TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

Slutsats

Musikaliskt fyrverkeri

Efter ett särdeles hårt högtalartest är det förbluffande nog de minsta och billigaste högtalarna som står som segrare.

forfatter
Publicerad 2008-02-03 - 18:13

En sak som är helt klar efter att ha testat högtalare på den här nivån, är vilken avgörande roll dynamiken spelar för att musikupplevelsen ska bli realistisk. Även de mest kostsamma High End-högtalarna har stora problem med att återge dynamiken från levande instrument. Men de som lyckas återge musikens små och stora skillnader på ett realistiskt sätt upplevs också som mer engagerande.

I dynamikens tecken är det särskilt två högtalare som utmärker sig i detta test. KEF XQ40 fick nackhåren att resa sig med sitt enorma mellanregister, som bara öste på med musik utan att säga stopp. Sällan har vi hört pop, rock eller storband svänga så kolossalt mycket och KEF klarar dessutom Mahlers krävande verk utan att svaja. Mer engagerande ljudupplevelser tror vi att du får leta länge efter för de här pengarna!

Det skulle i så fall vara med Swans F2.2F. De massiva högtalarna har en lika enorm ljudbild och en gedigen bas som ger musiken ett stabilt fundament att vila på. Swans-högtalarna är verkligen proppfulla av klang och välljud och är tveklöst ett riktigt bra köp – om du har plats för dem, märk väl.

De som letar efter en mer kompakt kruttunna bör ta sig en titt på Synchrony One. PSB överraskar med stor dynamik, men har även en mörkare ljudbild där några av de allra minsta detaljerna försvinner. De smala och högresta högtalarna är inte lika raffinerade som de övriga testdeltagarna, men tar i mångt och mycket igen det på tryck och engagemang.

De som föredrar att engagemanget ska komma från musiken, och inte högtalarna, föredrar kanske det mer nyanserade och korrekta ljudet från DALI Helicon 400 mk2. De har en stor potential med maximal ljudkvalitet, men vägen dit kan innebära en hel del testning och anpassning av elektronik. Så länge du ger dem de rätta omgivningarna är de absolut värda pengarna.

Vem är det då som tar hem segern? Enligt vår mening är det KEF XQ40 som sammantaget ge de bästa musikupplevelserna den här gången. Ingen av de andra deltagarna lyckas matcha dynamiken och inlevelsen som KEF har lyckats klämma ut ur de här högtalarna. XQ40 är en välförtjänt testvinnare!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Dali Helicon 400mk2

Arvtagaren

Testets dyraste högtalare är också den vi har störst förväntningar på. Helicon 400 mk2 är efterföljaren till en av prisklassens mest kritikerrosade högtalare.

KEF XQ40

Mittpunkten

XQ40 är toppmodellen i XQ-serien från KEF, och har som mål att överträffa etablerade storheter som B&W:s 700-serie. Och det som till en början verkade vara en anonym deltagare visade sig vara testets stora överraskning!

PSB Synchrony One

Kompakt allroundare

One är flaggskeppet i PSB:s nya Synchrony-serie, gjord för att ge sig i kast med krävande uppgifter både i hifi- och hemmabiosammanhang. Och de kommer tungt rustade för uppgiften!

Swans F2.2F

Outsidern

F2.2F är testets stora outsider, bokstavligt talat. De majestätiska högtalarna är nästan dubbelt så stora som resten av deltagarna, även om priset är ungefär likadant. Men det finns ingenting som tyder på att kvalitet har satts före kvantitet...

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
De dyraste trådlösa högtalarna vi har sett 2 500 watt och ett vansinnigt frekvensområde.
Så klassiskt som det kan bli Kanadensiska PSB firar 50-årsjubileum. Med samma man bakom rodret under alla fem decennierna.
En klassiker vi aldrig glömmer JBL Paragon var den ultimata högtalaren om man skulle imponerade på grannarna i Beverly Hills på 1950- och 60-talen. Och den spelade i stereo!
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Soundbar från... Porsche? Se upp, Sonos och Samsung! Porsches nya soundbar är precis runt hörnet.
Liten partyhögtalare som gör det mesta rätt Med Sony XG300 blir det bra stämning på trädgårdsfesten, utan att du behöver oroa dig för klagomål från grannarna.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend