test : Nokia 8 Sirocco

Nokia med i matchen igen

Ljud & Bild tycker

Välbyggd och känns lyxig. Utmärkta prestanda. Tar bra bilder i de flesta fall.
Inte senaste processorn. Ingen optisk bildstabilisering.
Operativsystem: Android 8.0

Skärm: 5,5-tums P-OLED 1440 x 2560
(534 ppi)
Processor: 2,36/1,9 GHz octacore

Snapdragon 835
Minne: 6 GB / 128 GB +
400 GB microSD

Kameror: 12 Mp F1,7 / 13 Mp F2,6 + 5 Mp F2,0

Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 5.0, NFC

Mått/vikt: 141 x 73 x 7,5 mm/178 gram

Batteri: 3 260 mAh, snabb- och
trådlös laddning

Webb: nokia.com

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8000 kr

Läs testet av gamla Nokia 8 http://www.ljudochbild.se/test/mobil/6-mobiltelefoner-2/nokia-8/ https://www.youtube.com/watch?v=UyVRpjq5-sc

Återuppståndna Nokia har hittills nöjt sig med prisvärda modeller, men nu drämmer de till med en riktig toppmodell. Till och med döpt efter den klassiska lyxmodellen 8800 Sirocco. Den både ser ut och känns lyxigare än tidigare modeller, och har en moderiktigt böjd OLED-skärm som nästan når ut till kanterna. Den är vattentät, har trådlös laddning, utmärkta mikrofoner och rejält med minne. Dessutom ingår den i Android One-programmet, vilket ger en ren Android-upplevelse med snabba uppdateringar. Däremot har Nokia märkligt nog nöjt sig med förra årets Snapdragon 835-systemkrets. Lyckligtvis har den trimmats, så prestanda är faktiskt riktigt bra.

Kamera

Den föregående Nokia 8 var ingen större hit och speciellt kameran var en besvikelse. Men Sirocco är en helt ny mobil och det märks extra tydligt på kameran. Med Carl Zeiss-optik, som i gamla dagar, och en extra telelins är Nokia med i matchen igen. Förutom den larviga ”bothie” funktionen, som tar bilder med båda kamerorna, är finesserna bra. Den klarar att filma i 4K och Pro-läget är lika lättanvänt som på de gamla Lumia-mobilerna. Däremot är selfiekameran lite av en besvikelse med bara 5 megapixels upplösning och medelmåttig bländare.

Det lättarbetade kameragränssnittet från förr är tillbaka.

 

Vid normal fotografering får man betydligt bättre vitbalans och skärpa än med den förra modellen. Bilderna får normalt bra exponering och färgåtergivningen är korrekt utan några märkbara färgstick. Den förbättrade autofokusen är också märkbart snabbare. Den ger en fin bakgrundsoskärpa vid närbilder. Motljus hanteras också riktigt bra. Tyvärr är HDR-läget lite oförutsägbart så man vet inte om det kommer bli lyckat förrän man tagit bilden. Mörkerfoton blir lite mörka och det är en hel del brus, men färgerna bevaras åtminstone. Det enda vi saknar är optiskt bildstabilisering.

(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Nokia har äntligen vågat satsa på toppmodellen Sirocco, som efter alla mellanklass-modeller är välkommen. Den är snygg och välbyggd, samt vattentät. Den har en nästan kantlös högupplöst OLED-skärm, rejält med minne och utmärkta prestanda. Fingeravtrycksläsaren är snabb och det finns både snabbladdning och trådlös laddning. Dessutom har den en ren Android-upplevelse med snabba uppdateringar. Största uppryckningen är kameran som i många fall kan mäta sig med de bästa. Hade Nokia 8 Sirocco kommit för ett halvår sedan hade den varit en vinnare. Dess enda problem är att nu finns Galaxy S9, Huawei P20 Pro och iPhone X, som alla är bättre.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Läs också

Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!

Aktuella erbjudanden

Annons

Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

OnePlus 8T

Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.