test: Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer Swift 5 SF515-51T-58UX
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

Plus
Väger mindre än ett kilo, trots att skärmen är på 15,6 tum. Goda prestanda och dessutom håller batteriet längre än vi räknade med.
Minus
Varför är upplösningen bara 1920 x 1080 pixlar? Och så är det irriterande att det saknas kortläsare – och en USB-port eller två till hade varit trevligt.

En ultrabärbar dator är per definition en bärbar som man ska kunna bära med sig överallt. Därför brukar de flesta sådana vara ganska så små för att spara vikt. Och därför spärrar man upp ögonen när man träffar på Acer Swift 5, som är en ultrabärbar dator med en matchvikt på under 1 kilo men en skärm på hela 15,6 tum.

Det låter nästan för bra för att vara sant, men stämmer faktiskt. Världens förmodligen lättaste 15,6-tums ultrabook – och förmodligen den enda som väger mindre än ett kilo – har landat på vår testbänk, där den har fått en grundlig genomgång av oss.

Foto: Acer

Utseende och konstruktion

Låt det vara sagt med en gång: Acer Swift 5 är så lätt att man behöver lite tid att vänja sig vid tanken. När man håller datorn i handen för första gången tror man nästan att det måste vara en attrapp och inte en fullt fungerande laptop. Men den fungerar verkligen och känns till och med riktigt gedigen och robust trots det oerhört lätta materialet som den är gjord av.

Det handlar om en speciell legering av magnesium-litium och magnesium-aluminium, vilket något förenklat ger materialet samma hårdhet som aluminium vid markant lägre densitet. Däremot känns magnesiumlegeringen en smula mer som plast och kan också verka lite mottaglig för repor och slitage.

I övrigt är designen mycket stilren, med raka linjer och plana ytor. Både HDMI- och USB-kontakterna är placerade till vänster, medan bara minijack-kontakt och kensington-lås sitter till höger. Och eftersom det rent allmänt inte finns överväldigande många kontakter – och inte heller någon kortläsare alls – så har Acer Swift 5 en estetik som i det närmaste känns minimalistisk.

Det gäller även när man öppnar locket. Trots att den här versionen av Acer Swift 5 alltså har en skärm på hela 15,6 tum ser den extremt smala bildramen till att hela datorn bara är ett par centimeter bredare än Acer Swift 5 i 14-tumsversionen vi testade förra året.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Tangentbordet är bakgrundsbelyst men saknar däremot en möjlighet att justera ljusstyrkan. Det är antingen på eller av som gäller. Eftersom datorn är så tunn finns det inte mycket plats för lång slaglängd i tangenterna, och de ger inte heller mycket motstånd när man skriver. Med andra ord hade den taktila känslan kunnat vara bättre. Det är dock positivt att det finns ett bra avstånd mellan tangenterna.

Designen är stilren, med raka linjer och plana ytor. Foto: Acer

Skärm och ljud

Den 15,6 tum stora pekskärmen omgärdas som sagt av en mycket smal ram, vilket nästan ger en infinity pool-aktig känsla. Rent allmänt är det lite av en bedrift av Acer att göra maskinen så lätt och samtidigt få plats med en så stor skärm. Desto mer kan man undra över skärmupplösningen som bara har 1920 x 1080 pixlar (Full HD). Det känns som slöseri när den stora skärmen hade kunnat ge användaren en större yta att arbeta på.

Det är extra synd eftersom skärmen är helt utmärkt, med klara och naturliga färger. Men tack vare den förhållandevis låga upplösningen är det egentligen bara när man tittar på video som den stora skärmen kommer till sin rätt. Fast då känns det å andra sidan som att ha en bärbar biograf i väskan.

Ljudet gör också sitt, det är visserligen en tunn historia genom de inbyggda stereohögtalarna men har massor av tyngd och fyllighet om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar.

Tangentbordet är bakgrundsbelyst men ljusstyrkan går inte att ställa in. Foto: Acer

Prestanda och funktioner

Acer Swift 5 är en ultrabärbar i mellanklassen och en dator man köper för vardagliga uppgifter. Därför beter den sig naturligtvis inte som en bärbar gaming-dator på steroider, utan hjälper snarare användaren lika troget och lojalt som en golden retriever.

Alltså klarar sig Acer Swift 5 nästan lika bra i flera av våra benchmark-test (bland annat Geekbench 4 och PC Mark 10) som den mycket dyrare ultrabärbara Lenovo ThinkPad X1 Carbon, som vi till och med testade i en version med Intel Core i7-processor, medan testexemplaret av Acer Swift 5 får nöja sig med en Core i5-processor.

I synnerhet när det gäller batteritid klarar sig Swift 5 utmärkt, vilket man annars hade kunnat ha onda aningar om med tanke på den stora skärmen. I vårt krävande stresstest, där maskinen belastas till max utan paus och utan att skärmen stängs av eller datorn går i viloläge, orkade vårt testexemplar hålla igång i 4 timmar och 27 minuter, vilket är bättre än många liknande datorer i klassen. Och till vardags, när man naturligtvis skonar batteriet betydligt mer, kan man lugnt räkna med att Acer Swift 5 har ström som räcker hela dagen – och kvällen också.

Slutsats

För de här pengarna kan Acer Swift 5 absolut rekommenderas. Acer hävdar själva att detta är världens lättaste ultrabärbara dator med 15,6-tums skärm, och vi tror dem. Swift 5 väger under alla omständigheter bara 999 gram och är så lätt att man ibland tvivlar på om någon kanske bytt ut ens riktiga bärbara mot en attrapp!

Den stora skärmen med de smala ramarna runt är utsökt att arbeta med – och extra bra till video och liknande – och att batteriet håller så länge som det gör är en fördel som man knappt kan överskatta.

Ett litet minus i kanten är att upplösningen inte är högre, nu när Acer har hela 15,6-tums yta att vältra sig med, plus att det helt säkert kommer att reta somliga att den ultrabärbara datorn saknar en inbyggd kortläsare och att det inte direkt myllrar av USB-portar.

Men sammantaget är Acer Swift 5 en pålitlig följeslagare när man är på språng och ett riktigt prisvärt köp.

En ultrabärbar dator är per definition en bärbar som man ska kunna bära med sig överallt. Därför brukar de flesta sådana vara ganska så små för att spara vikt. Och därför spärrar man upp ögonen när man träffar på Acer Swift 5, som är en ultrabärbar dator med en matchvikt på under 1 kilo men en skärm på hela 15,6 tum. Det låter nästan för bra för att vara sant, men stämmer faktiskt. Världens förmodligen lättaste 15,6-tums ultrabook – och förmodligen den enda som väger mindre än ett kilo – har landat på vår testbänk, där den har fått en grundlig genomgång av oss. [caption id="attachment_93243" align="alignnone" width="989"] Foto: Acer[/caption]

Utseende och konstruktion

Låt det vara sagt med en gång: Acer Swift 5 är så lätt att man behöver lite tid att vänja sig vid tanken. När man håller datorn i handen för första gången tror man nästan att det måste vara en attrapp och inte en fullt fungerande laptop. Men den fungerar verkligen och känns till och med riktigt gedigen och robust trots det oerhört lätta materialet som den är gjord av. Det handlar om en speciell legering av magnesium-litium och magnesium-aluminium, vilket något förenklat ger materialet samma hårdhet som aluminium vid markant lägre densitet. Däremot känns magnesiumlegeringen en smula mer som plast och kan också verka lite mottaglig för repor och slitage. I övrigt är designen mycket stilren, med raka linjer och plana ytor. Både HDMI- och USB-kontakterna är placerade till vänster, medan bara minijack-kontakt och kensington-lås sitter till höger. Och eftersom det rent allmänt inte finns överväldigande många kontakter – och inte heller någon kortläsare alls – så har Acer Swift 5 en estetik som i det närmaste känns minimalistisk. Det gäller även när man öppnar locket. Trots att den här versionen av Acer Swift 5 alltså har en skärm på hela 15,6 tum ser den extremt smala bildramen till att hela datorn bara är ett par centimeter bredare än Acer Swift 5 i 14-tumsversionen vi testade förra året. Tangentbordet är bakgrundsbelyst men saknar däremot en möjlighet att justera ljusstyrkan. Det är antingen på eller av som gäller. Eftersom datorn är så tunn finns det inte mycket plats för lång slaglängd i tangenterna, och de ger inte heller mycket motstånd när man skriver. Med andra ord hade den taktila känslan kunnat vara bättre. Det är dock positivt att det finns ett bra avstånd mellan tangenterna. [caption id="attachment_93242" align="alignnone" width="989"] Designen är stilren, med raka linjer och plana ytor. Foto: Acer[/caption]

Skärm och ljud

Den 15,6 tum stora pekskärmen omgärdas som sagt av en mycket smal ram, vilket nästan ger en infinity pool-aktig känsla. Rent allmänt är det lite av en bedrift av Acer att göra maskinen så lätt och samtidigt få plats med en så stor skärm. Desto mer kan man undra över skärmupplösningen som bara har 1920 x 1080 pixlar (Full HD). Det känns som slöseri när den stora skärmen hade kunnat ge användaren en större yta att arbeta på. Det är extra synd eftersom skärmen är helt utmärkt, med klara och naturliga färger. Men tack vare den förhållandevis låga upplösningen är det egentligen bara när man tittar på video som den stora skärmen kommer till sin rätt. Fast då känns det å andra sidan som att ha en bärbar biograf i väskan. Ljudet gör också sitt, det är visserligen en tunn historia genom de inbyggda stereohögtalarna men har massor av tyngd och fyllighet om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar. [caption id="attachment_93241" align="alignnone" width="989"] Tangentbordet är bakgrundsbelyst men ljusstyrkan går inte att ställa in. Foto: Acer[/caption]

Prestanda och funktioner

Acer Swift 5 är en ultrabärbar i mellanklassen och en dator man köper för vardagliga uppgifter. Därför beter den sig naturligtvis inte som en bärbar gaming-dator på steroider, utan hjälper snarare användaren lika troget och lojalt som en golden retriever. Alltså klarar sig Acer Swift 5 nästan lika bra i flera av våra benchmark-test (bland annat Geekbench 4 och PC Mark 10) som den mycket dyrare ultrabärbara Lenovo ThinkPad X1 Carbon, som vi till och med testade i en version med Intel Core i7-processor, medan testexemplaret av Acer Swift 5 får nöja sig med en Core i5-processor. I synnerhet när det gäller batteritid klarar sig Swift 5 utmärkt, vilket man annars hade kunnat ha onda aningar om med tanke på den stora skärmen. I vårt krävande stresstest, där maskinen belastas till max utan paus och utan att skärmen stängs av eller datorn går i viloläge, orkade vårt testexemplar hålla igång i 4 timmar och 27 minuter, vilket är bättre än många liknande datorer i klassen. Och till vardags, när man naturligtvis skonar batteriet betydligt mer, kan man lugnt räkna med att Acer Swift 5 har ström som räcker hela dagen – och kvällen också.

Slutsats

För de här pengarna kan Acer Swift 5 absolut rekommenderas. Acer hävdar själva att detta är världens lättaste ultrabärbara dator med 15,6-tums skärm, och vi tror dem. Swift 5 väger under alla omständigheter bara 999 gram och är så lätt att man ibland tvivlar på om någon kanske bytt ut ens riktiga bärbara mot en attrapp! Den stora skärmen med de smala ramarna runt är utsökt att arbeta med – och extra bra till video och liknande – och att batteriet håller så länge som det gör är en fördel som man knappt kan överskatta. Ett litet minus i kanten är att upplösningen inte är högre, nu när Acer har hela 15,6-tums yta att vältra sig med, plus att det helt säkert kommer att reta somliga att den ultrabärbara datorn saknar en inbyggd kortläsare och att det inte direkt myllrar av USB-portar. Men sammantaget är Acer Swift 5 en pålitlig följeslagare när man är på språng och ett riktigt prisvärt köp.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Acer Swift 5 SF515-51T-58UX
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-8265U
  • Skärm: 15,6-tums IPS med pekfunktion, Full HD (1920 x 1080)
  • Minne: 8 GB
  • Grafik: Intel UHD Graphics 620
  • Operativsystem: Microsoft Windows 10 Home, 64 bit
  • Hårddisk: 256 GB SSD
  • Mått/vikt: 358 x 15,9 x 230 mm/999 g
  • Batteri: 3-cells litiumpolymer, 4670 mAh
  • Funktioner: HD-webbkamera, wifi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, 1 USB-C, 2 USB 3.0, HDMI, 3,5 mm, fingeravtrycksläsare
  • Webb: acer.se
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX produktside
Pris: 12500,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.