TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hifi anno 2014?

Audiovectors nya Ki1 Super Discreet är inte riktigt som andra: den skickar ljudet genom digitala högtalarkablar!

Av / 2014-03-26 - 05:00
Audiovector Ki1 Super Discreet
Audun Hage

Discreet-systemet bygger på den så kallade Actiline-tekniken som utvecklats av svenska Opalum, där både ström och ljudsignal skickas genom högtalarkablarna, Systemet består av en liten mottagarbox (”Hub”) som kan ta emot både trådlösa signaler via bluetooth och såväl analoga som digitala signaler från stationära signalkällor. Överföringen görs digitalt med hjälp av en 24-volts likströmssignal som omformas till analogt ljud av de inbyggda förstärkarna och ger en skonsam signalbehandling ända fram till de specialdesignade högtalarelementen. Själva signalbehandlingen är också digital och med hjälp av en DSP-krets har Audiovector kunnat fintrimma och optimera ljudet samt utföra fas- och tidskorrektion mellan elementen. Processorn arbetar med 24 bit/96 kHz-upplösning, som betyder att man kan använda högupplösta ljudformat ihop med högtalaren, utan kvalitetsförluster.

Användning
Discreet-tekniken låter kanske avancerad men lyckligtvis är den enkel och intuitiv att koppla upp. Själva högtalarna är alltså inte trådlösa, men eftersom de inte behöver någon extra strömtillförsel slipper man ändå kablar jämfört med många andra aktiva högtalare. Mottagarboxen har en egen nätdel som sätts i vägguttaget. Det ingår högtalarkabel som kopplas till vänster och höger högtalare. En omkopplare på baksidan av varje högtalare anger om den ska spela höger eller vänster kanal. Det ingår ingen fjärrkontroll till Audiovector-systemet, men det kan ”lära” sig signaler från befintliga fjärrkontroller. Bluetooth-anslutningen stöder naturligtvis aptX och Audiovector använder egenutvecklad teknik för att garantera att ljudet överförs med så få förluster som möjligt till högtalarna.

Ljudkvalitet
Discreet-systemet är en positiv överraskning, till och med jämfört med de pigga KEF X300A. Audiovector Ki1 Super är inte större rent fysiskt men har en ännu bredare, högre och djupare ljudbild än KEF, i kombination med ett helgjutet stereoperspektiv. Basen är fastare och mer dynamisk, samtidigt som diskanten är frisk och upplöst. Rent subjektivt känns det som om musiken återges mot en tystare, svartare bakgrund där till och med de minsta detaljerna markeras bättre. Det här låter riktigt hifi!

Trots hög precision handlar det fortfarande om små högtalare med fysiska begränsningar. Basen från Ki1 Super svänger faktiskt inte lika mycket med pop, rock och R&B som KEF och DALI gör, och de djupaste tonerna i Daft Punks  ”Solar Sailer” framträder inte riktigt här heller. Däremot är basen mer neutral, snabbare och mer precis, och låter oss höra fler klangfärger från akustiska instrument. Med en ljudkvalitet på den här nivån är avsaknaden av djupbas extra stor, och Audiovector-boxen har lyckligtvis utgång för separat subbas om man vill ha en sådan.

Bluetooth-överföringen stöder naturligtvis aptX och fungerar förvånansvärt bra, men precis som förväntat fick vi ännu bättre resultat när vi kopplade Discreet-Huben digitalt till en stationär musikspelare. Med CD-kvalitet eller ännu bättre vaknar Audiovector-högtalarna verkligen till liv och har en ljudkvalitet som kan utmana även mycket kostsamma stereoförstärkare.

Slutsats
Audiovector Ki1 Super Discreet är inte trådlösa högtalare i ordets normala bemärkelse. I stället handlar det om avancerad aktiv teknik där både ström och signal överförs genom samma högtalarkablar. Resultatet är ett tvättäkta hifi-ljud, utan att man behöver någon stor, tung eller dyr stereoförstärkare. Vi tror faktiskt att flera av förstärkartillverkarna kommer att bli nervösa när de får höra vad Audiovector lyckas med på egen hand! Men små som Ki1 Super är, lyckas de inte förflytta berg på egen hand när det gäller bas och ljudtryck.

Av alla högtalare i testet är det antagligen de här som är intressantast för ”hifi-folket”. Vi frågar oss ändå om inte den här relativt kostsamma tekniken hör ännu bättre hemma i golvstående högtalare, där man också kan utnyttja en djupare basåtergivning. Vi ser i alla fall fram emot att få höra vad Audiovectors större Discreet-modeller klarar av!

 

Ljud & Bild tycker

De små Audiovector-högtalarna låter väsentligt större än de ser ut. De låter precis som tvättäkta hifi ska göra och har en stor och öppen ljudbild som avslöjar imponerande många musikaliska detaljer. Ki1 Super Discreet återger helt enkelt mer musik och mindre förvrängning än många av rivalerna i detta test, och är ett seriöst alternativ till vanliga stereohögtalare. Ljudkvaliteten är hög, men det är priset också. Med dubbla högtalarkablar och gemensam strömförsörjning kan det också diskuteras hur ”trådlösa” Audiovector-högtalarna egentligen är: detta är framför allt aktiva högtalare som även kan spela bluetooth-musik.

Också i detta test:

Trådlösa aktiva högtalare

System Audio Saxo 1 Active

Billig och välljudande

System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap!

Saxo 1 active har en mycket övertygande ljudkvalitet med fylligt mellanregister, distinkta övertoner och en frisk bas man lätt kan stampa takten till. Högtalarna är enkla att koppla upp och sköta både trådlöst och med kabel. Sist men inte minst är priset mycket sympatiskt.
Ett par kostnadsbesparingar måste finnas: ljudkvaliteten är inte lika exakt som i dyrare, helaktiva högtalare och den djupaste basen lyser med sin frånvaro.
Läs hela testet

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådlöst drömmljud

Glöm allt om bluetooth och vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nya trådlösa högtalare spelar musik med upp till 24 bitars ljudkvalitet – helt utan högtalarkablar!

BeoLab 17 har ett läckert utseende i borstad aluminium, med sofistikerad elektronik och kraftfulla förstärkare på insidan. Ljudet är dynamiskt, rent och livligt med en rejäl dos musikalitet. Trådlös ljudöverföring av hög kvalitet gör att du kan hoppa över högtalarkablarna utan att det nästan inte medför några nackdelar alls.
Som vanligt med Bang & Olufsen får man räkna med styva prislappar. Förutom priset på högtalarna krävs extrautrustning i form av en extern sändare eller en TV från B&O för att allt ska fungera.
Läs hela testet

Dali Kubik Free + Xtra

Lady in red

Med tygklädda sidor och flexibla anslutningar är DALI-högtalarna ett intressant alternativ för inredningsintresserade musikälskare.

De små DALI-högtalarna är definitivt stiliga att titta på i sina olika färgalternativ. Man kan börja med en högtalare och bygga ut till stereo vid ett senare tillfälle. Byggkvaliteten är hög, och helaktiv drift med fyrkanalig förstärkare och elektroniskt delningsfilter ger ett mycket exakt ljud. Trots ringa mått spelar Kubik-högtalarna högt och rent, tillräckligt för att fylla vardagsrummet med ett klart stereoljud.
Även om högtalarna är helaktiva måste man dra en högtalarkabel mellan dem för att få stereoljud, så i praktiken är det bara den ena högtalaren som är trådlös. Basen går inte avgrundsdjupt men det går att bygga ut med en separat subbas. Den trådlösa anslutningen begränsas till bluetooth – här finns alltså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Läs hela testet

KEF X300A Wireless

Chefen på skrivbordet

KEF X300A är en av våra favoriter bland alla aktiva högtalare. Nu har den blivit trådlös också, så förväntningarna är naturligtvis enorma!

KEF X300A Wireless är mitt i prick för dig som vill ha en välljudande ”studiomonitor” till datorn och samtidigt vill kunna spela musik från trådlösa ljudkällor. X300A låter väldigt spänstigt och dynamiskt, tack vare KEFs speciella koaxial-element sprids allt ljud från en enda punkt vilket gör ljudet ytterst fokuserat och exakt.
Utan traditionella analog- och digitalingångar är det svårt att använda X300A Wireless med signalkällor som TV och CD-spelare.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Rulla till toppen