test

Nokia 8.1

 itemprop
testNokia 8.1
Nokia 8.1

Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Mobilen går att sköta med en hand även om skärmen är stor. Bilden är ljusstark och skarp. Dessutom har den en bra selfie-kamera och övertygande lång batteritid.
Under vissa ljusförhållanden kommer kameran till korta – och kamera-appen behöver fixas till. Ljudbilden kan kännas luddig och trots Android One har vi lite svårt för gränssnittet.

Nokia 8.1 är snarare en ersättare till Nokia 8 än till toppmodellen Nokia 8 Sirocco, men lyckas ändå rätta till många av felen som plågat både de tidigare modellerna. Det är ingen tvekan om att HMD Global – det finländska företag som de senaste åren har haft licens att tillverka Android-smartmobiler med det legendariska Nokia-namnet – har lyckats bota många barnsjukdomar. Frågan är bara om den nya mobilen har något mer att erbjuda än Nokia-loggan på baksidan.

Utseende och konstruktion

När det gäller design har HMD Global inte uppfunnit hjulet än gång till med Nokia 8.1. Telefonen finns i tre olika färgkombinationer (blå/silver, stål/koppar och järn/stål) och har både fram- och baksida av härdat Dinorex-glas från japanska NEG, och en aluminiumram med avrundade hörn ger åtminstone en viss känsla av robusthet och stabilitet.

Fingeravtrycksläsaren sitter – precis som på Nokia 5.1 Plus – på baksidan strax under de två kameralinserna som buktar ut en smula så att mobilen inte kan ligga på ett bord med skärmen uppåt utan att vippa. Men det är inte värre än så många andra mobiler i samma eller till och med betydligt högre prisklass.

Fingeravtrycksläsaren sitter under dubbelkameran, som har två linser med 12 respektive 13 megapixlar – varav den senare fungerar som djupsensor. Foto: Nokia

Med en skärm på nästan 6,2 tum skulle man kanske kunna tro att Nokia 8.1 är för stor för att skötas med bara en hand, men det går precis (så länge man inte har mindre händer än undertecknads manliga dito). Inte minst för att metallramen ger ett bättre grepp om telefonen och förhindrar att den glider ur handen som en tvål i duschen.

För övrigt är det ett litet genidrag att HMD Global har placerat både av/på-knappen och volymknappen på samma sida av mobilen. Då kan man nämligen få ett ordentligt grepp om telefonen och till exempel höja eller sänka ljudet utan att trycka på strömbrytaren på samma gång, vilket ofta händer med andra telefoner. Där sitter de två knapparna mittemot varandra på var sin sida, vilket gör det lite opraktiskt att manövrera mobilen med en hand.

Både volym- och på/av-knapparna sitter på samma sida av Nokia 8.1, så det går faktiskt att trycka på en knapp utan att komma åt en annan samtidigt om man använder mobilen med en hand. Foto: Nokia

Skärm

Det lite udda skärmformatet 18,7:9 är en av anledningarna till att Nokia 8.1 kan ha en 6,2 tum stor skärm och ändå gå att hålla i och använda med en hand. Men det betyder också att skärmbilden är ganska långsmal. Det kan vara en fördel om man håller mobilen upprätt och surfar runt på nätet, men ibland betyder det svarta kanter på höger och vänster sida av en del videor, till exempel på YouTube, om man håller den liggande och videoformatet inte passar storleken.

De svarta kanterna sticker lite i ögonen eftersom vi inte har med en OLED-skärm att göra, vilket de flesta dyrare modeller har, utan en IPS LCD-skärm som i bland annat Apples iPhone XR.

annons

Men det är inte hela världen. Tack vare Full HD+-upplösning är bilden skarp och skärmen har både utmärkt ljusstyrka och god kontrast. Även i solljus. Betraktningsvinkeln är inte riktigt lika bra som hos de dyrare OLED-skärmarna, men kvaliteten är absolut acceptabel.

annons

Kamera

Nokia 8.1 är som sagt försedd med två kameralinser på baksidan. Det handlar alltså om en dubbelkamera där den ena linsen (Sony IMX363 med 12 megapixlar) är huvudsensorn och den andra (13 megapixel) är en djupsensor. Själva optiken kommer från Zeiss och kameran har både optisk och digital bildstabilisering.

På den här kvällsbilden flyter lamporna och bakgrunden nästan ihop och resultatet är överdrivet ljust. Foto: Peter Gotschalk
Samma kvällsmotiv fotograferat med iPhone XS. Här syns varje lampa tydligt och kameran belyser bakgrunden korrekt. Foto: Peter Gotschalk

Huvudkameran tar i stora drag bra bilder, både i dagsljus och under mörkare ljusförhållanden, men den får svårare om bilden innehåller områden med hög kontrast. I en kvällsbild blir till exempel bakgrunden suddig och områden där ljus och mörker möts överexponeras om det finns en ljuskälla i förgrunden. Och om man fotograferar ett hus i dagsljus med moln och himmel i bakgrunden blir taket för mörkt, medan himlen och molnen bränner ut och blir för ljusa.

Å andra sidan ger Nokia 8.1 en betydligt bättre bokeh-effekt än lillebror Nokia 5.1 Plus, och frontkameran med hela 20 megapixlar tar bättre upplysta och mycket mer dynamiska selfies än exempelvis iPhone XS.

Bokeh-effekten är utmärkt. Båda i den här bilden, där figuren i förgrunden är skarp medan bakgrunden är suddig … Foto: Peter Gotschalk
… och i den här bilden, där det är huset i bakgrunden som är skarpt. Foto: Peter Gotschalk

Själva kamera-appen tycker vi är en smula oöverskådlig. Det är bra med många funktioner, men strukturen och användningen kunde ha varit mer logisk och intuitiv.

annons

Ljud

Precis som Nokia 5.1 Plus har Nokia 8.1 bara en enda inbyggd monohögtalare som sitter längst ner. Den spelar ganska högt men ljudkvaliteten är inget att skriva hem om.

Lyckligtvis klarar mobilen sig bättre i vardagligt bruk som vanlig telefon. Då är ljudkvaliteten helt i topp och om operatören stöder röstsamtal via LTE (VoLTE) och/eller Wi-Fi (VoWiFi), vilket som regel ger ännu bättre röstkvalitet, hanterar Nokia 8.1 det också.

Som musikspelare, för de av oss som har ett par bra hörlurar, är Nokia 8.1 prisvärd, men inte mer än så. Ljudstyrkan är kraftfull och ljudbilden är klar och utan för kraftig förvrängning. Så länge vi inte befinner oss i området med djupare frekvenser, där det tyvärr låter lite luddigt.

Prestanda och funktioner

Lite luddigt är också vårt intryck av Nokia 8.1 när det gäller vardagliga prestanda. På papperet får den riktigt bra poäng i våra benchmark-tester och klarar sig bättre än man kan förvänta sig i den här prisklassen. I praktiken har vi dock upplevt ett par gånger att gränssnittet kraschar, plus att skärmen någon sällsynt gång emellanåt inte reagerade alls på beröring, och ibland skrollade webbsidor lite trevande i Chrome.

Detta är dock inget som inträffar ofta, och när vi testar mobilen med stora och krävande appar, till exempel spelet Asphalt 9, kör allt smidigt och blixtsnabbt precis som det ska.

Det är med andra ord lite svårt att avgöra om de få fel vi råkade ut för under testet bara var otur eller om de skulle bli irriterande om man använder mobilen varje dag i flera månader.

Hur som helst kan vi säga så mycket som att kombinationen av den senaste Android-versionen i sin helt barskrapade form (Android One) och den mellanbra Snapdragon-processorn med 4 gigabyte bör garantera stabila prestanda som är bättre än medel, vilket benchmark-resultaten också bekräftar.

Där den subjektiva upplevelsen och prestandatestet matchar varandra är batteritiden. 6 timmar och 23 minuter höll batteriet i vårt intensiva stresstest och det är sällsynt att mobilen når under 40 procents batterikapacitet efter en hel dags normal användning med tre, fyra timmars skärmtid. Det är bra gjort av ett batteri på 3500 mAh. Och skulle man ändå behöva en uppladdning så har Nokia 8.1 Quick Charge.

Slutsats

Nokia 8.1 lever upp till de flesta förväntningarna och kan absolut rekommenderas som en bra mellanklassmobil för de flesta, men det behövs mer än så om betyget ska bli riktigt högt. Dessutom finns det ett par småproblem, som överdrivet ljusa bilder, en klumpig kamera-app, luddigt ljud och ett par krascher, som påverkar helhetsintrycket. Även om det står Nokia på baksidan.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
1 månad for 0:-
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 1 månad
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
 • Operativsystem: Android One (Android 9 Pie)
 • Skärm: 6,18-tums IPS LCD, 2280 x 1080 (408 ppi)
 • Processor: 2,2 GHz + 1,7 GHz Snapdragon 710 octacore
 • Minne: 4 GB RAM/64 GB lagring (+ microSD upp till 400 GB)
 • Kamera: 12 Mp f/1,8 + 13 Mp (baksida) och 20 Mp f/2,0 (front)
 • Trådlöst: 4G/LTE, 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GLONASS, BeiDou, FM-radio
 • Mått/vikt: 154,8 x 75,76 x 7,97 mm/180 g
 • Batteri: 3500 mAh, 18 W Quick Charge
 • Webb: nokia.com

Geekbench 4: 1 845 single, 5 964 multi AnTuTu 7: 170 487 PCMark Work 2.0: 6 825 Basemark Web 3.0: 254,03 Batteritest: 6:23 h

Pris

4200 ,-

Bästa priser

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till Nokia 8.1

   data-srcset

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

   data-srcset

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.

   data-srcset

  Prisvärd mobil under granen

  Ett steg under lyxmodellerna hittar vi mobilerna som ger bäst valuta för pengarna.

   data-srcset

  Apple har maxat iPhone

  Äntligen en tålig iPhone med bra batteri som även tar bra bilder i mörker.

  Scroll to Top