TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

grupptest Årets bästa mobiler

Bästa mobilkameran till semestern

forfatter
Publicerad 2018-05-09 - 08:45
Produkter i testet
 • Apple iPhone X
 • Huawei P20 Pro
 • Sony Xperia XZ2
 • Samsung Galaxy S9+
 • Nokia 8 Sirocco
 • Asus Zenfone 5 (ZE620KL)
 • Mobiltelefonerna har gått från att vara ett nödvändigt kommunikationsverktyg till att bli en oumbärlig förlängning av oss själva. Vi håller koll på våra vänner i sociala medier, hittar restaurangtips, letar oss fram i främmande städer, beställer taxi, checkar in på flyget, lyssnar på musik på bussen, tittar på film på flyget, spelar spel på rasten, lyssnar på poddsändningar i hängmattan, kollar mejlen i farten, skriver shoppinglistor, bokar möten och styr det uppkopplade hemmet. Och så fotograferar vi så det står härliga till. Det har beräknats att vi tog 1,2 biljoner(!) foton med våra mobiltelefoner förra året.

  (Foto: Tillverkare)

   

  Det sägs ju att den bästa kameran är den man har med sig, och mobilen har man alltid i fickan för att föreviga de oväntade ögonblicken. Det är därför ingen större överraskning att vi ställer allt högre krav på fotokvaliteten i våra mobiler. Och mobiltillverkarna har svarat på efterfrågan. De lägger ned mycket forskning på hur man ska kunna få bättre foton från den där lilla optiken. De senaste åren har utvecklingen gått framåt i rasande fart. Först fick vi allt högre upplösning, tills det började bli onödigt högupplösta bilder. Sedan jobbade de på bildstabilisering och snabbare behandling, vilket i kombination med ljuskänsligare sensorer gjorde att man kunde ta bilder även i svag belysning.

  (Foto: Tillverkare)

   

  Den senaste trenden är ändå flera kameror. Vad den extra kameran används till varierar dock mellan tillverkarna. Huawei använde tidigare extrakameran för kreativa effekter som att ge porträtt en suddig bakgrund, genom att mäta djupet i motivet. Andra, som LG, har lagt till en vidvinkeloptik så att man kan ta gruppbilder utan att behöva backa. Men de allra flesta har lagt till en telelins. Då kan man komma närmare motivet utan att behöva springa närmare, vilket inte alltid är möjligt. Det är perfekt för semesterfotona när man vill knäppa en bild av en sevärdhet även om man är lite väl långt ifrån. Detta har tagits till sin ytterlighet i Huaweis nya P20 Pro som har hela tre kameror!

  Produkter i testet

  Apple iPhone X

  X-tremt imponerande iPhone

  Ansiktsigenkänning som faktiskt fungerar. Strålande skärm och utmärkt kamera. Går utmärkt att använda utan hem-knapp.
  Väldigt svettig prislapp.

  Huawei P20 Pro

  Den nya kamerakungen

  Den absolut bästa mobilkameran hittills. Blixtsnabb ansiktsigenkänning. Mycket bra batteri. Stor och bra skärm.
  Ingen minneskorts-plats. Blank och hal baksida. Ingen trådlös laddning.

  Sony Xperia XZ2

  En slimmad sportbil

  Trevlig ny rundad design. Mindre kanter och större skärm. Ett prestandamonster.
  Ingen hörlurskontakt. Glatt baksida. Mörkerfoto inte i toppklass.

  Samsung Galaxy S9+

  Bästa Galaxyn hittills

  Bästa allround-mobilen med Android just nu. Enastående kamera och blixtsnabb maskinvara.
  Inte det bästa batteriet. Ansiktsigenkänningen är långsam och oexakt.

  Nokia 8 Sirocco

  Nokia med i matchen igen

  Välbyggd och känns lyxig. Utmärkta prestanda. Tar bra bilder i de flesta fall.
  Inte senaste processorn. Ingen optisk bildstabilisering.

  Asus Zenfone 5 (ZE620KL)

  Toppkvalitet till botten- pris

  Fullt duglig ansiktsigenkänning. Förvånansvärt bra prestanda. Tar utmärkta bilder i de flesta förhållanden.
  Designen väldigt lik iPhone. Ingen trådlös laddning.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
  På jakt efter en ny mobil? Här är de 10 bästa! Här är de tio bästa mobilerna som finns att köpa just nu.
  Flip är inte en flopp, men vi flippar inte ut Samsung Galaxy Z Flip 4 är en lysande mobil, men har för få väsentliga förbättringar jämfört med föregångaren.
  Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
  Tre skäl att köpa iPhone 14 Pro Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.
  Minecraft ska locka unga att återvinna elektronik Elgiganten och Microsoft inleder samarbete med spelet Minecraft i centrum. Unga spelare ska utbildas i att återvinna gamla elektronikprodukter.
  Det är dags att uppdatera din iPhone Det senaste operativsystemet för din iPhone har många nya funktioner.
  Följ Ljud & Bild