test : Sony Xperia XZ2

En slimmad sportbil

Ljud & Bild tycker

Trevlig ny rundad design. Mindre kanter och större skärm. Ett prestandamonster.
Ingen hörlurskontakt. Glatt baksida. Mörkerfoto inte i toppklass.
Operativsystem: Android 8.0

Skärm: 5,7-tums IPS 2160 x 1080 (428 ppi)

Processor: 2,7/1,7 GHz octacore
Snapdragon 845

Minne: 4 GB / 64 GB + 400 GB micro SD

Kameror: 19 Mp 25mm F2.0 + 5 Mp 23mm F2.2

Trådlöst: 4G LTE, Wifi ac, BT 5.0, NFC

Mått/vikt: 153 x 72 x 11,1 mm/198 gram

Batteri: 3180 mAh, snabbladdning,
trådlös laddning

Webb: sonymobile.com

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8000 kr

Läs hela testet av Sony Xperia XZ2: http://www.ljudochbild.se/test/mobil/sony-xperia-xz2/ https://www.youtube.com/watch?v=tCBPCcjTEu0

Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor skärm utan 4K och ett nättare format. XZ2 är på sätt och vis en smart kompromiss, med en större skärm och fler bildpunkter utan att gå till överdrift. Men framför allt har Xperia äntligen fått en designuppdatering. Borta är det fyrkantiga och vassa, istället är det böljande former och en mjuk rundning. Och äntligen har kanterna krympt.

Skärmstorleken har gått upp till hela 5,7 tum, vilket på pappret är större än på XZ Premium. Men eftersom den är långsmal så är bredden ändå mindre. Filmerna ser dock fantastiska ut tack vare Sonys bildförbättring som konverterar SDR till ”nästan HDR”. Sony fortsätter att satsa på ljud. De nya högtalarna klarar högre volym, med ett större omfång och bättre dynamik. De stöder också Hi-Res Audio via trådade hörlurar, men tyvärr har hörlurskontakten plockats bort.

Kamera

Vid första anblicken ser det ut som att det inte hänt mycket med kameran sedan sist. Den var i och för sig inte illa, med sin super-slowmotion-inspelning. Men under skalet har det skett förbättringar, med en ny bildbehandlingsprocessor. Därmed kan man nu filma i HDR, vilket är unikt. Man kan även filma i 960 fps i full 1080-upplöning, dock kortare tid. Man kan också göra 3D-skanningarna med selfiekameran, för att slippa ha en assistent för att få en 3D-modell av sig själv.

Nu kan man 3D-skanna sig själv med selfiekameran.

 

Den nya bildbearbetningen ger en klar skillnad mot tidigare modeller. Speciellt imponerar HDR-läget där man får bättre exponering än med Galaxy S8 och korrektare vitbalans än med iPhone X. Det visar sig också med vår Xrite-provkarta där vi nu får helt korrekt färgåtergivning. Vid matfotografering ger dock det automatiska matläget alltför överdrivna färger. I dåligt ljus har kameran lite svårt att fokusera, men bilderna har lite brus och livfulla färger.

(Foto: Tillverkare)

 

Slutsats

Borta är de stora och kantiga Xperia-modellerna, nu får vi mjuka former och tunna skärmkanter. Därmed klämmer Sony in en större skärm med mindre yttermått. Den glatta baksidan är snygg men får mobilen att halka på bordet. Kameran tar bättre bilder med korrektare exponering och färgåtergivning. Den är dessutom först med att filma i HDR. Även ljudet har blivit bättre med högre kvalitet i högtalarna. Har man hörlurar med sladd måste man dock använda en adapter. Det som imponerar mest är den galna prestandan som springer cirklar runt det mesta på marknaden. Xperia XZ2 är en given uppgradering för Sony-fans.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Läs också

Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!

Aktuella erbjudanden

Annons

Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

OnePlus 8T

Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.