: Dali Kubik Free + Xtra

Lady in red

Med tygklädda sidor och flexibla anslutningar är DALI-högtalarna ett intressant alternativ för inredningsintresserade musikälskare.

Ljud & Bild tycker

De små DALI-högtalarna är definitivt stiliga att titta på i sina olika färgalternativ. Man kan börja med en högtalare och bygga ut till stereo vid ett senare tillfälle. Byggkvaliteten är hög, och helaktiv drift med fyrkanalig förstärkare och elektroniskt delningsfilter ger ett mycket exakt ljud. Trots ringa mått spelar Kubik-högtalarna högt och rent, tillräckligt för att fylla vardagsrummet med ett klart stereoljud.
Även om högtalarna är helaktiva måste man dra en högtalarkabel mellan dem för att få stereoljud, så i praktiken är det bara den ena högtalaren som är trådlös. Basen går inte avgrundsdjupt men det går att bygga ut med en separat subbas. Den trådlösa anslutningen begränsas till bluetooth – här finns alltså ingen Wi-Fi eller AirPlay.
 • 1-tums diskant
 • 5-tums bas/mellanregister
 • 4 x 25-watts förstärkare
 • Bluetooth 4.0 med aptX + AAC
 • Pris: 6 300 kr (Kubik Free)
 • Pris: 3 000 kr (Kubik Xtra)
 • Hifiklubben.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6300 kr

Kubik Free är DALIs första helaktiva modell, där målet har varit att bygga en allsidig och lättmöblerad högtalare. Utseendet flörtar med designmedvetna, tack vare sin smala design och utbytbara tygklädsel som finns i hela 9 olika färgalternativ. Kubik Free är grundhögtalaren, men kan utökas med Kubik Xtra för att ge stereoljud – eller spela musik i två olika rum.

Teknik och anslutningar
Bakom tygfronten visar sig Kubik Free vara en tvåvägshögtalare med domediskant av silke och DALIs välkända bas/mellanregister med membran av träfiber, känt för en rapp och bestämd bas. Tilläggsmodellen Kubik Xtra drivs precis som hos System Audio av förstärkaren i huvudhögtalaren. Skillnaden är att DALIs förstärkare har fyra kanaler om vardera 25 watt, samt ett elektroniskt delningsfilter. Varje element drivs alltså av sin egen förstärkare, utan passiva delningsfilter som kan orsaka signalförluster.

Användning
DALI-högtalarna utmärker sig genom att vara en genomtänkt konstruktion. De flesta anslutningar, inklusive nätbrunnen, sitter dolda under en lucka i botten av högtalaren, så att kabelföringen blir så prydlig som möjlig. Nackdelen kan vara att kontakterna är mindre lättillgängliga för snabb in- och urkoppling – fast sådant har man väl bluetooth till? På baksidan finns dessutom en extra USB-port som laddar mobiltelefonen. Fjärrkontrollen som ingår styr volym och ingång, men Kubik Free kan även ”lära sig” signaler från andra fjärrkontroller om du vill använda dem.

Ljudkvalitet
En Kubik låter inte dåligt alls på egen hand. Det slår oss direkt att DALI-högtalaren har ett imponerande kraftfullt och klockrent ljud. I synnerhet mellanregistret är stort och rungande. Småknäppa Miley Cyrus låter precis lika fräck som hon ser ut, och smörsångaren Robin Thicke får precis så mycket pondus som vi förväntar oss. Med varierande, energisk musik visar sig DALI-högtalarna ha en fyllig och underhållande ljudkaraktär. Den taktfasta och fylliga basen ger musiken ett bra fundament och trummor och basinstrument ett bra tryck. Övergången till diskanten är mjuk och behaglig, med distinkta övertoner som framträder tydligt utan att vara för aggressiva. På det stora hela är det en väldigt välbalanserad och fin musikalitet som danskarna bjuder på.

Problem uppstår först när vi vill ha mer av allt det goda. Basen går inte jättedjupt, så de djupaste orgeltonerna uteblir, och högtalarna ger ifrån sig ett par obekväma ljud när vi spelar för högt med mycket bas. På samma sätt tycks den behagliga diskanten sakna lite dynamiskt tryck och ”luftighet” i de översta frekvenserna ibland. Sammantaget tycker vi att DALI har lyckats bra med kompromisserna, men extra kräsna lyssnare hade kanske velat ha ännu mer dynamik och detaljer. Bluetooth-överföringen fungerade stabilt och rent – men se till att mobilen stöder högre ljudkvalitet med aptX. Gör den inte det blir ljudet ganska så trist, komprimerat och glasaktigt. Alternativet kan vara att utnyttja en Apple TV eller Airport Express i närheten som AirPlay-mottagare.

Slutsats
Kubik Free kostar lite mer än de allra billigaste testdeltagarna, men det märks också att den är en påkostad och genomtänkt konstruktion som har en tyngd som inger förtroende. Ljudkvaliteten är övertygande, med fyllig bas, ett varmt detaljerat mellanregister och en finkornig diskant – så länge man inte lockas att spela för högt. Och även om en enda Kubik Free låter utmärkt så är det värt att fundera på att skaffa partnern Kubik Xtra för att få ett riktigt bra stereoperspektiv. Kubik Free får dessutom många poäng för sina anslutningar och sin användarvänlighet. Utan Airplay/Wi-Fi är dock DALI-högtalarna beroende av att mobilen stöder ljud av hög kvalitet via bluetooth.

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  System Audio Saxo 1 Active - Billig och välljudande
  System Audios första aktiva högtalare bygger på deras populära budgetmodell Saxo 1. Lågt pris och höga prestanda gör den till en trevlig bekantskap!
  Audiovector Ki1 Super Discreet - Diskret hifi anno 2014?
  Audiovectors nya Ki1 Super Discreet är inte riktigt som andra: den skickar ljudet genom digitala högtalarkablar!
  Bang & Olufsen BeoLab 17 - Trådlöst drömmljud
  Glöm allt om bluetooth och vanlig Wi-Fi – Bang & Olufsens nya trådlösa högtalare spelar musik med upp till 24 bitars ljudkvalitet – helt utan högtalarkablar!
  KEF X300A Wireless - Chefen på skrivbordet
  KEF X300A är en av våra favoriter bland alla aktiva högtalare. Nu har den blivit trådlös också, så förväntningarna är naturligtvis enorma!

  Läs också

  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.