Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Harman Kardon Citation One

Mullrande bas

Harman Kardon Citation One är ett basmonster. På ett dåligt sätt.

Skrivet av / 2019-05-13 - 14:45
Harman Kardon Citation One
Peter Gotschalk

Citation One är den minsta medlemmen i Citation-familjen med smarta högtalare som Harman Kardon lanserades i höstas. Sedan dess har vi testat den största modellen, Citation 500, samt Citation 100 som är den näst minsta modellen i serien.

Citation One ser ut som en Citation 100 som har krympt lite i tvätten, vilket dessutom är en association man kan göra eftersom båda högtalarna är klädda i grå ull. Båda har en mycket smakfull design och man kan absolut ha Citation One stående framme, även om man lagt ner mycket pengar och möda på att ge hemmet en stilren och elegant inredning.

Citation One har också det gemensamt med Citation 100 att den stöder Google Home och Google Assistant, så att man dels kan styra högtalaren med röstkommandon och dels använda den som en intelligent assistent som ständigt har kontakt med Googles tjänster och därför kan hjälpa till med allt från väderprognoser till att hålla reda på kalendern. På svenska.

Den lilla indikatorn på baksidan av Harman Kardon Citation One visar styrkan på wifi-signalen. Foto: Harman/Kardon

Basmonster

Men medan Citation 100 nästan tappar basen i hela den sammansatta ljudbilden om man vrider upp volymen ordentligt så har Citation One det precis motsatta problemet.

Här är basen nämligen så dominerande att den nästan förstör musiken. På ett sätt är det helt otroligt att Harman Kardon har lyckats få en så liten högtalare att ge ifrån sig så djup bas. I vanliga fall är jag inte alls någon motståndare till musik med tung bas, men Citation One är så bastung att andra frekvensområden – särskilt mellanregistret – ibland försvinner helt. Det surrealistiska resultatet är att ljudet blir för basigt och tunt på samma gång, så att ljudbilden saknar fyllighet.

Problemet blir större ju högre man spelar. Högtalaren står och mullrar och vibrerar så att kaffekopparna dansar på bordet, och man kan inte ens kompensera för det genom att fintrimma ljudbilden eftersom Citation One inte har någon equalizer.

Det är knappast någon hemlighet att Harman Kardon siktar på kunderna som annars skulle ha övervägt att investera i en Sonos One – som kör Alexa i stället för Google Assistant – men Harman Kardons Citation One kommer inte ens i närheten av att ha samma varma och fylliga klang som Sonos-högtalaren.

Bortsett från detta fungerar Citation One fint som multiroom-högtalare – till och med tillsammans med andra högtalarmärken, de behöver bara kopplas ihop som grupp i Google Home-appen – och man kan para ihop två Citation One-högtalare i stereo. Så det är inget fel på funktionerna och användarvänligheten. Även om styrpanelen på ovansidan av högtalaren reagerar lite ojämnt och inte är den bästa vi har sett.

Foto: Harman/Kardon

Slutsats

I slutändan är tyvärr Harman Kardon Citation One en liten besvikelse. Snygg design och klädd i diskret, grå ull innebär att den passar in även i de mest stilrena hemmen, och de stora möjligheterna med Google Home och Google Assistant gör den till en användarvänlig och mångsidig högtalare. Men ljudbilden förstörs av den dominerande basen, så om alternativet är en smart multiroom-högtalare från Sonos är det svårt att rekommendera Citation One.

Karakter
Harman Kardon Citation One

Ljud & Bild tycker

Stilren och läcker design med yta av grå ull. Multiroom-funktion och stereopar via Google Home och samt Google Assistant på svenska. Ljudbilden domineras av mullrande bas så att mellanregistret försvinner. Eftersom det inte finns någon equalizer går det inte att justera ljudet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Trådlösa guldpokaler

Är detta Samsungs ”Sonos-killer”?

Klassens bästa kompakthögtalare

Stort ljud – men vi saknar något

Vi testar billiga soundbar-högtalare

Vacker på både in- och utsidan

Ljud & Bild
Rulla till toppen