TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Panasonic SC-HTB10

Enkel panel med 3D

Den här ljudlimpan från Panasonic är den allra enklaste ljudförbättringen en TV kan få.

forfatter
Publicerad 2010-10-19 - 07:07
L&B tycker
Billig.
Tunn bas. Ingen subbasutgång. Ingen display.
Specifikationer

Panasonic SC-HTB10
TV-storlek: 32 tum och över
3D-förberedd och ljudreturkanal
Alla HD-ljudformat
1 HDMI-ingång
Pris: 3 500 kr

Riktpris: 3500Pr. 2010-10-19 Produktsida

SC-HTB10 är en tillsynes enkel ljudlimpa. Den har en enda HDMI 1.4-ingång, som både vidarebefordrar 3D-signaler och har ljudreturkanal. Det betyder att limpan kan avkoda en ljudsignal som kommer från TV:n med hjälp av samma kabel (egentligen bara relevant för TV-apparater som har inbyggda digitalmottagare).
Panasonics limpa är den enda i testet som inte har någon extern subbas. Panasonic skryter med en integrerad subbas, men i själva verket är det bara ett par 8 cm stora element. SC-HTB10 har högtalarmembran av bambu (!) och dessutom en så kallad Clear-Mode Dialogue-funktion som ska göra att ljudet ”lyfts” och därför verkar komma från mitten av skärmen i stället för underifrån.
Limpan är 80 cm bred och har ett högtalarelement på varje sida, men inget digitalt teckenfönster utan lysdioder som markerar om ljudfunktioner är på eller av. Det finns ingen utgång för en extern subbas, men om du behöver mer bas finns SC-HTB500 som har trådlös subbas (denna modell var ej tillgänglig under testperioden).

Prestanda
Det är lite krångligt att använda Panasonic-limpan eftersom det är svårt att se om ljudfunktioner som Clear-Mode Dialogue, Sound Effect eller Dolby Virtual Speaker är aktiverade. Det är också lite dumt att det inte finns någon subbasutgång. Det gör att man är fast med vad limpan kan göra i grundutförande.
Och precis som vi gissade är SC-HTB10 inget basmonster. Ljudet från baselementen kan justeras i flera steg, men de tål ingen större omgång så om filmen eller musiken har väldigt djup bas så måste basnivån sänkas.
När Sound Effect och Dolby Virtual Surround aktiveras får vi en känsla av en ganska så omslutande ljudbild, och totalt sett innebär ljudet ett stort lyft från TV-apparatens inbyggda högtalare. Det är däremot en smula tamt om man jämför med testets övriga deltagare. Yamahas minsta ljudlimpa är till exempel betydligt mer kraftfull trots att den är mindre (om man inte räknar den externa subbasen).
Bortsett från den tama basen är filmljudet helt godkänt, med tanke på att detta inte är någon stor anläggning. Fast musiken får en viss känsla av ”bordsradio”. Ljudet återges rappt, men saknar upplösning och luft. Diskantåtergivningen är lite för vass, så att s-ljud och hårda konsonanter känns grova.

Också i detta test:

Sony BDV-F500

Inträdesbiljetten

BDV-F500 är en billig 2.1-anläggning. Ändå kan den visa 3D-bild – och ljudet är inte fy skam heller.

Bra ljud. Billig.
Saknar en smula upplösning. Saknar HDMI-ingång.

Pioneer BCS-FS505

Billigt och bra ljud

Pioneers smala BD-anläggning stöder bluetooth-överföring av ljud och subbasen är tillräckligt smal för att få plats under många soffor.

Bra ljud. Lättmöblerad subbas.
Saknar HDMI-ingång. Inte 3D-kompatibel.

Panasonic SC-BTX77

Läcker lösning

Den här Blu-ray-anläggningen är elegant, praktisk och har en smart iPod-docka.

Bra ljud. Läcker iPod-docka.
Ingen HDMI-ingång. Inte 3D-kompatibel.

Philips HTS9140

Större ljud

Philips nya ljudlimpa har BD-spelare och blir enkelt 3D-klar. Dessutom ger den nästan surroundljud.

Bra filmljud. Strålande surroundkänsla. 3D-klar.
Saknar HDMI-ingång. Pillig fjärrkontroll.

LG HLB54S

Med trådlös subbas

LG:s ljudlimpa har inbyggd Blu-ray-spelare och är alltså en helt komplett anläggning. Men den är för djup för att hänga på väggen.

Briljant ljud. Välutrustad. Enkel att sköta.
Bör ha subbas.

Yamaha YSP-5100

”Äkta” surround

Yamahas dyraste ljudlimpa är utrustad med mikrofon och en drös element som pekar åt olika håll, allt för att den ska kunna ge ett ”äkta” surroundljud.

Briljant ljud. Välutrustad. Enkel att sköta.
Bör ha subbas.

Yamaha YHT-S400

Världens tunnaste limpa

Yamaha hävdar att YHT-S400 är tunnast i världen, och det tror vi säkert stämmer. Dessutom ger den ifrån sig ett större ljud än vi räknade med.

Bra surroundillusion. Låter större än den ser ut.
Saknar tyngd.
Annons

Senaste artiklar:

Lämna en kommentar

Nya Apple TV är ett krutpaket Tredje generationens Apple TV 4K är en blixtsnabb enhet med starka prestanda, en sömlös användarupplevelse och fantastisk bild- och ljudkvalitet. Plugga in den och plocka fram popcornen!
Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
Här är den nya Apple TV 4K En ny version av Apples populära TV-box släpps den 4 november – med goda nyheter för Samsung TV-ägare!
Marantz Cinema: Fräschare look - rejälare ljud? Marantz Cinema-serien består av nya integrerade surroundförstärkare samt en separat processor och 16-kanals effektförstärkare. Med ett utseende du inte behöver dölja.
Bose Smart Soundbar 600: Ny utmanare till Sonos Beam? En kompakt soundbar med inbyggda höjdkanaler? Ja tack!
Laserskarp biobild Marknadens billigaste laserprojektor med äkta 4K-upplösning är precis lika fantastisk som den verkar.
Följ Ljud & Bild