Dali Kubik Free + Xtra

Lady in red

Med tygklädda sidor och flexibla anslutningar är DALI-högtalarna ett intressant alternativ för inredningsintresserade musikälskare.
Ljud & Bild tycker
De små DALI-högtalarna är definitivt stiliga att titta på i sina olika färgalternativ. Man kan börja med en högtalare och bygga ut till stereo vid ett senare tillfälle. Byggkvaliteten är hög, och helaktiv drift med fyrkanalig förstärkare och elektroniskt delningsfilter ger ett mycket exakt ljud. Trots ringa mått spelar Kubik-högtalarna högt och rent, tillräckligt för att fylla vardagsrummet med ett klart stereoljud.
Även om högtalarna är helaktiva måste man dra en högtalarkabel mellan dem för att få stereoljud, så i praktiken är det bara den ena högtalaren som är trådlös. Basen går inte avgrundsdjupt men det går att bygga ut med en separat subbas. Den trådlösa anslutningen begränsas till bluetooth – här finns alltså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
Specifikationer
  • 1-tums diskant
  • 5-tums bas/mellanregister
  • 4 x 25-watts förstärkare
  • Bluetooth 4.0 med aptX + AAC
  • Pris: 6 300 kr (Kubik Free)
  • Pris: 3 000 kr (Kubik Xtra)
  • Hifiklubben.se
forfatter

Kubik Free är DALIs första helaktiva modell, där målet har varit att bygga en allsidig och lättmöblerad högtalare. Utseendet flörtar med designmedvetna, tack vare sin smala design och utbytbara tygklädsel som finns i hela 9 olika färgalternativ. Kubik Free är grundhögtalaren, men kan utökas med Kubik Xtra för att ge stereoljud – eller spela musik i två olika rum.

Teknik och anslutningar
Bakom tygfronten visar sig Kubik Free vara en tvåvägshögtalare med domediskant av silke och DALIs välkända bas/mellanregister med membran av träfiber, känt för en rapp och bestämd bas. Tilläggsmodellen Kubik Xtra drivs precis som hos System Audio av förstärkaren i huvudhögtalaren. Skillnaden är att DALIs förstärkare har fyra kanaler om vardera 25 watt, samt ett elektroniskt delningsfilter. Varje element drivs alltså av sin egen förstärkare, utan passiva delningsfilter som kan orsaka signalförluster.

Användning
DALI-högtalarna utmärker sig genom att vara en genomtänkt konstruktion. De flesta anslutningar, inklusive nätbrunnen, sitter dolda under en lucka i botten av högtalaren, så att kabelföringen blir så prydlig som möjlig. Nackdelen kan vara att kontakterna är mindre lättillgängliga för snabb in- och urkoppling – fast sådant har man väl bluetooth till? På baksidan finns dessutom en extra USB-port som laddar mobiltelefonen. Fjärrkontrollen som ingår styr volym och ingång, men Kubik Free kan även ”lära sig” signaler från andra fjärrkontroller om du vill använda dem.

Ljudkvalitet
En Kubik låter inte dåligt alls på egen hand. Det slår oss direkt att DALI-högtalaren har ett imponerande kraftfullt och klockrent ljud. I synnerhet mellanregistret är stort och rungande. Småknäppa Miley Cyrus låter precis lika fräck som hon ser ut, och smörsångaren Robin Thicke får precis så mycket pondus som vi förväntar oss. Med varierande, energisk musik visar sig DALI-högtalarna ha en fyllig och underhållande ljudkaraktär. Den taktfasta och fylliga basen ger musiken ett bra fundament och trummor och basinstrument ett bra tryck. Övergången till diskanten är mjuk och behaglig, med distinkta övertoner som framträder tydligt utan att vara för aggressiva. På det stora hela är det en väldigt välbalanserad och fin musikalitet som danskarna bjuder på.

Problem uppstår först när vi vill ha mer av allt det goda. Basen går inte jättedjupt, så de djupaste orgeltonerna uteblir, och högtalarna ger ifrån sig ett par obekväma ljud när vi spelar för högt med mycket bas. På samma sätt tycks den behagliga diskanten sakna lite dynamiskt tryck och ”luftighet” i de översta frekvenserna ibland. Sammantaget tycker vi att DALI har lyckats bra med kompromisserna, men extra kräsna lyssnare hade kanske velat ha ännu mer dynamik och detaljer. Bluetooth-överföringen fungerade stabilt och rent – men se till att mobilen stöder högre ljudkvalitet med aptX. Gör den inte det blir ljudet ganska så trist, komprimerat och glasaktigt. Alternativet kan vara att utnyttja en Apple TV eller Airport Express i närheten som AirPlay-mottagare.

Slutsats
Kubik Free kostar lite mer än de allra billigaste testdeltagarna, men det märks också att den är en påkostad och genomtänkt konstruktion som har en tyngd som inger förtroende. Ljudkvaliteten är övertygande, med fyllig bas, ett varmt detaljerat mellanregister och en finkornig diskant – så länge man inte lockas att spela för högt. Och även om en enda Kubik Free låter utmärkt så är det värt att fundera på att skaffa partnern Kubik Xtra för att få ett riktigt bra stereoperspektiv. Kubik Free får dessutom många poäng för sina anslutningar och sin användarvänlighet. Utan Airplay/Wi-Fi är dock DALI-högtalarna beroende av att mobilen stöder ljud av hög kvalitet via bluetooth.

 

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

System Audio Saxo 1 Active

Billig och välljudande

System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap!

Saxo 1 active har en mycket övertygande ljudkvalitet med fylligt mellanregister, distinkta övertoner och en frisk bas man lätt kan stampa takten till. Högtalarna är enkla att koppla upp och sköta både trådlöst och med kabel. Sist men inte minst är priset mycket sympatiskt.
Ett par kostnadsbesparingar måste finnas: ljudkvaliteten är inte lika exakt som i dyrare, helaktiva högtalare och den djupaste basen lyser med sin frånvaro.

Audiovector Ki1 Super Discreet

Diskret hifi anno 2014?

Audiovectors nya Ki1 Super Discreet är inte riktigt som andra: den skickar ljudet genom digitala högtalarkablar!

De små Audiovector-högtalarna låter väsentligt större än de ser ut. De låter precis som tvättäkta hifi ska göra och har en stor och öppen ljudbild som avslöjar imponerande många musikaliska detaljer. Ki1 Super Discreet återger helt enkelt mer musik och mindre förvrängning än många av rivalerna i detta test, och är ett seriöst alternativ till vanliga stereohögtalare.
Ljudkvaliteten är hög, men det är priset också. Med dubbla högtalarkablar och gemensam strömförsörjning kan det också diskuteras hur ”trådlösa” Audiovector-högtalarna egentligen är: detta är framför allt aktiva högtalare som även kan spela bluetooth-musik.

Bang & Olufsen BeoLab 17

Trådlöst drömmljud

Glöm allt om bluetooth och vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nya trådlösa högtalare spelar musik med upp till 24 bitars ljudkvalitet – helt utan högtalarkablar!

BeoLab 17 har ett läckert utseende i borstad aluminium, med sofistikerad elektronik och kraftfulla förstärkare på insidan. Ljudet är dynamiskt, rent och livligt med en rejäl dos musikalitet. Trådlös ljudöverföring av hög kvalitet gör att du kan hoppa över högtalarkablarna utan att det nästan inte medför några nackdelar alls.
Som vanligt med Bang & Olufsen får man räkna med styva prislappar. Förutom priset på högtalarna krävs extrautrustning i form av en extern sändare eller en TV från B&O för att allt ska fungera.

KEF X300A Wireless

Chefen på skrivbordet

KEF X300A är en av våra favoriter bland alla aktiva högtalare. Nu har den blivit trådlös också, så förväntningarna är naturligtvis enorma!

KEF X300A Wireless är mitt i prick för dig som vill ha en välljudande ”studiomonitor” till datorn och samtidigt vill kunna spela musik från trådlösa ljudkällor. X300A låter väldigt spänstigt och dynamiskt, tack vare KEFs speciella koaxial-element sprids allt ljud från en enda punkt vilket gör ljudet ytterst fokuserat och exakt.
Utan traditionella analog- och digitalingångar är det svårt att använda X300A Wireless med signalkällor som TV och CD-spelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.