Search
Generic filters

: Test av fem ljudlimpor och tre 2.1-anläggningar

Bättre ljud i TV-rummet

Allt plattare TV-apparater innebär elegantare inredningar. Och sämre ljud. En läcker anläggning löser problemet. Här är ett urval av ljudlimpor och diskret elektronik, både med och utan Blu-ray.

Ljud & Bild tycker

Bra surroundillusion. Låter större än den ser ut.
Saknar tyngd.
Yamaha YHT-S400
TV-storlek: 32 tum och över
3D-förberedd
Alla HD-ljudformat
3 HDMI-ingångar
Subbas med kabel
Pris: 6 000 kr

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

Om du är en av alla dem som nyss köpt en ny och fin flatskärm med högupplöst superbild är risken stor att du blev besviken första gången du satte på den och vred upp volymen. De inbyggda högtalarna i en vanlig platt-TV klarar inte av djupa frekvenser och förstärkarkraften är så gott som obefintlig. Resultatet är ett spinkigt ljud som inte alls gör den högupplösta bilden rättvisa.
Rent ljudmässigt är den bästa lösningen att köpa en kraftfull hemmabio med en flerkanalsförstärkare och fem eller sju högtalare, samt en eller två bashögtalare (subbasar). Tyvärr är sådant ganska så dyrt, och oddsen för att anläggningen förstör vardagsrummets sobra inredningsstil är ganska så låga. Om du däremot klarar dig utan äkta surround finns det ett par bra och välljudande kompromisser. En variant är en ljudpanel (eller ”ljudlimpa”) som har alla högtalare i ett enda avlångt kabinett, en annan är en mer traditionell 2.1-anläggning med små högtalare och en bashögtalare. Sådana kan låta riktigt bra, och vissa av dem gör ett gott försök att simulera surroundljud. Vilket koncept passar dig bäst?
En tumregel är att ljudlimpan passar dem som har TV:n upphängd på väggen och 2.1-systemen passar dem som har TV:n på ett bord eller en bänk. Det är bättre och snyggare att ställa en högtalare på varje sida av en TV som står på ett stativ, än att lägga en ljudlimpa framför. I värsta fall täcker det bilden i underkant, eller blockerar fjärrkontrollssensorn. Om bänken är bred och har en hylla under går det att lägga limpan där, men snyggast är att hänga den på väggen.

Förväntad ljudkvalitet
Ljudlimpor och 2.1-anläggningar kan tillsammans med en subbas (som ofta ingår) ge en välbalanserad ljudbild och en fyllig basåtergivning. Tillräckligt bra för att filmupplevelserna ska få en extra dimension. En TV har helt enkelt ingen möjlighet att ge ett lika bra ljud.
En del anläggningar lyckas riktigt bra med att simulera surroundljud. Effekten är psykoakustisk (inbillad) och åstadkoms genom att ljudets fas manipuleras i vänster och höger högtalare, därför fungerar den bäst för den som sitter mitt framför skärmen (sweet spot).
Nytt för denna generations ljudlimpor är att de allra flesta är utrustade med HDMI-ingång och -utgång, som både är 3D- och HD-kompatibla.
Anläggningarna kan av naturliga skäl inte återskapa samma dynamik och ljudnivå som en stor hemmabio eller en riktig biograf, och surroundeffekterna är som sagt psykosakustiska vilket innebär att de aldrig blir lika bra som om man har riktiga högtalare bakom soffan. Det totala lyssningsintrycket blir därför inte tillräckligt stort och massivt för att passa bilden på en stor filmduk. Detta är anläggningar för TV-rummet, inget annat.
Musik i stereo låter ofta bättre med en 2.1-anläggning än med en ljudpanel eftersom den senare har högtalarelementen tätare och ofta är lite mindre.

Ett par stycken
I detta test tar vi oss an ett par produkter som innehåller olika lösningar. Sammanlagt ställer fem ljudlimpor upp, alla med inbyggd förstärkning och ljudbearbetning, och alla har minst en HDMI-ingång som avkodar ljudet och en HDMI-utgång som överför bilden vidare till TV:n. Två av limporna har inbyggd Blu-ray-spelare, för den som inte redan har någon sådan hemma.
Dessutom har vi tagit med tre 2.1-anläggningar, som alla är utrustade med Blu-ray-spelare. Om du inte sett bildkvaliteten från Blu-ray ännu så kan du se fram emot något fantastiskt!
Testkriterier
Vi letar efter tre vinnare: bästa ljudlimpa med och utan Blu-ray samt bästa 2.1-anläggning. När vi utser vinnare tar vi med priset i beräkningen, därför är Yamaha YSP-5100 för 17 000 kronor snudd på diskvalificerad redan innan testet börjar. Vi har tagit med den för att få en referens när vi lyssnar på de övriga deltagarna – plus att vi vill se om vår största favorit hittills, B&W Panorama för 20 000 kronor, har mött sin överman.
Obs! Ljudlimporna har specifikationer som anger vilket slags skärmstorlek de passar till. Den siffran är främst avsedd för att man ska veta dess bredd, så att den inte sticker ut på sidorna om TV:n. Detta är dock inget man är tvungen att ta hänsyn till.

Sammanfattning
Något för alla
Den som vill förbättra ljudet från TV:n bör titta närmare på de här åtta systemen – här finns något för varje smak och plånbok.

Har du hängt upp TV:n på väggen och ont om plats bör du skaffa en ljudlimpa. Den ser estetisk och snygg ut under TV:n.
Av de tre ljudlimporna utan Blu-ray vi testar här utmärkte sig Yamahas båda modeller, YHT-S400 och YSP-5100. Den billigaste överraskade mest eftersom den låter så bra och är så liten. Trots att den kostar nästan dubbelt så mycket som Panasonic SC-HTB10 tycker vi att den ger bättre upplevelser för pengarna, eftersom den senare har ett väl tunt ljud och inte någon subbasutgång som hade kunnat ge ett fylligare ljud. Då har vi större tilltro till SC-HTB500 (med trådlös subbas), fast den var inte tillgänglig under testperioden.
Hur som helst, av de här ljudlimporna utser vi YHT-S400 till tesvinnare eftersom priset diskvalificerar den större YSP-5100.
Bland ljudlimporna med inbyggd Blu-ray stod det mellan LG HLB545S och Philips HTS9140. Här tycker vi att Philips har en klart större och luftigare ljudbild. Dessutom är LG-limpan för djup för väggmontering eftersom skivan laddas vågrätt i stället för lodrätt. Lösningen blir då att hänga TV:n på väggen och ställa ljudlimpan på en bänk under, eller att skaffa en bred TV-möbel med gott om plats på hyllan under TV:n. Har du detta, och är ute efter en trådlös subbas, kan däremot LG-limpan rekommenderas.
Av 2.1-anläggningarna var det särskilt Pioneer BCS-FS505 som imponerade med en naturlig klangkaraktär och en väldigt lättplacerad subbas.
Både Panasonic SC-BTX77 och Sony BDV-F500 är helt godkända 2.1-system som förutom Blu-ray, DVD och CD kan spela musik och video som streamas över nätverket. De har däremot inte lika hög ljudkvalitet som Pioneer-anläggningen. Av dessa två rekommenderar vi Sonys mest eftersom den är billigast av alla tre.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Inträdesbiljetten

BDV-F500 är en billig 2.1-anläggning. Ändå kan den visa 3D-bild – och ljudet är inte fy skam heller.

Ljud & Bild tycker

Bra ljud. Billig.
Saknar en smula upplösning. Saknar HDMI-ingång.
Sony BDV-F500
2.1-anläggning
3D-klar
Blu-ray-spelare
Alla HD-ljudformat
Subbas
Pris: 5 500 kr
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5500 kr

BDV-F500 är en liten 2.1-anläggning som är gjord för att vara enkel och för att passa dem som har krav på funktionalitet.
Precis som flera andra modeller kan Sonys system kopplas till hemnätverket, antingen med kabel eller via en USB-adapter som köps separat. Sedan kan man spela musik eller visa video från datorer som är anslutna till nätverket. Man får också tillgång till internet via portalen Bravia Internet Video, där det finns ett urval av videor. En kul funktion för dem som har flera Sony-anläggningar hemma är att de kan kopplas ihop med Party Streaming, vilket innebär att en anläggning agerar huvudenhet och de övriga spelar exakt samma sak via nätverket.
En annan kul detalj är att den inbyggda BD-spelaren enkelt kan uppgraderas så att den visar 3D-material. Vi saknar dock HDMI-ingångar för den som vill koppla in spelkonsoler och mottagarboxar.
 
Prestanda
Sony-anläggningen är både enkel att koppla in och att sköta. I likhet med Philips ljudlimpa har BDV-F500 en enkel installationsmeny som går igenom menyspråk, TV-upplösning och så vidare. BD-spelaren är dessutom snabbare på att börja spela skivan än Panasonics och Pioneers 2.1-anläggningar.
Blu-ray-film ger ett större intryck av surround än med Pioneer, det känns som om ljudet breder ut sig runt öronen, fast kanske inte hela vägen bakifrån. Klangbalansen är också lite naturligare än hos Panasonic. Fast ljudet är en smula pressat och överfokuserat i nedre mellanregistret, vilket gör att ljudbilden färgas. Detta hörs särskilt i skådespelarnas och sångarnas röster.
När surroundeffekten aktiveras dämpas dialogen, vilket är typiskt för 2.1-anläggningar med ”kvasisurround”. 
Dynamiken är bra, detta är som natt och dag jämfört med vanligt TV-ljud. Det låter dock en gnutta konstlat eftersom det verkar som om det nedre diskantregistret är något förstärkt för att pressa fram fler detaljer.

Läcker lösning

Den här Blu-ray-anläggningen är elegant, praktisk och har en smart iPod-docka.

Ljud & Bild tycker

Bra ljud. Läcker iPod-docka.
Ingen HDMI-ingång. Inte 3D-kompatibel.
Panasonic SC-BTX77
2.1-anläggning
Blu-ray-spelare
Alla HD-ljudformat
Subbas
Pris: 7 500 kr
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7500 kr

SC-BTX77 är en liten och läcker anläggning. För att få de två satellithögtalarna smala har Panasonic valt att dra ut dem på höjden, så att det ryms tre element, en diskant plus två mellanregister för att ljudet ska bli fylligare. Basen kommer från ett 16-cm element som sitter i en egen låda.
Förutom Blu-ray-spelare, som man matar med skivor på högkant, är systemet utrustat med en iPod-krubba som ligger snyggt dold bakom en lucka. Man måste trycka på en knapp för att luckan ska glida åt sidan och bjuda in iPoden. Det innebär också att iPoden kan vara dockad hela tiden om man vill, och när den inte används så står den dold bakom luckan.
 
Prestanda
Spelaren laddar BD-filmen lite långsamt. Men när den väl snurrar så är ljudet väsentligt bättre än från Panasonics egen ljudlimpa SC-HTB10, vilket främst hörs på den fylliga basen. Nu börjar det likna något!
Med 7.1-surroundsimulering och Wide Sound-funktionen aktiverad är ljudbilden på film större än med vanlig stereo, men det sker på bekostnad av centerkanalen som får lite lägre nivå, och ljudet är inte lika omslutande som med Philips och Yamahas ljudpaneler.
Subbasen är en aning svag, så när baseffekterna blir för djupa och högljudda skorrar och väsnas den.
Fördelen med två högtalare i stället för en ljudlimpa hörs när man lyssnar på musik i stereo. Då kan man nämligen ställa högtalarna mer isär och på så sätt få ett större stereoperspektiv.
Musik i stereo låter helt OK och bör fungera för alla som inte är alltför kräsna. Det bör dock påpekas att mellanregistret hade behövt lite mer fyllighet och att diskanten saknar en aning luft och finess. Och om du gillar klassisk musik så ska du veta att det finns gränser för dynamiken. När kontrabasar dundrar till så skorrar subbasen om den inte sänks till nivå 1 eller 2 (av maximalt 4).

Enkel panel med 3D

Den här ljudlimpan från Panasonic är den allra enklaste ljudförbättringen en TV kan få.

Ljud & Bild tycker

Billig.
Tunn bas. Ingen subbasutgång. Ingen display.
Panasonic SC-HTB10
TV-storlek: 32 tum och över
3D-förberedd och ljudreturkanal
Alla HD-ljudformat
1 HDMI-ingång
Pris: 3 500 kr

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3500 kr

SC-HTB10 är en tillsynes enkel ljudlimpa. Den har en enda HDMI 1.4-ingång, som både vidarebefordrar 3D-signaler och har ljudreturkanal. Det betyder att limpan kan avkoda en ljudsignal som kommer från TV:n med hjälp av samma kabel (egentligen bara relevant för TV-apparater som har inbyggda digitalmottagare).
Panasonics limpa är den enda i testet som inte har någon extern subbas. Panasonic skryter med en integrerad subbas, men i själva verket är det bara ett par 8 cm stora element. SC-HTB10 har högtalarmembran av bambu (!) och dessutom en så kallad Clear-Mode Dialogue-funktion som ska göra att ljudet ”lyfts” och därför verkar komma från mitten av skärmen i stället för underifrån.
Limpan är 80 cm bred och har ett högtalarelement på varje sida, men inget digitalt teckenfönster utan lysdioder som markerar om ljudfunktioner är på eller av. Det finns ingen utgång för en extern subbas, men om du behöver mer bas finns SC-HTB500 som har trådlös subbas (denna modell var ej tillgänglig under testperioden).

Prestanda
Det är lite krångligt att använda Panasonic-limpan eftersom det är svårt att se om ljudfunktioner som Clear-Mode Dialogue, Sound Effect eller Dolby Virtual Speaker är aktiverade. Det är också lite dumt att det inte finns någon subbasutgång. Det gör att man är fast med vad limpan kan göra i grundutförande.
Och precis som vi gissade är SC-HTB10 inget basmonster. Ljudet från baselementen kan justeras i flera steg, men de tål ingen större omgång så om filmen eller musiken har väldigt djup bas så måste basnivån sänkas.
När Sound Effect och Dolby Virtual Surround aktiveras får vi en känsla av en ganska så omslutande ljudbild, och totalt sett innebär ljudet ett stort lyft från TV-apparatens inbyggda högtalare. Det är däremot en smula tamt om man jämför med testets övriga deltagare. Yamahas minsta ljudlimpa är till exempel betydligt mer kraftfull trots att den är mindre (om man inte räknar den externa subbasen).
Bortsett från den tama basen är filmljudet helt godkänt, med tanke på att detta inte är någon stor anläggning. Fast musiken får en viss känsla av ”bordsradio”. Ljudet återges rappt, men saknar upplösning och luft. Diskantåtergivningen är lite för vass, så att s-ljud och hårda konsonanter känns grova.

Pioneer BCS-FS505
Pioneers smala BD-anläggning stöder bluetooth-överföring av ljud och subbasen är tillräckligt smal för att få plats under många soffor.
Philips HTS9140
Philips nya ljudlimpa har BD-spelare och blir enkelt 3D-klar. Dessutom ger den nästan surroundljud.
LG HLB54S
LG:s ljudlimpa har inbyggd Blu-ray-spelare och är alltså en helt komplett anläggning. Men den är för djup för att hänga på väggen.
Yamaha YSP-5100
Yamahas dyraste ljudlimpa är utrustad med mikrofon och en drös element som pekar åt olika håll, allt för att den ska kunna ge ett ”äkta” surroundljud.
Yamaha YHT-S400
Yamaha hävdar att YHT-S400 är tunnast i världen, och det tror vi säkert stämmer. Dessutom ger den ifrån sig ett större ljud än vi räknade med.

Marius


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Det är sällsynt att små högtalare spelar så här stort. Men den här gör det.
  Citation Tower bevisar att convenience-ljud inte måste vara små, diskreta bordshögtalare med stora kompromisser.
  Electrocompaniet har uppgraderat sin bästa integrerade förstärkare. ECI 6DX MKII har en superbra streamer och allt digitalt innanmäte du behöver.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 är den hopfällbara mobilen du alltid har önskat dig.
  Vill du bli av med oväsen?
  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Harman Kardon Citation Tower

  Riktpris: 25000 kr Tornande bekvämlighet

  Elipson Legacy 3210

  Riktpris: 32000 kr Små franska delikatesser

  Klipsch The Fives

  Riktpris: 10000 kr Explosivt ljud i vardagsrummet

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.