test: Nokia 8.1

Nokia 8.1
Nokia 8.1

Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Plus
Mobilen går att sköta med en hand även om skärmen är stor. Bilden är ljusstark och skarp. Dessutom har den en bra selfie-kamera och övertygande lång batteritid.
Minus
Under vissa ljusförhållanden kommer kameran till korta – och kamera-appen behöver fixas till. Ljudbilden kan kännas luddig och trots Android One har vi lite svårt för gränssnittet.

Nokia 8.1 är snarare en ersättare till Nokia 8 än till toppmodellen Nokia 8 Sirocco, men lyckas ändå rätta till många av felen som plågat både de tidigare modellerna. Det är ingen tvekan om att HMD Global – det finländska företag som de senaste åren har haft licens att tillverka Android-smartmobiler med det legendariska Nokia-namnet – har lyckats bota många barnsjukdomar. Frågan är bara om den nya mobilen har något mer att erbjuda än Nokia-loggan på baksidan.

Utseende och konstruktion

När det gäller design har HMD Global inte uppfunnit hjulet än gång till med Nokia 8.1. Telefonen finns i tre olika färgkombinationer (blå/silver, stål/koppar och järn/stål) och har både fram- och baksida av härdat Dinorex-glas från japanska NEG, och en aluminiumram med avrundade hörn ger åtminstone en viss känsla av robusthet och stabilitet.

Fingeravtrycksläsaren sitter – precis som på Nokia 5.1 Plus – på baksidan strax under de två kameralinserna som buktar ut en smula så att mobilen inte kan ligga på ett bord med skärmen uppåt utan att vippa. Men det är inte värre än så många andra mobiler i samma eller till och med betydligt högre prisklass.

Fingeravtrycksläsaren sitter under dubbelkameran, som har två linser med 12 respektive 13 megapixlar – varav den senare fungerar som djupsensor. Foto: Nokia

Med en skärm på nästan 6,2 tum skulle man kanske kunna tro att Nokia 8.1 är för stor för att skötas med bara en hand, men det går precis (så länge man inte har mindre händer än undertecknads manliga dito). Inte minst för att metallramen ger ett bättre grepp om telefonen och förhindrar att den glider ur handen som en tvål i duschen.

För övrigt är det ett litet genidrag att HMD Global har placerat både av/på-knappen och volymknappen på samma sida av mobilen. Då kan man nämligen få ett ordentligt grepp om telefonen och till exempel höja eller sänka ljudet utan att trycka på strömbrytaren på samma gång, vilket ofta händer med andra telefoner. Där sitter de två knapparna mittemot varandra på var sin sida, vilket gör det lite opraktiskt att manövrera mobilen med en hand.

Både volym- och på/av-knapparna sitter på samma sida av Nokia 8.1, så det går faktiskt att trycka på en knapp utan att komma åt en annan samtidigt om man använder mobilen med en hand. Foto: Nokia

Skärm

Det lite udda skärmformatet 18,7:9 är en av anledningarna till att Nokia 8.1 kan ha en 6,2 tum stor skärm och ändå gå att hålla i och använda med en hand. Men det betyder också att skärmbilden är ganska långsmal. Det kan vara en fördel om man håller mobilen upprätt och surfar runt på nätet, men ibland betyder det svarta kanter på höger och vänster sida av en del videor, till exempel på YouTube, om man håller den liggande och videoformatet inte passar storleken.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

De svarta kanterna sticker lite i ögonen eftersom vi inte har med en OLED-skärm att göra, vilket de flesta dyrare modeller har, utan en IPS LCD-skärm som i bland annat Apples iPhone XR.

Men det är inte hela världen. Tack vare Full HD+-upplösning är bilden skarp och skärmen har både utmärkt ljusstyrka och god kontrast. Även i solljus. Betraktningsvinkeln är inte riktigt lika bra som hos de dyrare OLED-skärmarna, men kvaliteten är absolut acceptabel.

Kamera

Nokia 8.1 är som sagt försedd med två kameralinser på baksidan. Det handlar alltså om en dubbelkamera där den ena linsen (Sony IMX363 med 12 megapixlar) är huvudsensorn och den andra (13 megapixel) är en djupsensor. Själva optiken kommer från Zeiss och kameran har både optisk och digital bildstabilisering.

På den här kvällsbilden flyter lamporna och bakgrunden nästan ihop och resultatet är överdrivet ljust. Foto: Peter Gotschalk
Samma kvällsmotiv fotograferat med iPhone XS. Här syns varje lampa tydligt och kameran belyser bakgrunden korrekt. Foto: Peter Gotschalk

Huvudkameran tar i stora drag bra bilder, både i dagsljus och under mörkare ljusförhållanden, men den får svårare om bilden innehåller områden med hög kontrast. I en kvällsbild blir till exempel bakgrunden suddig och områden där ljus och mörker möts överexponeras om det finns en ljuskälla i förgrunden. Och om man fotograferar ett hus i dagsljus med moln och himmel i bakgrunden blir taket för mörkt, medan himlen och molnen bränner ut och blir för ljusa.

Å andra sidan ger Nokia 8.1 en betydligt bättre bokeh-effekt än lillebror Nokia 5.1 Plus, och frontkameran med hela 20 megapixlar tar bättre upplysta och mycket mer dynamiska selfies än exempelvis iPhone XS.

Bokeh-effekten är utmärkt. Båda i den här bilden, där figuren i förgrunden är skarp medan bakgrunden är suddig … Foto: Peter Gotschalk
… och i den här bilden, där det är huset i bakgrunden som är skarpt. Foto: Peter Gotschalk

Själva kamera-appen tycker vi är en smula oöverskådlig. Det är bra med många funktioner, men strukturen och användningen kunde ha varit mer logisk och intuitiv.

Ljud

Precis som Nokia 5.1 Plus har Nokia 8.1 bara en enda inbyggd monohögtalare som sitter längst ner. Den spelar ganska högt men ljudkvaliteten är inget att skriva hem om.

Lyckligtvis klarar mobilen sig bättre i vardagligt bruk som vanlig telefon. Då är ljudkvaliteten helt i topp och om operatören stöder röstsamtal via LTE (VoLTE) och/eller Wi-Fi (VoWiFi), vilket som regel ger ännu bättre röstkvalitet, hanterar Nokia 8.1 det också.

Som musikspelare, för de av oss som har ett par bra hörlurar, är Nokia 8.1 prisvärd, men inte mer än så. Ljudstyrkan är kraftfull och ljudbilden är klar och utan för kraftig förvrängning. Så länge vi inte befinner oss i området med djupare frekvenser, där det tyvärr låter lite luddigt.

Prestanda och funktioner

Lite luddigt är också vårt intryck av Nokia 8.1 när det gäller vardagliga prestanda. På papperet får den riktigt bra poäng i våra benchmark-tester och klarar sig bättre än man kan förvänta sig i den här prisklassen. I praktiken har vi dock upplevt ett par gånger att gränssnittet kraschar, plus att skärmen någon sällsynt gång emellanåt inte reagerade alls på beröring, och ibland skrollade webbsidor lite trevande i Chrome.

Detta är dock inget som inträffar ofta, och när vi testar mobilen med stora och krävande appar, till exempel spelet Asphalt 9, kör allt smidigt och blixtsnabbt precis som det ska.

Det är med andra ord lite svårt att avgöra om de få fel vi råkade ut för under testet bara var otur eller om de skulle bli irriterande om man använder mobilen varje dag i flera månader.

Hur som helst kan vi säga så mycket som att kombinationen av den senaste Android-versionen i sin helt barskrapade form (Android One) och den mellanbra Snapdragon-processorn med 4 gigabyte bör garantera stabila prestanda som är bättre än medel, vilket benchmark-resultaten också bekräftar.

Där den subjektiva upplevelsen och prestandatestet matchar varandra är batteritiden. 6 timmar och 23 minuter höll batteriet i vårt intensiva stresstest och det är sällsynt att mobilen når under 40 procents batterikapacitet efter en hel dags normal användning med tre, fyra timmars skärmtid. Det är bra gjort av ett batteri på 3500 mAh. Och skulle man ändå behöva en uppladdning så har Nokia 8.1 Quick Charge.

Slutsats

Nokia 8.1 lever upp till de flesta förväntningarna och kan absolut rekommenderas som en bra mellanklassmobil för de flesta, men det behövs mer än så om betyget ska bli riktigt högt. Dessutom finns det ett par småproblem, som överdrivet ljusa bilder, en klumpig kamera-app, luddigt ljud och ett par krascher, som påverkar helhetsintrycket. Även om det står Nokia på baksidan.

Nokia 8.1 är snarare en ersättare till Nokia 8 än till toppmodellen Nokia 8 Sirocco, men lyckas ändå rätta till många av felen som plågat både de tidigare modellerna. Det är ingen tvekan om att HMD Global – det finländska företag som de senaste åren har haft licens att tillverka Android-smartmobiler med det legendariska Nokia-namnet – har lyckats bota många barnsjukdomar. Frågan är bara om den nya mobilen har något mer att erbjuda än Nokia-loggan på baksidan.

Utseende och konstruktion

När det gäller design har HMD Global inte uppfunnit hjulet än gång till med Nokia 8.1. Telefonen finns i tre olika färgkombinationer (blå/silver, stål/koppar och järn/stål) och har både fram- och baksida av härdat Dinorex-glas från japanska NEG, och en aluminiumram med avrundade hörn ger åtminstone en viss känsla av robusthet och stabilitet. Fingeravtrycksläsaren sitter – precis som på Nokia 5.1 Plus – på baksidan strax under de två kameralinserna som buktar ut en smula så att mobilen inte kan ligga på ett bord med skärmen uppåt utan att vippa. Men det är inte värre än så många andra mobiler i samma eller till och med betydligt högre prisklass. [caption id="attachment_92979" align="alignnone" width="800"] Fingeravtrycksläsaren sitter under dubbelkameran, som har två linser med 12 respektive 13 megapixlar – varav den senare fungerar som djupsensor. Foto: Nokia[/caption] Med en skärm på nästan 6,2 tum skulle man kanske kunna tro att Nokia 8.1 är för stor för att skötas med bara en hand, men det går precis (så länge man inte har mindre händer än undertecknads manliga dito). Inte minst för att metallramen ger ett bättre grepp om telefonen och förhindrar att den glider ur handen som en tvål i duschen. För övrigt är det ett litet genidrag att HMD Global har placerat både av/på-knappen och volymknappen på samma sida av mobilen. Då kan man nämligen få ett ordentligt grepp om telefonen och till exempel höja eller sänka ljudet utan att trycka på strömbrytaren på samma gång, vilket ofta händer med andra telefoner. Där sitter de två knapparna mittemot varandra på var sin sida, vilket gör det lite opraktiskt att manövrera mobilen med en hand. [caption id="attachment_92978" align="alignnone" width="800"] Både volym- och på/av-knapparna sitter på samma sida av Nokia 8.1, så det går faktiskt att trycka på en knapp utan att komma åt en annan samtidigt om man använder mobilen med en hand. Foto: Nokia[/caption]

Skärm

Det lite udda skärmformatet 18,7:9 är en av anledningarna till att Nokia 8.1 kan ha en 6,2 tum stor skärm och ändå gå att hålla i och använda med en hand. Men det betyder också att skärmbilden är ganska långsmal. Det kan vara en fördel om man håller mobilen upprätt och surfar runt på nätet, men ibland betyder det svarta kanter på höger och vänster sida av en del videor, till exempel på YouTube, om man håller den liggande och videoformatet inte passar storleken. De svarta kanterna sticker lite i ögonen eftersom vi inte har med en OLED-skärm att göra, vilket de flesta dyrare modeller har, utan en IPS LCD-skärm som i bland annat Apples iPhone XR. Men det är inte hela världen. Tack vare Full HD+-upplösning är bilden skarp och skärmen har både utmärkt ljusstyrka och god kontrast. Även i solljus. Betraktningsvinkeln är inte riktigt lika bra som hos de dyrare OLED-skärmarna, men kvaliteten är absolut acceptabel.

Kamera

Nokia 8.1 är som sagt försedd med två kameralinser på baksidan. Det handlar alltså om en dubbelkamera där den ena linsen (Sony IMX363 med 12 megapixlar) är huvudsensorn och den andra (13 megapixel) är en djupsensor. Själva optiken kommer från Zeiss och kameran har både optisk och digital bildstabilisering. [caption id="attachment_92980" align="alignnone" width="800"] På den här kvällsbilden flyter lamporna och bakgrunden nästan ihop och resultatet är överdrivet ljust. Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_92981" align="alignnone" width="800"] Samma kvällsmotiv fotograferat med iPhone XS. Här syns varje lampa tydligt och kameran belyser bakgrunden korrekt. Foto: Peter Gotschalk[/caption] Huvudkameran tar i stora drag bra bilder, både i dagsljus och under mörkare ljusförhållanden, men den får svårare om bilden innehåller områden med hög kontrast. I en kvällsbild blir till exempel bakgrunden suddig och områden där ljus och mörker möts överexponeras om det finns en ljuskälla i förgrunden. Och om man fotograferar ett hus i dagsljus med moln och himmel i bakgrunden blir taket för mörkt, medan himlen och molnen bränner ut och blir för ljusa. Å andra sidan ger Nokia 8.1 en betydligt bättre bokeh-effekt än lillebror Nokia 5.1 Plus, och frontkameran med hela 20 megapixlar tar bättre upplysta och mycket mer dynamiska selfies än exempelvis iPhone XS. [caption id="attachment_92982" align="alignnone" width="800"] Bokeh-effekten är utmärkt. Båda i den här bilden, där figuren i förgrunden är skarp medan bakgrunden är suddig ... Foto: Peter Gotschalk[/caption] [caption id="attachment_92983" align="alignnone" width="800"] ... och i den här bilden, där det är huset i bakgrunden som är skarpt. Foto: Peter Gotschalk[/caption] Själva kamera-appen tycker vi är en smula oöverskådlig. Det är bra med många funktioner, men strukturen och användningen kunde ha varit mer logisk och intuitiv.

Ljud

Precis som Nokia 5.1 Plus har Nokia 8.1 bara en enda inbyggd monohögtalare som sitter längst ner. Den spelar ganska högt men ljudkvaliteten är inget att skriva hem om. Lyckligtvis klarar mobilen sig bättre i vardagligt bruk som vanlig telefon. Då är ljudkvaliteten helt i topp och om operatören stöder röstsamtal via LTE (VoLTE) och/eller Wi-Fi (VoWiFi), vilket som regel ger ännu bättre röstkvalitet, hanterar Nokia 8.1 det också. Som musikspelare, för de av oss som har ett par bra hörlurar, är Nokia 8.1 prisvärd, men inte mer än så. Ljudstyrkan är kraftfull och ljudbilden är klar och utan för kraftig förvrängning. Så länge vi inte befinner oss i området med djupare frekvenser, där det tyvärr låter lite luddigt.

Prestanda och funktioner

Lite luddigt är också vårt intryck av Nokia 8.1 när det gäller vardagliga prestanda. På papperet får den riktigt bra poäng i våra benchmark-tester och klarar sig bättre än man kan förvänta sig i den här prisklassen. I praktiken har vi dock upplevt ett par gånger att gränssnittet kraschar, plus att skärmen någon sällsynt gång emellanåt inte reagerade alls på beröring, och ibland skrollade webbsidor lite trevande i Chrome. Detta är dock inget som inträffar ofta, och när vi testar mobilen med stora och krävande appar, till exempel spelet Asphalt 9, kör allt smidigt och blixtsnabbt precis som det ska. Det är med andra ord lite svårt att avgöra om de få fel vi råkade ut för under testet bara var otur eller om de skulle bli irriterande om man använder mobilen varje dag i flera månader. Hur som helst kan vi säga så mycket som att kombinationen av den senaste Android-versionen i sin helt barskrapade form (Android One) och den mellanbra Snapdragon-processorn med 4 gigabyte bör garantera stabila prestanda som är bättre än medel, vilket benchmark-resultaten också bekräftar. Där den subjektiva upplevelsen och prestandatestet matchar varandra är batteritiden. 6 timmar och 23 minuter höll batteriet i vårt intensiva stresstest och det är sällsynt att mobilen når under 40 procents batterikapacitet efter en hel dags normal användning med tre, fyra timmars skärmtid. Det är bra gjort av ett batteri på 3500 mAh. Och skulle man ändå behöva en uppladdning så har Nokia 8.1 Quick Charge.

Slutsats

Nokia 8.1 lever upp till de flesta förväntningarna och kan absolut rekommenderas som en bra mellanklassmobil för de flesta, men det behövs mer än så om betyget ska bli riktigt högt. Dessutom finns det ett par småproblem, som överdrivet ljusa bilder, en klumpig kamera-app, luddigt ljud och ett par krascher, som påverkar helhetsintrycket. Även om det står Nokia på baksidan.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Nokia 8.1
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Operativsystem: Android One (Android 9 Pie)
  • Skärm: 6,18-tums IPS LCD, 2280 x 1080 (408 ppi)
  • Processor: 2,2 GHz + 1,7 GHz Snapdragon 710 octacore
  • Minne: 4 GB RAM/64 GB lagring (+ microSD upp till 400 GB)
  • Kamera: 12 Mp f/1,8 + 13 Mp (baksida) och 20 Mp f/2,0 (front)
  • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GLONASS, BeiDou, FM-radio
  • Mått/vikt: 154,8 x 75,76 x 7,97 mm/180 g
  • Batteri: 3500 mAh, 18 W Quick Charge
  • Webb: nokia.com
Nokia 8.1 produktside
Pris: 4200,-

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Nikon Nikkor Z 50 mm f1.8 S

Nikons skarpaste 50 mm

Nikons bästa objektiv är en känslig 50 mm.

test
Pinell Supersound 701

Välljudande och kompetent stereo

Pinells kompakta anläggning är bäst i klassen.

Sigma släpper optik till Panasonic och Leica

11 nya Art-objektiv till fullformatkameror med L-fattning

Skarpare porträttobjektiv från Sony

Ljusstarka 135mm f1.8 är gjord för fullformatkamerorna.

10 mm ultravidvinkel för fullformat

Supervidvinkel för de största kamerorna.