annonse
annonse
annonse

Microsoft Surface Pro

Mellan två stolar

Microsoft kallar sin Surface pro för en PC i surfplatteformat, och i stora drag är den en mycket lyckad produkt. Frågan är bara om själva konceptet håller?

Plus
Fin skärm Komplett Windows 8
Minus
Blir varm För stor som surfplatta För lite lagringsplats om den ska ersätta PC

En riktig tungviktare! Det är det allra första intrycket man får av Microsoft Surface Pro, som har den tvivelaktiga äran att förmodligen vare marknadens allra tyngsta surfplatta. Med en vikt på 916 gram och en tjocklek på 13,5 mm rör sig den här produkten i en helt annan riktning än den allmänna tendensen bland surfplattor, som ju blir allt mindre, tunnare och lättare.

Men det finns naturligtvis ett skäl till det. För även om Surface Pro är på pricken lik sin lillebror Surface RT – den är till exempel byggd av precis samma sorts magnesium som RT – så är Surface Pro under motorhuven en fullfjädrad PC med Intel Core i5-processor och 4 gigabyte RAM. Det betyder bland annat att den alstrar betydligt mer värme än andra surfplattor, men det ska vi återkomma till. När det gäller programvara så säljs Surface Pro med en komplett Windows 8-installation, vilket kort och gott innebär att den kan köra precis samma program som din vanliga stationära eller bärbara dator. Och det gäller både alla klassiska Windows-program och de program som laddas ner från Windows Store och körs i ”panel-gränssnittet” som tidigare kallades Metro.

Fungerar som PC
Både vårt testande till vardags och de mätningar vi gjort av Surface Pros prestanda bekräftar att Microsofts senaste surfplatta är helt i klass med en ”riktig” PC. I Geekbench får Surface Pro 7 058 poäng när vi mäter Windows 8 i 64-bitarsläge och det är ett resultat som ungefär motsvarar vad man får om man testar en rad jämförbara hybriddatorer på marknaden. Sony VAIO 11 fick till exempel 7 195 och Lenovo IdeaPad Yoga 7 688 poäng när vi testade Windows 8-baserade hybrider i marsnumret.

SurfacePRO_Typecover_Print

Snygg skärm
På ett par områden vill ge ett fång rosor till Surface Pro. Speciellt skärmen är värd att nämna, den har Microsoft verkligen lyckats med. Den är 10,6 tum stor och har full-HD-upplösning med 1920 x 1080 pixlar, men det mest anmärkningsvärda är hur fina färger den har. Surface Pro har genomgående en knivskarp skärmbild och i synnerhet svärtan är något av det bästa vi har sett. Microsoft ska också ha beröm för nätdelen, som har en extra USB-port som kan användas för att ladda upp enheter som man måste ha med sig i farten. Smart.

På grund av vikten är Surface pro knappast perfekt att ta bilder med, men båda de inbyggda kamerorna är bra till videosamtal (både front- och baksidekameran filmar video i 720p-upplösning).

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Ljudet är bra men inte mer, så det är helt klart skärmen med sin höga upplösning och fina färger som gör exempelvis film till ett rent nöje på Surface Pro.

Kan ersätta PC:n
Nej, till sådant finns det inget allvarligt fel med Surface Pro som vi kan sätta fingret på. Enda kritiken är som nämnts ovan att surfplattan ger ifrån sig ordentligt med värme. Faktiskt så mycket att den kan bli obehaglig att hålla i händerna under längre stunder. Fast något annat kan man inte förvänta sig med en inbyggd Core i5-processor. Det är i stället själva konceptet som kräver tillvänjning.

Surface Pro är helt enkelt för stor och tung för att vara en perfekt surfplatta. Och även om den har betydligt högre prestanda än alla konkurrenter så är det lite bortkastat med tanke på att de flesta användare vill ha en surfplatta för att titta på film, surfa på nätet, använda sociala medier och spela spel. Och Microsoft hävdar själva att Surface Pro är en PC i surfplatteformat, inte en surfplatta (som lillebror Surface RT, som är en surfplatta med ett fåtal, viktiga PC-egenskaper till exempel Office). Med Surface Pro ska man däremot inte behöva ha någon annan dator för att utföra de dagliga arbetsuppgifterna.

Dette Type Cover er nærmest uundværligt, hvis man skal have fuldt udbytte af Surface Pro. Men det koster lige 1.049 kroner oven i hatten…

Ett sådant här skal är nästan oumbärligt om man ska utnyttja Surface Pro till max. Fast det kostar drygt tusen kronor som ska läggas till totalpriset …

Via Display-porten kan man koppla in plattan till vilken stor skärm som helst, och precis som till Surface RT kan man köpa till det så kallade Type Cover-fodralet som har riktiga tryckknappar och som knäpps fast på Surface-plattan med en magnet. Med tangentbordet och det så kallade Kickstand-stativet utfällt kan Surface Pro användas som en riktig kontorsdator och går att jämföra med en riktig bärbar dator, fast med en annan design. Enligt Microsoft, vill säga … Vi har dock våra tvivel och tycker att såväl konceptet som produkten har ett par uppenbara brister.

För lite lagringsplats
För det första undrar vi över Microsofts fokus när det gäller försäljning och marknadsföring, som inte riktigt pekar åt samma håll som konceptet Surface Pro som PC-substitut. Medan lillebror Surface RT säljs med ett så kallat Touch Cover så ingår det inte något sådant till Surface Pro, utan måste köpas till löst. Och ovan nämnda Type Cover kostar drygt 1 100 kronor, vilket alltså ger ett totalpris på 9 800 kronor, vilket visserligen är mindre än andra hybriddatorer vi har testat (ovan nämnda Sony VAIO Duo 11 kostar i skrivande stund från ungefär 12 000 kronor och Lenovo IdeaPad Yoga strax under 10 000) men observera att Surface-priset gäller versionen med 128 GB flashminne.

Och även om man kan koppla in externa hårddiskar, USB-minne och microSD-kort med upp till 64 extra minne så är 128 GB inbyggt alldeles för lite för att Surface Pro ska kunna betraktas som ett reellt alternativ till en traditionell dator. I synnerhet eftersom operativsystemet ju tar en hel del plats, vilket i praktiken efterlämnar 89 GB åt användaren. Sparar man lite pengar och köper modellen med 64 GB för 7 900 kronor har man alltså bara 29 GB lagringsplats kvar eftersom Windows 8 tar upp resten – och det är svårt att betrakta som seriöst, Microsoft. Vi funderar extra mycket över den begränsade lagringsplatsen eftersom Microsoft själva uppenbarligen har insett att det finns ett behov av mer minne. Surface Pro finns redan nu att köpa på den japanska marknaden med 256 GB och då börjar det likna något. Varför kan vi inte få köpa den modellen i Sverige?

Kan man vänja sig vid designen?
Under alla omständigheter måste man vänja sig vid formfaktorn. Sitter man med surfplattan och har Kickstand utfällt och Type Cover inkopplat framför sig på bordet så är den bekväm att arbeta med, men så sitter man ju långtifrån alltid med sin bärbara dator. Många sitter med datorn i knät när de slappar i soffan, men det går inte alls med Surface Pro. Jo, om man plockar bort tangentbordet och håller den som en surfplatta, fast då är det ju lite si och så med hur många arbetsuppgifter man kan lösa. Och så känns plattan snabbt för tung med sina 916 gram.

God fornøjelse med at sidde sådan her med Surface Pro i længere tid ad gangen…

Lycka till med att sitta så här med Surface Pro någon längre stund …

Om även om vi nyss berömde skärmen så utgör den faktiskt ett problem också. Så länge man stannar i Metro-gränssnittet med paneler är allting frid och fröjd, men de allra flesta program kör fortfarande i skrivbordsmiljö, och med en skärm på 10,6 tum är upplösningen på 1920 x 1080 bildpunkter svårt att arbeta med i praktiken. Det är inte bara svårt att se ikoner och bokstäver när allting är så smått, om man vill navigera runt i programmen med touch-kontroll så är allt nästan omöjligt att pricka med fingrarna i den höga upplösningen. För att kompensera för detta är skrivbordsmiljön förstorad till 150 procent, men det innebär också att många program ser ut som f-n…

Det blir alltså som att välja mellan pest eller kolera. Antingen skalar man upp bilden, så att jag de går att använda men samtidigt gör många av dem så pixliga och grova ut att det är en förolämpning mot den fina skärmen. Eller så arbetar man utan skalning och då ser allting snyggt ut men är omöjligt att använda utan trackpaden på tangentbordet. Suck …

Slutsats
Microsoft hamnar mittemellan två stolar med sin Surface Pro. Datorn är för stor och tung som vanlig surfplatta och även om den har en snygg skärm och prestanda i klass med ”riktiga” datorer så kan vi inte rekommendera den som ett renodlat PC-substitut. Vilket faktiskt är Microsofts tanke med Surface Pro. Formfaktorn är opraktisk och surfplattan har för lite lagringsplats, bortsett från i Japan där den går att köpa med 256 GB.

En riktig tungviktare! Det är det allra första intrycket man får av Microsoft Surface Pro, som har den tvivelaktiga äran att förmodligen vare marknadens allra tyngsta surfplatta. Med en vikt på 916 gram och en tjocklek på 13,5 mm rör sig den här produkten i en helt annan riktning än den allmänna tendensen bland surfplattor, som ju blir allt mindre, tunnare och lättare. Men det finns naturligtvis ett skäl till det. För även om Surface Pro är på pricken lik sin lillebror Surface RT – den är till exempel byggd av precis samma sorts magnesium som RT – så är Surface Pro under motorhuven en fullfjädrad PC med Intel Core i5-processor och 4 gigabyte RAM. Det betyder bland annat att den alstrar betydligt mer värme än andra surfplattor, men det ska vi återkomma till. När det gäller programvara så säljs Surface Pro med en komplett Windows 8-installation, vilket kort och gott innebär att den kan köra precis samma program som din vanliga stationära eller bärbara dator. Och det gäller både alla klassiska Windows-program och de program som laddas ner från Windows Store och körs i ”panel-gränssnittet” som tidigare kallades Metro. Fungerar som PC Både vårt testande till vardags och de mätningar vi gjort av Surface Pros prestanda bekräftar att Microsofts senaste surfplatta är helt i klass med en ”riktig” PC. I Geekbench får Surface Pro 7 058 poäng när vi mäter Windows 8 i 64-bitarsläge och det är ett resultat som ungefär motsvarar vad man får om man testar en rad jämförbara hybriddatorer på marknaden. Sony VAIO 11 fick till exempel 7 195 och Lenovo IdeaPad Yoga 7 688 poäng när vi testade Windows 8-baserade hybrider i marsnumret. SurfacePRO_Typecover_Print Snygg skärm På ett par områden vill ge ett fång rosor till Surface Pro. Speciellt skärmen är värd att nämna, den har Microsoft verkligen lyckats med. Den är 10,6 tum stor och har full-HD-upplösning med 1920 x 1080 pixlar, men det mest anmärkningsvärda är hur fina färger den har. Surface Pro har genomgående en knivskarp skärmbild och i synnerhet svärtan är något av det bästa vi har sett. Microsoft ska också ha beröm för nätdelen, som har en extra USB-port som kan användas för att ladda upp enheter som man måste ha med sig i farten. Smart. På grund av vikten är Surface pro knappast perfekt att ta bilder med, men båda de inbyggda kamerorna är bra till videosamtal (både front- och baksidekameran filmar video i 720p-upplösning). Ljudet är bra men inte mer, så det är helt klart skärmen med sin höga upplösning och fina färger som gör exempelvis film till ett rent nöje på Surface Pro. Kan ersätta PC:n Nej, till sådant finns det inget allvarligt fel med Surface Pro som vi kan sätta fingret på. Enda kritiken är som nämnts ovan att surfplattan ger ifrån sig ordentligt med värme. Faktiskt så mycket att den kan bli obehaglig att hålla i händerna under längre stunder. Fast något annat kan man inte förvänta sig med en inbyggd Core i5-processor. Det är i stället själva konceptet som kräver tillvänjning. Surface Pro är helt enkelt för stor och tung för att vara en perfekt surfplatta. Och även om den har betydligt högre prestanda än alla konkurrenter så är det lite bortkastat med tanke på att de flesta användare vill ha en surfplatta för att titta på film, surfa på nätet, använda sociala medier och spela spel. Och Microsoft hävdar själva att Surface Pro är en PC i surfplatteformat, inte en surfplatta (som lillebror Surface RT, som är en surfplatta med ett fåtal, viktiga PC-egenskaper till exempel Office). Med Surface Pro ska man däremot inte behöva ha någon annan dator för att utföra de dagliga arbetsuppgifterna. Dette Type Cover er nærmest uundværligt, hvis man skal have fuldt udbytte af Surface Pro. Men det koster lige 1.049 kroner oven i hatten… Ett sådant här skal är nästan oumbärligt om man ska utnyttja Surface Pro till max. Fast det kostar drygt tusen kronor som ska läggas till totalpriset … Via Display-porten kan man koppla in plattan till vilken stor skärm som helst, och precis som till Surface RT kan man köpa till det så kallade Type Cover-fodralet som har riktiga tryckknappar och som knäpps fast på Surface-plattan med en magnet. Med tangentbordet och det så kallade Kickstand-stativet utfällt kan Surface Pro användas som en riktig kontorsdator och går att jämföra med en riktig bärbar dator, fast med en annan design. Enligt Microsoft, vill säga … Vi har dock våra tvivel och tycker att såväl konceptet som produkten har ett par uppenbara brister. För lite lagringsplats För det första undrar vi över Microsofts fokus när det gäller försäljning och marknadsföring, som inte riktigt pekar åt samma håll som konceptet Surface Pro som PC-substitut. Medan lillebror Surface RT säljs med ett så kallat Touch Cover så ingår det inte något sådant till Surface Pro, utan måste köpas till löst. Och ovan nämnda Type Cover kostar drygt 1 100 kronor, vilket alltså ger ett totalpris på 9 800 kronor, vilket visserligen är mindre än andra hybriddatorer vi har testat (ovan nämnda Sony VAIO Duo 11 kostar i skrivande stund från ungefär 12 000 kronor och Lenovo IdeaPad Yoga strax under 10 000) men observera att Surface-priset gäller versionen med 128 GB flashminne. Och även om man kan koppla in externa hårddiskar, USB-minne och microSD-kort med upp till 64 extra minne så är 128 GB inbyggt alldeles för lite för att Surface Pro ska kunna betraktas som ett reellt alternativ till en traditionell dator. I synnerhet eftersom operativsystemet ju tar en hel del plats, vilket i praktiken efterlämnar 89 GB åt användaren. Sparar man lite pengar och köper modellen med 64 GB för 7 900 kronor har man alltså bara 29 GB lagringsplats kvar eftersom Windows 8 tar upp resten – och det är svårt att betrakta som seriöst, Microsoft. Vi funderar extra mycket över den begränsade lagringsplatsen eftersom Microsoft själva uppenbarligen har insett att det finns ett behov av mer minne. Surface Pro finns redan nu att köpa på den japanska marknaden med 256 GB och då börjar det likna något. Varför kan vi inte få köpa den modellen i Sverige? Kan man vänja sig vid designen? Under alla omständigheter måste man vänja sig vid formfaktorn. Sitter man med surfplattan och har Kickstand utfällt och Type Cover inkopplat framför sig på bordet så är den bekväm att arbeta med, men så sitter man ju långtifrån alltid med sin bärbara dator. Många sitter med datorn i knät när de slappar i soffan, men det går inte alls med Surface Pro. Jo, om man plockar bort tangentbordet och håller den som en surfplatta, fast då är det ju lite si och så med hur många arbetsuppgifter man kan lösa. Och så känns plattan snabbt för tung med sina 916 gram. God fornøjelse med at sidde sådan her med Surface Pro i længere tid ad gangen… Lycka till med att sitta så här med Surface Pro någon längre stund … Om även om vi nyss berömde skärmen så utgör den faktiskt ett problem också. Så länge man stannar i Metro-gränssnittet med paneler är allting frid och fröjd, men de allra flesta program kör fortfarande i skrivbordsmiljö, och med en skärm på 10,6 tum är upplösningen på 1920 x 1080 bildpunkter svårt att arbeta med i praktiken. Det är inte bara svårt att se ikoner och bokstäver när allting är så smått, om man vill navigera runt i programmen med touch-kontroll så är allt nästan omöjligt att pricka med fingrarna i den höga upplösningen. För att kompensera för detta är skrivbordsmiljön förstorad till 150 procent, men det innebär också att många program ser ut som f-n… Det blir alltså som att välja mellan pest eller kolera. Antingen skalar man upp bilden, så att jag de går att använda men samtidigt gör många av dem så pixliga och grova ut att det är en förolämpning mot den fina skärmen. Eller så arbetar man utan skalning och då ser allting snyggt ut men är omöjligt att använda utan trackpaden på tangentbordet. Suck … Slutsats Microsoft hamnar mittemellan två stolar med sin Surface Pro. Datorn är för stor och tung som vanlig surfplatta och även om den har en snygg skärm och prestanda i klass med ”riktiga” datorer så kan vi inte rekommendera den som ett renodlat PC-substitut. Vilket faktiskt är Microsofts tanke med Surface Pro. Formfaktorn är opraktisk och surfplattan har för lite lagringsplats, bortsett från i Japan där den går att köpa med 256 GB.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Microsoft Surface Pro
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Windows 8 Pro
Intel Core i5 1,7 GHz-processor
128 GB SSD + microSD (max 64 GB), 4 GB RAM
10,6-tums ClearType, Full-HD 1920 x 1080
720p-kamera front och baksida
USB 3, Mini DisplayPort, SD-kortläsare, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
274,5 x 173 x 13,5 mm
916 g
42 W-h batteri

Pris: 8700,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Formation: Trådlösa highend-högtalare från B&W Bowers & Wilkins överraskar med en komplett serie trådlösa högtalare – är detta en ny Sonos-dödare?
Duell
Smartklockor Huawei vs. Samsung
Smartklockeduell: Kina vs. Korea

Både Huawei och Samsung har släppt nya smartklockor med fokus på fitness och träning. Den som vinner är dessutom smartast.

grupptest
5 partyhögtalare
Maximal bas för maximal fest

Här är de mest högljudda trådlösa högtalarna som sätter fart på hemmafestens dansgolv.

Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
Bästa kameramobilen får en lillebror Huawei P30 Lite har trippelkamera och kostar 4 000 kr.
grupptest
7 vägghögtalare
Ljud, ljud på väggen där

Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Acer jagar Apple New York: Efter framgången med att nå spelarna har Acer siktet inställt på de kreativa användarna.
test
Leica Q2
Världens bästa kompaktkamera

Om bara det bästa är bra nog så kan det vara en Leica Q2.

Samsungs super-selfie kamera Nya A-serien går från budget till lyx med heltäckande skärm och vändbar trippelkamera
test
Sony Xperia 10 Plus
Långsmalt långskott

Trots 21:9-skärm har Xperia 10 Plus för många kompromisser för att övertyga.

Öppet kontorslandskap? Här är hörlurarna som utlovar evig lycka Logitech lanserar två modeller för dig som avskyr allt oväsen på kontoret.
77-tums trolleri från B&O [Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.
Samsung Galaxy Fold går att beställa om två veckor Sverige är ett av de första länderna i världen.
annonse
test
Motorola moto G7 Plus
Kungen av mellanklassen

Motorola moto G7 Plus talar till förnuftet. Flaggskeppsmodellerna på marknaden är naturligtvis bättre, men de är tre gånger dyrare också.

IKEAs smarta högtalare är här I sommar kommer högtalarna Symfonisk, som är ett resultat av ett samarbete med Sonos.
Spegelreflex? Gissa igen. Panasonic Lumix G90 är något utöver det vanliga.
test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD
En riktig storslägga

Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM
Fulländad, ljusstark zoom

Du har aldrig sett på maken. Inte vi heller. Canons massiva 28-70mm är helt enkelt grym.

grupptest
Tre gaming-hörlurar
Familjefejd

Logitech mot Logitech. Behöver du den dyraste modellen för att vinna – eller är det i själva verket den billigaste som är bäst?

Ser du vad detta är? Det är en McIntosh, men ingen förstärkare.
Laptop-känsla med iPad Pro Fodral med bakgrundsbelyst tangentbord till nya iPad Pro-modeller.
test
Huawei P30 Pro
Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

test
Rega Aura MC
Analog uppenbarelse

Rega Aura MC är phono-steget som gör guld av svart vinyl.

test
Argon Audio Forte A4
Bättre än sin klass

Argons billiga minihögtalare leker David och Goliat med testarens stereo.

Tesla bygger fabrik i Norge Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.
Kamera med skrivare Canon Zoemini skriver ut dina foton direkt.
Support Prenumeration

Vårt kundcenter hjälper dig om du har frågor eller behöver hjälp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss på telefon

Måndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×
Få Ljud & Bilds nyhetsbrev×