TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

test Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

forfatter
Publicerad 2019-03-07 - 14:00
Karakter
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX
L&B tyckerblank
blank Väger mindre än ett kilo, trots att skärmen är på 15,6 tum. Goda prestanda och dessutom håller batteriet längre än vi räknade med.
blank Varför är upplösningen bara 1920 x 1080 pixlar? Och så är det irriterande att det saknas kortläsare – och en USB-port eller två till hade varit trevligt.
  • Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-8265U
  • Skärm: 15,6-tums IPS med pekfunktion, Full HD (1920 x 1080)
  • Minne: 8 GB
  • Grafik: Intel UHD Graphics 620
  • Operativsystem: Microsoft Windows 10 Home, 64 bit
  • Hårddisk: 256 GB SSD
  • Mått/vikt: 358 x 15,9 x 230 mm/999 g
  • Batteri: 3-cells litiumpolymer, 4670 mAh
  • Funktioner: HD-webbkamera, wifi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, 1 USB-C, 2 USB 3.0, HDMI, 3,5 mm, fingeravtrycksläsare
  • Webb: acer.se
Geekbench 4: 4 435 singlecore, 11 945 multicore PCMark 10: 3 703 3DMark Time Spy: 405 3DMark Fire Strike: 975 Cinebench R15: 50,44 fps/508 cb HDTach: 345,4 MB/s Batteritest: 4 h 27 min
Riktpris: 12500Pr. 2019-03-07 Produktsida

En ultrabärbar dator är per definition en bärbar som man ska kunna bära med sig överallt. Därför brukar de flesta sådana vara ganska så små för att spara vikt. Och därför spärrar man upp ögonen när man träffar på Acer Swift 5, som är en ultrabärbar dator med en matchvikt på under 1 kilo men en skärm på hela 15,6 tum.

Det låter nästan för bra för att vara sant, men stämmer faktiskt. Världens förmodligen lättaste 15,6-tums ultrabook – och förmodligen den enda som väger mindre än ett kilo – har landat på vår testbänk, där den har fått en grundlig genomgång av oss.

blank
Foto: Acer

Utseende och konstruktion

Låt det vara sagt med en gång: Acer Swift 5 är så lätt att man behöver lite tid att vänja sig vid tanken. När man håller datorn i handen för första gången tror man nästan att det måste vara en attrapp och inte en fullt fungerande laptop. Men den fungerar verkligen och känns till och med riktigt gedigen och robust trots det oerhört lätta materialet som den är gjord av.

Det handlar om en speciell legering av magnesium-litium och magnesium-aluminium, vilket något förenklat ger materialet samma hårdhet som aluminium vid markant lägre densitet. Däremot känns magnesiumlegeringen en smula mer som plast och kan också verka lite mottaglig för repor och slitage.

I övrigt är designen mycket stilren, med raka linjer och plana ytor. Både HDMI- och USB-kontakterna är placerade till vänster, medan bara minijack-kontakt och kensington-lås sitter till höger. Och eftersom det rent allmänt inte finns överväldigande många kontakter – och inte heller någon kortläsare alls – så har Acer Swift 5 en estetik som i det närmaste känns minimalistisk.

Det gäller även när man öppnar locket. Trots att den här versionen av Acer Swift 5 alltså har en skärm på hela 15,6 tum ser den extremt smala bildramen till att hela datorn bara är ett par centimeter bredare än Acer Swift 5 i 14-tumsversionen vi testade förra året.

Tangentbordet är bakgrundsbelyst men saknar däremot en möjlighet att justera ljusstyrkan. Det är antingen på eller av som gäller. Eftersom datorn är så tunn finns det inte mycket plats för lång slaglängd i tangenterna, och de ger inte heller mycket motstånd när man skriver. Med andra ord hade den taktila känslan kunnat vara bättre. Det är dock positivt att det finns ett bra avstånd mellan tangenterna.

blank
Designen är stilren, med raka linjer och plana ytor. Foto: Acer

Skärm och ljud

Den 15,6 tum stora pekskärmen omgärdas som sagt av en mycket smal ram, vilket nästan ger en infinity pool-aktig känsla. Rent allmänt är det lite av en bedrift av Acer att göra maskinen så lätt och samtidigt få plats med en så stor skärm. Desto mer kan man undra över skärmupplösningen som bara har 1920 x 1080 pixlar (Full HD). Det känns som slöseri när den stora skärmen hade kunnat ge användaren en större yta att arbeta på.

Det är extra synd eftersom skärmen är helt utmärkt, med klara och naturliga färger. Men tack vare den förhållandevis låga upplösningen är det egentligen bara när man tittar på video som den stora skärmen kommer till sin rätt. Fast då känns det å andra sidan som att ha en bärbar biograf i väskan.

Ljudet gör också sitt, det är visserligen en tunn historia genom de inbyggda stereohögtalarna men har massor av tyngd och fyllighet om man kopplar in ett par ordentliga hörlurar.

blank
Tangentbordet är bakgrundsbelyst men ljusstyrkan går inte att ställa in. Foto: Acer

Prestanda och funktioner

Acer Swift 5 är en ultrabärbar i mellanklassen och en dator man köper för vardagliga uppgifter. Därför beter den sig naturligtvis inte som en bärbar gaming-dator på steroider, utan hjälper snarare användaren lika troget och lojalt som en golden retriever.

Alltså klarar sig Acer Swift 5 nästan lika bra i flera av våra benchmark-test (bland annat Geekbench 4 och PC Mark 10) som den mycket dyrare ultrabärbara Lenovo ThinkPad X1 Carbon, som vi till och med testade i en version med Intel Core i7-processor, medan testexemplaret av Acer Swift 5 får nöja sig med en Core i5-processor.

I synnerhet när det gäller batteritid klarar sig Swift 5 utmärkt, vilket man annars hade kunnat ha onda aningar om med tanke på den stora skärmen. I vårt krävande stresstest, där maskinen belastas till max utan paus och utan att skärmen stängs av eller datorn går i viloläge, orkade vårt testexemplar hålla igång i 4 timmar och 27 minuter, vilket är bättre än många liknande datorer i klassen. Och till vardags, när man naturligtvis skonar batteriet betydligt mer, kan man lugnt räkna med att Acer Swift 5 har ström som räcker hela dagen – och kvällen också.

Slutsats

För de här pengarna kan Acer Swift 5 absolut rekommenderas. Acer hävdar själva att detta är världens lättaste ultrabärbara dator med 15,6-tums skärm, och vi tror dem. Swift 5 väger under alla omständigheter bara 999 gram och är så lätt att man ibland tvivlar på om någon kanske bytt ut ens riktiga bärbara mot en attrapp!

Den stora skärmen med de smala ramarna runt är utsökt att arbeta med – och extra bra till video och liknande – och att batteriet håller så länge som det gör är en fördel som man knappt kan överskatta.

Ett litet minus i kanten är att upplösningen inte är högre, nu när Acer har hela 15,6-tums yta att vältra sig med, plus att det helt säkert kommer att reta somliga att den ultrabärbara datorn saknar en inbyggd kortläsare och att det inte direkt myllrar av USB-portar.

Men sammantaget är Acer Swift 5 en pålitlig följeslagare när man är på språng och ett riktigt prisvärt köp.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
blank
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.
Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.
Berlin: Logitech vill vara kreatörernas bästa vän Logitech avslöjar en stor satsning på den kreativa och lekfulla publiken. Vi är på Logi Play i Berlin.
Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
blank
Skarpaste ultraportabla någonsin Dell XPS 13 Plus är den skarpast designade ultrabook-datorn vi någonsin har sett. Nästan för designad, faktiskt.
Följ Ljud & Bild