TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Fyra golvhögtalare i prisklassen 30 000-40 000 kr

Genvägen till High End?

Det är få förunnat att kunna lägga 40 000 kronor på ett par högtalare. Men efter att ha hört vad nykomlingarna i den här prisklassen kan uträtta måste vi medge att det är förfärligt lockande!

forfatter
Publicerad 2008-02-03 - 17:34
Produkter i testet
 • Slutsats
 • Dali Helicon 400mk2
 • KEF XQ40
 • PSB Synchrony One
 • Swans F2.2F
 • För att få perspektiv på saker och ting så finns det i dag högtalare som kostar allt ifrån under tusenlappen till över en miljon kronor. Så mätt med hifi-måttstock är inte trettio eller fyrtio tusen nödvändigtvis ”dyrt”. Men det är ingen tvekan om att vi närmar oss smärtgränsen för vad de flesta är villiga för ett par högtalare. Särskilt som elektroniken bör vara av motsvarande kvalitet…

  Ändå får vi ständigt önskemål från läsare som vill läsa mer om just sådana här högtalare. Kanske har de upptäckt att”High End Light”-modellerna faktiskt ger otroligt mycket välljud för pengarna? Mycket riktigt har våra tester visat att förhållandet mellan pris och kvalitet når en slags mättnadspunkt någonstans kring 30 000 kronor. Där kan man få en i det närmaste fulländad ljudkvalitet utan skavanker – och varje liten förbättring därifrån kan lätt vara kostsam.

  Som detta test kommer att visa kan man ha mycket glädje av högtalare på den här nivån. Och du kan leva med dem i många, många år. De kan ta dig med på en resa till High End-världen där du – med den rätta elektroniken – kan återskapa känslan av liveuppträdanden mitt framför din egen soffa. Men först ett varningens ord: har du väl hört musik på den här höga nivån så är det smärtsamt att gå tillbaka till hermetiskt MP3-ljud och bordsradion på köksbänken. Det går fort att bli beroende av välljud…High End Light?

  Men var går egentligen gränsen mellan hifi och tvättäkta High End? Enligt vår mening börjar den när musiken ”släpper taget” om högtalarna och ger en känsla av fysisk närvaro i lyssningsrummet.

  De bästa högtalarna har en förmåga att försvinna helt i ljudbilden, samtidigt som de spelar så rent och kraftfullt att musiken inte bara hörs, utan känns. När klangen rör vid både kropp och själ, och gåshuden börjar pirra, då vet du att du är på rätt väg! Och vem vet, kanske någon av månadens deltagare kan locka fram sådana känslor?

  Produkter i testet

  Slutsats

  Musikaliskt fyrverkeri

  Efter ett särdeles hårt högtalartest är det förbluffande nog de minsta och billigaste högtalarna som står som segrare.

  Dali Helicon 400mk2

  Arvtagaren

  Testets dyraste högtalare är också den vi har störst förväntningar på. Helicon 400 mk2 är efterföljaren till en av prisklassens mest kritikerrosade högtalare.

  KEF XQ40

  Mittpunkten

  XQ40 är toppmodellen i XQ-serien från KEF, och har som mål att överträffa etablerade storheter som B&W:s 700-serie. Och det som till en början verkade vara en anonym deltagare visade sig vara testets stora överraskning!

  PSB Synchrony One

  Kompakt allroundare

  One är flaggskeppet i PSB:s nya Synchrony-serie, gjord för att ge sig i kast med krävande uppgifter både i hifi- och hemmabiosammanhang. Och de kommer tungt rustade för uppgiften!

  Swans F2.2F

  Outsidern

  F2.2F är testets stora outsider, bokstavligt talat. De majestätiska högtalarna är nästan dubbelt så stora som resten av deltagarna, även om priset är ungefär likadant. Men det finns ingenting som tyder på att kvalitet har satts före kvantitet...

  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Zeppelinaren flyger igen Bowers & Wilkins välkända trådlösa Zeppelin-högtalare är inne på sin fjärde generation och har hängt med i tiden. Resultatet är helt modernt.
  Skotska fynesser i München Fyne Audio visade komplett vintage-stil på highend-mässan i München.
  High End 2022: Ny järnhögtalare med spännande element Äntligen kommer en större version av den makalösa Jern-högtalaren. Och den har häftiga element!
  Hegel har nya flaggskeppsförstärkare Förstärkarkombinationen H30 och P30 förnyas.
  Sådana här högtalare har du knappast sett förut Estelons flaggskepp är sannerligen extremt.
  Djupbas du aldrig hört maken till Chansen att du har sett eller hört talas om Kerr är minimal. Det bör du definitivt göra någonting åt.
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend