USB-A 3.0 och en Mini Display. Det finns ingen microSD-kortläsare och ingen USB-C-port, och det är en lite hård prioritering, tycker vi. Bara för att Apple gör så betyder inte att det nödvändigtvis är en god idé.

De enda portarna på Surface Laptop 2: USB-A 3.0, Mini Display och 3,5 mm-kontakt. Foto: Microsoft

Slutsats

Microsoft Surface Laptop 2 ger spännande design och bra kvalitet för pengarna. Även om priset befinner sig i den lite dyrare änden. Speciellt om man är produktiv och använder sin bärbara dator mer för att läsa än att titta på film så är det lite speciella 3:2-formatet en fördel, och den höga upplösningen och den knivskarpa bilden är inte heller att förakta. Datorn är läcker, lätt och robust på samma gång och har både bra prestanda och batteritid.

Om man kan leva med att Microsofts budget tog slut när det blev dags att lägga pengar på anslutningar så är Surface Laptop 2 en av de bästa ultrabärbara på marknaden just nu.

Foto: Microsoft
Om Apple skulle bygga en bärbar Windows-dator så skulle den antagligen se ut som Surface Laptop 2. För på samma sätt som Apple med deras iMac- och MacBook-datorer står för både operativsystem och hårdvara – och därför kan anpassa båda delarna perfekt till varandra – har Microsoft med sin serie Surface-datorer bestämt sig för att visa alla PC-tillverkare hur en bärbar Windows-dator ska se ut när den kommer direkt från källan. De första Surface Pro-modellerna – Surface Pro och Surface Pro 2 – kom redan 2013 respektive 2014, men båda var surfplattedatorer med separat tangentbord, det var inte förrän 2017 som Microsoft kom med en ”riktig” bärbar dator, i form av Surface Laptop som vi tyvärr inte har testat. Förra året blev Microsoft klara med flera nya modeller i Surface-serien. Däribland Surface Pro 6 – en annan surfplattedator som vi ska testa vid ett annat tillfälle – samt alltså Surface Laptop 2, som är föremål för detta test. Det handlar främst om en uppdatering med ett skifte från 7:e till 8:e generationen Intel Core-processorer som främsta nyhet. Vad det betyder för prestanda ska vi återkomma till om en liten stund.

Utseende och konstruktion

I en tid när många bärbara datorer ser förvirrande likadana ut är det uppfriskande att Microsoft har gjort ett par distinkt designval med Surface Laptop 2. Vad det valda 3:2-skärmformatet betyder för användarupplevelsen ska vi gå igenom längre fram. Men eftersom de absolut flesta bärbara datorer på marknaden har skärmar i det mer avlånga 16:9-formatet (de flesta Windows-bärbara) eller 16:10-format (Apples MacBooks), känns Surface Laptop 2 nästan kvadratisk när man jämför med de flesta dess konkurrenters. Den är också en hel del smalare än exempelvis Acer Swift 5 och Lenovo ThinkPad X1 Carbon, som annars påminner om Surface Laptop 2 när det gäller prestanda och pris för motsvarande konfigurationer. Av de stora tillverkarna är det faktiskt bara Huawei, med sin MateBook X Pro, som har valt att gå åt samma håll som Microsoft och ha 3:2-skärmformat i en laptop. [caption id="attachment_93530" align="alignnone" width="989"] Insidan är klädd med alcantara – ett material som påminner om mocka. Foto: Microsoft[/caption] En annan ovanligt designdetalj är alcantara-materialet som klär insidan av Surface Laptop 2, alltså ytan runt tangentbordet och styrplattan där man brukar lägga händerna när man använder den bärbara datorn. Alcantara påminner mest om mocka och det gör mer behagligt att använda datorn än konkurrenterna med sin hårda plast eller metall. Tangentbord och styrplatta är av hög kvalitet, även om tangenterna kunde haft något längre slaglängd. De är dock bakbelysta och har en bra taktil känsla med lagom motstånd, och även om styrplattan klickar en smula högljutt så reagerar den fint och fingrarna glider lätt över ytan. En av de bästa styrplattorna vi har provat på länge, faktiskt. På det stora hela är byggkvaliteten av högsta klass, med ett skal som är gjort av mjukt fräst aluminium och en skärm med tåligt Corning Gorilla Glass 3. Sammantaget känns Surface Laptop 2 både lätt och gedigen. Och att den dessutom är snygg att titta på i vinrött och svart, skadar naturligtvis inte. [caption id="attachment_93529" align="alignnone" width="989"] Microsoft Surface Laptop 2 finns bland annat i vinrött. Foto: Microsoft[/caption]

Skärm och ljud

Även om skärmen är på 13,5 tum har den samma storlek som en 14-tumsskärm i det mer traditionella 16:9-formatet. Men förutom en större yta den viktigaste fördelen med 3:2-formatet att skärmen blir högre än man van vid. Det är framför allt bra när man surfar med webbläsaren eller arbetar i klassiska produktivitetsverktyg som Word och Excel, däremot får man svarta fält över och under bilden och kommer lite längre bort från biografkänslan med Netflix och YouTube. Trenden med skärmar som ger lite mer utrymme i höjdled men är smalare har vi också sett i de senaste mobiltelefonerna – till exempel nya Xperia 1 och Xperia 10 från Sony – så undrar just om inte andra konkurrenter än Huawei blir inspirerade de kommande månaderna? Upplösningen är hög och bilden är skarp, med tydliga färger och god kontrast, dessutom stöder skärmen både multi-touch och stylus-penna – närmare bestämt Microsofts egen Surface Pen, som dock inte följer med i paketet. Vi kan bara klaga på att ljusstyrkan inte är den största och om man hellre vill använda fingrarna på skärmen än på den utmärkta styrplattan så får man vara beredd att torka bort fingeravtryck hela tiden. Ljudet är bra och tungt om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar, men bara acceptabelt – tillräckligt bra för ett Skype-samtal eller en kort video – i de inbyggda högtalarna som sitter gömda under tangentbordet.

Prestanda och funktioner

En av de största fördelarna med Surface Laptop 2 är att den är fullständigt ljudlös. Dessutom är prestanda – tack vare den ovan nämnda 8:e generationens Intel Core 4-processorer med fyra kärnor – i toppklass, vilket våra benchmark-resultat från en konfiguration med 1,6 GHz Intel Core i5-8250U-processor och 8 GB RAM bekräftar. Batteritiden är också bland de bättre, Surface Laptop 2 orkade mer än fyra timmar i vårt krävande stresstest, där datorn belastas maximalt utan paus och utan att skärmen stängs av eller datorn går i viloläge. Däremot tröttnar man snabbt på att Surface Laptop 2 bara har två portar, en av typen USB-A 3.0 och en Mini Display. Det finns ingen microSD-kortläsare och ingen USB-C-port, och det är en lite hård prioritering, tycker vi. Bara för att Apple gör så betyder inte att det nödvändigtvis är en god idé. [caption id="attachment_93528" align="alignnone" width="989"] De enda portarna på Surface Laptop 2: USB-A 3.0, Mini Display och 3,5 mm-kontakt. Foto: Microsoft[/caption]

Slutsats

Microsoft Surface Laptop 2 ger spännande design och bra kvalitet för pengarna. Även om priset befinner sig i den lite dyrare änden. Speciellt om man är produktiv och använder sin bärbara dator mer för att läsa än att titta på film så är det lite speciella 3:2-formatet en fördel, och den höga upplösningen och den knivskarpa bilden är inte heller att förakta. Datorn är läcker, lätt och robust på samma gång och har både bra prestanda och batteritid. Om man kan leva med att Microsofts budget tog slut när det blev dags att lägga pengar på anslutningar så är Surface Laptop 2 en av de bästa ultrabärbara på marknaden just nu. [caption id="attachment_93531" align="alignnone" width="989"] Foto: Microsoft[/caption]
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Microsoft Surface Laptop 2
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-8265U
  • Skärm: 13,5-tums IPS-pekskärm, 2K (2256 x 1504)
  • Minne: 8 GB
  • Grafik: Intel HD Graphics 620
  • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
  • Hårddisk: 256 GB SSD
  • Mått/vikt: 308 x 223 x 14,5 mm/1,252 kg
  • Batteri: 45 Wh, 5 970 mAh
  • Funktioner: HD-webbkamera, wifi 802.11abgnac, Bluetooth 4.1, USB 3.0, MiniDisplay, Surface Connect, 3,5 mm minijack
  • Webb: microsoft.se
Microsoft Surface Laptop 2 produktside
Pris: 16000,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

annonse
IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
B&O och Rimowa åker business class Exklusiv flygväska till Beoplay H9i.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×