TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Swans F2.2F

Outsidern

F2.2F är testets stora outsider, bokstavligt talat. De majestätiska högtalarna är nästan dubbelt så stora som resten av deltagarna, även om priset är ungefär likadant. Men det finns ingenting som tyder på att kvalitet har satts före kvantitet...

forfatter
Publicerad 2008-02-03 - 17:48
L&B tycker
Specifikationer
 • 2 x 8-tums bas, 5-tums mellanregister
 • Banddiskant
 • 36–20 000 frekvensomfång
 • 88 dB känslighet
 • 4 ohm impedans
Riktpris: 40000Pr. 2008-02-03 Produktsida

Först ut i detta spännande högtalar-race är en ganska så ovanlig konstruktion. F2.2F består av tre individuella sektioner som utgör en enda högtalare när de monteras ovanpå varandra. Det är två baskabinett och ett som huserar mellanregister och diskant. Det är inte ovanligt att dela in kabinett i inre kammare, men här har alltså Swans gått hela vägen och separerat registren fullständigt.

Fördelen med att dela upp högtalare på detta sätt är att det eliminerar i stort sett varje negativ påverkan mellan de olika elementen. Nackdelen är att högtalarna levereras i sex kartonger och har en totalvikt på 120 kilo! Storväxt är bara förnamnet, och byggkvaliteten är också tämligen extrem. Varje sektion är täckt av den finaste faner vi skådat och det har inte sparats på klarlacken heller. Man kan lätt luras att tro att högtalarna kostar 80 000 kronor, fast de bara kostar hälften så mycket! Men inte ens för ”bara” 40 000 kronor räcker det med att se bra ut – det måste låta finemang också. Frågan är om de stora Swans-högtalarna är raffinerade och spelar med tillräckligt bra sammanhållning för att hänga med de enklare konstruktionerna från KEF, PSB och DALI?

Swans-ljudet
Mark Knopfler och hans ”Kill to get Crimson” får den stora äran att riva igång festligheterna. Och det låter inte illa alls, för att uttrycka saken milt! Det första som slår oss är den enorma storleken på ljudbilden som målas upp. Scenen framför oss breder ut sig ordentlig åt sidorna och på höjden och det saknas inte precision heller. Tvärtom upplever vi att Knopflers röst får en fysisk och realistisk närvaro som vi knappt har hört i testrummet tidigare.

Knopfler-albumet är en bra representant för välproducerade pop/rock- och countryskivor, och på den här sortens musik är Swans helt enkelt överlägsna. Det har en hel del med storleken att göra, och inte minst basen. F2.2F har en särdeles kraftfull basåtergivning och kan mala ut de mest intrikata basgångar med stor naturlighet.

Det ger dem ett solitt fundament och en musikalisk drivkraft som bara måste upplevas.

Swans fortsätter att imponera när vi ökar svårighetsgraden med Sharp Nines storbandsmusik – en musikalisk hinderbana av dimensioner. Jazzmusikerna kastar sig in i musiken med dödsförakt och skapar en krävande ljudbild med blixtsnabba dynamiska förändringar. Ytliga och oexakta högtalare kan inte göra sådan här musik rättvisa.

Swans mot referensen
Swans levererar en ljudupplevelse av sådana dimensioner att vi nästan blir lite bekymrade å referensen från Neepers vägnar. Den danska tillverkaren har som mål att bygga världens bästa kompakta golvhögtalare, och det är ingen tvekan om att Perfection One är sagolikt bra. Men på vissa områden får de faktiskt stryk av Swans-högtalarna!

Rent allmänt upplever vi att Swans har en mer direkt, utagerande och framför allt engagerande spelstil. Medan Neeper-högtalarna återger musiken ur ett slags fågelperspektiv där alla detaljer är med, är det en ”tätt inpå”, stor och rå återgivning som kännetecknar Swans. F2.2F har en större och mer framfusig ljudbild och en fylligare, mer utsträckt bas som gör att musiken inte bara låter, utan känns, fysiskt. Det är först när vi byter ut kablarna från Linn mot de exotiska Crystal Cable (som kostar drygt 5 000 kronor per meter!) som det märks att Neeper har en större potential.

Testpanelen är överens om att F2.2F är ett odiskutabelt fynd för pengarna, både när det gäller konstruktions- och ljudkvalitet. Här får de övriga testdeltagarna något att bita i! Första utmanaren är en veteran från Kanada…

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Slutsats

Musikaliskt fyrverkeri

Efter ett särdeles hårt högtalartest är det förbluffande nog de minsta och billigaste högtalarna som står som segrare.

Dali Helicon 400mk2

Arvtagaren

Testets dyraste högtalare är också den vi har störst förväntningar på. Helicon 400 mk2 är efterföljaren till en av prisklassens mest kritikerrosade högtalare.

KEF XQ40

Mittpunkten

XQ40 är toppmodellen i XQ-serien från KEF, och har som mål att överträffa etablerade storheter som B&W:s 700-serie. Och det som till en början verkade vara en anonym deltagare visade sig vara testets stora överraskning!

PSB Synchrony One

Kompakt allroundare

One är flaggskeppet i PSB:s nya Synchrony-serie, gjord för att ge sig i kast med krävande uppgifter både i hifi- och hemmabiosammanhang. Och de kommer tungt rustade för uppgiften!

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Soundbar för bara några hundralappar Creative Stage Air V2 är en bärbar, batteridriven soundbar som kostar nästan ingenting.
Hur bra låter Samsungs ultratunna soundbar? Samsung Ultra Slim Soundbar måste vara den tunnaste vi har skådat, men ljudet är förvånansvärt stort! HW-S810B kan också ett par trick som gör den extra lättplacerad.
Dessa fick oss att häpna De små KEF LSX II är de bästa trådlösa stereohögtalarna i prisklassen.
TAD återvänder med ny högtalare Högtalaren TAD-CR1TX blir inte direkt billig.
Engelska Lowther är tillbaka med Almira Nya Almira är Lowthers första högtalare på 30 år.
Trådlöst studioljud hemma Ett par högtalare som de här är det enklaste sättet att få bra ljud.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend