Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådlöst drömmljud

Glöm allt om bluetooth och vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nya trådlösa högtalare spelar musik med upp till 24 bitars ljudkvalitet – helt utan högtalarkablar!

Skrivet av / 2014-03-26 - 05:00
Bang & Olufsen BeoLab 17
Audun Hage

BeoLab 17 har ett läckert, trekantigt kabinett av extruderad aluminium och är tänkt att stå på stativ eller i en hylla, eller hängas direkt på väggen. Den rejäla aluminiumkonstruktionen ser till att resonanser reduceras på samma gång som det ger plats för större baselement än ett vanligt träkabinett. Bakom grillen med det speciella mönstret B&O kallar ”Broken Ice Grid” finns ett 6-tums bas/mellanregister och en 0,75-tums diskant som drivs av var sin 160-watts klass D-förstärkare. BeoLab 17 har för övrigt vanliga analoga ingångar också, men det är den trådlösa tekniken som är intressantast i det här sammanhanget.

Wireless Powerlink bygger på WiSA-standarden som utvecklats av amerikanska Summit Semiconductor. WiSA kommunicerar på 5 GHz-bandet och tillåter att uppemot åtta ljudkanaler överförs med hela 24 bitars ljudkvalitet utan dataförluster. För att använda systemet i BeoLab 17 behövs en särskild WiSA-baserad sändare. Sådana sitter inbyggda i Bang & Olufsens nyare TV-apparater (!) men ett mindre kostsamt alternativ är den externa sändaren BeoLab Transmitter 1 för 3 000 kronor. Den är gjord för att koppla de trådlösa högtalarna till en vanlig TV, musikspelare, stereo/hemmabio eller blu-ray-spelare med volymstyrda utgångar (till exempel Sonos, Bluesound, Oppo).

Användning
Den mest uppenbara fördelen med BeoLab-systemet är avsaknaden av traditionella högtalarkablar. Både vänster och höger stereokanal överförs trådlöst genom luften, och systemet kan utökas ända till 8-kanals surroundljud om du vill, utan att behöva något annat än ström. Det gör det möjligt att ha mycket smidigare högtalarplaceringar runtom i rummet, på var sin sida av fönster eller dörröppningar utan risk för att någon snubblar på högtalarkablar. Den trådlösa räckvidden anges till 12 meter i samma rum, men har testats på uppemot 20 meter. Under testet provade vi BeoLab 17 i både stereo- och surroundkonfiguration utan att vi märkte av några ”dropouts” eller någon ljudfördröjning.

Ljudkvalitet
Designen är definitivt spännande och tekniken likaså – men hur låter det? När det handlar om ljudets egenskaper så upplevs BeoLab 17 definitivt som ett par nummer större än de övriga testdeltagarna. Här finns kort och gott mer av allt det goda: större fyllighet och djup i basen, ett mer kroppsligt mellanregister, bättre diskantupplösning och framför allt mer POWER! Man märker enkelt att BeoLab 17 har större dynamiska resurser, här går det att spela mycket högt utan att högtalarna tappar andan eller att djupbasen lyser med sin frånvaro.

Av tidigare erfarenheter med B&O-högtalare vet vi att danskarna lägger ner mycket arbete på att få den ljudmässiga signaturen precis som de vill ha den, och så musikaliskt allsidig som möjligt. BeoLab 17 är inget undantag från den regeln – ljudet är väldigt varmt och inbjudande, med en förförande öppen och luftig musikalitet. Stacy Barthes angenäma röst får precis rätt sötma, och Bob Dylans ”Man in the long black coat” låter exakt lika snustorr som vi är vana vid. BeoLab 17 bangar inte för att pumpa ut bas när det verkligen gäller. Inte ens Daft Punks ”Solar Sailer” från soundtracket till ”Tron” lyckas få dem att tappa andan. Det skulle ju bara fattas annat, eftersom priset är snudd på dubbelt så högt som för de övriga, men BeoLab 17 är faktiskt den enda testdeltagaren som kan mäta sig med ljudet från vanliga golvhögtalare. De har inga problem med att fylla ett stort rum med tillräcklig ljudnivå. Det ska också sägas att vi fick en möjlighet att prova högtalarna tillsammans med subbasen BeoLab 19, och det gav absolut musiken en helt ny dimension där det gick att både höra och känna djupbasen. Och bäst av allt är att den också kan ställas var som helst.

Slutsats
Detta är med god marginal testets dyraste högtalare, men BeoLab 17 representerar också ett aldrig så litet kvantsprång inom trådlös teknik. De är kanske de enda högtalarna i testet som kan kallas riktigt trådlösa. Borstett från var sin strömsladd behöver de inga kablar alls, och den trådlösa överföringen känns betydligt mer robust och välljudande än de bluetooth- och Wi-Fi-baserade lösningarna. Konkurrenten som vi kan tänka oss kommer närmast rent ljudmässigt är de tidigare testade Xeo 3 och 5 från Dynaudio. Men de är begränsade till max 16-bitars ljud (CD-kvalitet) och är inte heller lika enkla att utöka till flerkanalsljud. Bang & Olufsen tar som vanligt bra betalt, men har verkligen lyckats visa hur trådlöst ljud kan fungera om man lägger ner lite resurser på det!

 

Ljud & Bild tycker

BeoLab 17 har ett läckert utseende i borstad aluminium, med sofistikerad elektronik och kraftfulla förstärkare på insidan. Ljudet är dynamiskt, rent och livligt med en rejäl dos musikalitet. Trådlös ljudöverföring av hög kvalitet gör att du kan hoppa över högtalarkablarna utan att det nästan inte medför några nackdelar alls. Som vanligt med Bang & Olufsen får man räkna med styva prislappar. Förutom priset på högtalarna krävs extrautrustning i form av en extern sändare eller en TV från B&O för att allt ska fungera.

Också i detta test:

Trådlösa aktiva högtalare

System Audio Saxo 1 Active

Billig och välljudande

System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap!

Saxo 1 active har en mycket övertygande ljudkvalitet med fylligt mellanregister, distinkta övertoner och en frisk bas man lätt kan stampa takten till. Högtalarna är enkla att koppla upp och sköta både trådlöst och med kabel. Sist men inte minst är priset mycket sympatiskt.
Ett par kostnadsbesparingar måste finnas: ljudkvaliteten är inte lika exakt som i dyrare, helaktiva högtalare och den djupaste basen lyser med sin frånvaro.
Läs hela testet

Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hifi anno 2014?

Audiovectors nya Ki1 Super Discreet är inte riktigt som andra: den skickar ljudet genom digitala högtalarkablar!

De små Audiovector-högtalarna låter väsentligt större än de ser ut. De låter precis som tvättäkta hifi ska göra och har en stor och öppen ljudbild som avslöjar imponerande många musikaliska detaljer. Ki1 Super Discreet återger helt enkelt mer musik och mindre förvrängning än många av rivalerna i detta test, och är ett seriöst alternativ till vanliga stereohögtalare.
Ljudkvaliteten är hög, men det är priset också. Med dubbla högtalarkablar och gemensam strömförsörjning kan det också diskuteras hur ”trådlösa” Audiovector-högtalarna egentligen är: detta är framför allt aktiva högtalare som även kan spela bluetooth-musik.
Läs hela testet

Dali Kubik Free + Xtra

Lady in red

Med tygklädda sidor och flexibla anslutningar är DALI-högtalarna ett intressant alternativ för inredningsintresserade musikälskare.

De små DALI-högtalarna är definitivt stiliga att titta på i sina olika färgalternativ. Man kan börja med en högtalare och bygga ut till stereo vid ett senare tillfälle. Byggkvaliteten är hög, och helaktiv drift med fyrkanalig förstärkare och elektroniskt delningsfilter ger ett mycket exakt ljud. Trots ringa mått spelar Kubik-högtalarna högt och rent, tillräckligt för att fylla vardagsrummet med ett klart stereoljud.
Även om högtalarna är helaktiva måste man dra en högtalarkabel mellan dem för att få stereoljud, så i praktiken är det bara den ena högtalaren som är trådlös. Basen går inte avgrundsdjupt men det går att bygga ut med en separat subbas. Den trådlösa anslutningen begränsas till bluetooth – här finns alltså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Läs hela testet

KEF X300A Wireless

Chefen på skrivbordet

KEF X300A är en av våra favoriter bland alla aktiva högtalare. Nu har den blivit trådlös också, så förväntningarna är naturligtvis enorma!

KEF X300A Wireless är mitt i prick för dig som vill ha en välljudande ”studiomonitor” till datorn och samtidigt vill kunna spela musik från trådlösa ljudkällor. X300A låter väldigt spänstigt och dynamiskt, tack vare KEFs speciella koaxial-element sprids allt ljud från en enda punkt vilket gör ljudet ytterst fokuserat och exakt.
Utan traditionella analog- och digitalingångar är det svårt att använda X300A Wireless med signalkällor som TV och CD-spelare.
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Värd varenda krona

Köp ingen dyr förstärkare förrän du har hört den här

Liten förändring – stor förbättring

Musikstreaming blir inte mycket bättre än så här

Gateway drug till hifi

Gyllene toner

Rulla till toppen