TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: KEF X300A Wireless

Chefen på skrivbordet

KEF X300A är en av våra favoriter bland alla aktiva högtalare. Nu har den blivit trådlös också, så förväntningarna är naturligtvis enorma!

Av / 2014-03-26 - 05:00
KEF X300A Wireless
Audun Hage

Engelska KEF är en av världens äldsta och mest respekterade högtalartillverkare, och de sparade minsann inte på krutet när de skulle lansera sin nya aktiva högtalare. Men så lät ursprungliga X300A också väldigt trovärdigt, med ytterst fokuserad ljudbild tack vare KEFs speciella Uni-Q-element.

Teknik och anslutningar
Uni-Q-koaxialelementet består av en diskant monterad i mitten av ett bas/mellanregisterelement med lång slaglängd. Tack vare det avancerade elementet sprids hela det återgivna frekvensregistret från samma punkt, och ljudet blir väldigt exakt och fokuserat. X300A Wireless har för övrigt en likadan konstruktion som den vanliga trådbundna X300A-modellen, varje högtalare har inbyggda D/A-omvandlare och dubbla förstärkare med DSP och delningsfilter. Men även här måste du dra en kabel (i detta fall en digital USB) från högtalare 1 till högtalare 2 – så helt trådlösa är de inte.

Användning
Huvudhögtalaren är försedd med en inbyggd Wi-Fi-antenn som kopplar upp sig på det trådlösa hemnätverket. Då blir X300A Wireless synlig som avspelningsenhet i nätverket, och det är enkelt att koppla in Apple iOS-enheter via AirPlay. Och Android-användare? De kan ladda ner en egen KEF-app och styra musik från mobilen.

Fördelen med musikavspelning via Wi-Fi/DLNA-gränssnittet är typiskt en högre ljudkvalitet än bluetooth, men det kan ta lite längre tid att koppla upp sig, och du är beroende av ett lokalt trådlöst nätverk. Alternativt kan du använda en USB-kabel.

Vad vi saknar allra mest är traditionella digitala (optiska och koaxiala) eller analoga ingångar. Sådana kontakter hade gjort det enklare att koppla X300A till TV, hemmabio och musikspelare, så varför KEF har hoppat över dem känns som ett litet mysterium. X300A har inte heller någon utgång för aktiv subbas, så här får man nöja sig med den djupbas som finns.

Ljudkvalitet
KEF-högtalarna ger ifrån sig ett ytterst välfokuserat och öppet ljud, som ligger en klass över System Audio och DALI. Det hör man framför allt på att själva ljudbilden är mycket större, djupare och bättre fokuserad. Instrumentens placering är mer precis och rösterna extremt klara och detaljerade – sångarna framträder nästan i rummet! Rent allmänt finns det mer energi och sprutt i ljudet, och anhängare av klassisk musik kommer garanterat att uppskatta den mer nyanserade och luftiga rumskänslan. X300A har dessutom en dynamisk och exakt bas, trumslagen känns mycket mer potenta än från de två danska utmanarna.

Förra gången vi testade X300A var de några av de bästa vi hade hört för närfälts-lyssning! Och KEF-högtalarna är verkligen i sitt esse på var sin sida om PC-skärmen. De visar sig emellertid ha vissa begränsningar i ett stort vardagsrum med stora lyssningsavstånd: ljudstyrkan är lite för begränsad för att duga till fester, och inte heller här kan du räkna med att få höra eller känna de djupaste orgeltonerna.

Den stora fördelen med den trådlösa versionen är AirPlay- och DLNA-anslutning, som i praktiken ger ett bättre och mer stabilt ljud än bluetooth, och gör det möjligt att lyssna på musik i CD-kvalitet (16 bitar) från iPhone/iPad eller iTunes.

Slutsats
Nackdelen med det fokuserade ljudet är att det känns som om X300A har en lite snävare ”sweet spot” och inte riktigt ger samma wow-effekt ute i ett stort vardagsrum om högtalarna står på stativ. Även rent klangmässigt upplever vi att X300A Wireless passar bäst i mindre rum där man kan sitta relativt tätt intill högtalarna – inte minst eftersom den maximala ljudnivån är en smula begränsad.

 

Ljud & Bild tycker

KEF X300A Wireless är mitt i prick för dig som vill ha en välljudande ”studiomonitor” till datorn och samtidigt vill kunna spela musik från trådlösa ljudkällor. X300A låter väldigt spänstigt och dynamiskt, tack vare KEFs speciella koaxial-element sprids allt ljud från en enda punkt vilket gör ljudet ytterst fokuserat och exakt. Utan traditionella analog- och digitalingångar är det svårt att använda X300A Wireless med signalkällor som TV och CD-spelare.

Också i detta test:

Trådlösa aktiva högtalare

System Audio Saxo 1 Active

Billig och välljudande

System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap!

Saxo 1 active har en mycket övertygande ljudkvalitet med fylligt mellanregister, distinkta övertoner och en frisk bas man lätt kan stampa takten till. Högtalarna är enkla att koppla upp och sköta både trådlöst och med kabel. Sist men inte minst är priset mycket sympatiskt.
Ett par kostnadsbesparingar måste finnas: ljudkvaliteten är inte lika exakt som i dyrare, helaktiva högtalare och den djupaste basen lyser med sin frånvaro.
Läs hela testet

Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hifi anno 2014?

Audiovectors nya Ki1 Super Discreet är inte riktigt som andra: den skickar ljudet genom digitala högtalarkablar!

De små Audiovector-högtalarna låter väsentligt större än de ser ut. De låter precis som tvättäkta hifi ska göra och har en stor och öppen ljudbild som avslöjar imponerande många musikaliska detaljer. Ki1 Super Discreet återger helt enkelt mer musik och mindre förvrängning än många av rivalerna i detta test, och är ett seriöst alternativ till vanliga stereohögtalare.
Ljudkvaliteten är hög, men det är priset också. Med dubbla högtalarkablar och gemensam strömförsörjning kan det också diskuteras hur ”trådlösa” Audiovector-högtalarna egentligen är: detta är framför allt aktiva högtalare som även kan spela bluetooth-musik.
Läs hela testet

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådlöst drömmljud

Glöm allt om bluetooth och vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nya trådlösa högtalare spelar musik med upp till 24 bitars ljudkvalitet – helt utan högtalarkablar!

BeoLab 17 har ett läckert utseende i borstad aluminium, med sofistikerad elektronik och kraftfulla förstärkare på insidan. Ljudet är dynamiskt, rent och livligt med en rejäl dos musikalitet. Trådlös ljudöverföring av hög kvalitet gör att du kan hoppa över högtalarkablarna utan att det nästan inte medför några nackdelar alls.
Som vanligt med Bang & Olufsen får man räkna med styva prislappar. Förutom priset på högtalarna krävs extrautrustning i form av en extern sändare eller en TV från B&O för att allt ska fungera.
Läs hela testet

Dali Kubik Free + Xtra

Lady in red

Med tygklädda sidor och flexibla anslutningar är DALI-högtalarna ett intressant alternativ för inredningsintresserade musikälskare.

De små DALI-högtalarna är definitivt stiliga att titta på i sina olika färgalternativ. Man kan börja med en högtalare och bygga ut till stereo vid ett senare tillfälle. Byggkvaliteten är hög, och helaktiv drift med fyrkanalig förstärkare och elektroniskt delningsfilter ger ett mycket exakt ljud. Trots ringa mått spelar Kubik-högtalarna högt och rent, tillräckligt för att fylla vardagsrummet med ett klart stereoljud.
Även om högtalarna är helaktiva måste man dra en högtalarkabel mellan dem för att få stereoljud, så i praktiken är det bara den ena högtalaren som är trådlös. Basen går inte avgrundsdjupt men det går att bygga ut med en separat subbas. Den trådlösa anslutningen begränsas till bluetooth – här finns alltså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Rulla till toppen