TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

InFocus SP8600

Mycket för pengarna

InFocus minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

forfatter
Publicerad 2011-04-29 - 10:43
L&B tycker
Kontrast. Kalibreringsmöjligheter. Nätt storlek.
Inte särskilt intuitiva menyer. Pilliga knappar. Fjuttig fjärr.
Specifikationer
 • DLP, DarkChip
 • 1080p, 10 bit
 • 1800 Lumen, 5000:1
 • 2 x HDMI 1.3b
 • Avstånd/storlek 1,6–1,92:1
 • Fläktljud: 30 dB

InFocus är tillbaka med ett nytt och mer kompakt utseende och med ett nytt menysystem. SP8600 har ett utseende som är snyggt och elegant. Men den lilla fjärkontrollen är lätt att tappa bort och navigeringsknapparna på lådan är inte särskilt intuitiva. Detsamma gäller menysystemet. När vi ska justera kontrast och ljusstyrka tar menyerna upp hela skärmen i stället för att minskas ned så att vi ser vad vi gör med bilden.

Bildkvalitet
Bilden är bra direkt ur kartongen. Svärtan är en aning förstärkt i Movie-läget, så bilden är lite mörk och skuggor gror igen. I användarläget kan bilden fintrimmas. Egentligen behöver man bara dra upp ljusstyrkan ett par snäpp för att allt ska se bra ut. ANSI-kontrasten har vi mätt till 218:1 med bra ljusstyrka (vitnivå 155 foot-lambert vid 75 tum). Det är bra och ger en fin kontrast och ett bra ljus även om rummet inte är helt beckmörkt. När vi mäter färgåtergivningen ser både den och vitbalansen godkänd ut. Projektorn låter oss dessutom justera varje färg i tre dimensioner (färgton, nivå och mättnad), så att varje färg kan bli helt korrekt.

Med film är det bra intensitet i bilden och färgerna är naturliga. Fokus är inte allra skarpast i testet, men tillräckligt för att ge naturliga upplevelser. Rörelser är naturliga och snabba, och det är inte mycket som skvallrar om att detta är en billig projektor. Men det syns att bildpanelen är av enklare slag, särskilt när Blu-ray-film konverteras i spelaren från 24 Hz till 60 Hz. Projektorn får en smula problem med detta vilket syns på att raka diagonaler blir lite hackiga – nästan som om filmen verkar vara linjeflätad och inte linjedubbleras av projektorn. Detta är dock inget större problem, och i stora drag är projektorn väldigt bra. Och i varje fall för 12 000 kronor!

Slutsats
InFocus SP8600 är en projektor som gör det mesta rätt och som ger en skarp och fin bild för pengarna. Färgbalansen är bra och det finns gott om tryck i svart och vitt. Färgerna kan dessutom justeras i tre dimensioner så att kalibreringen bli optimal.

Fokus är inte helt knivskarpt och bildpanelen har lite problem med kantiga föremål när filmer konverteras från 24 till 60 Hz i spelaren. Bortsett från detta kan vi klart rekommendera InFocus-projektorn om du har en budget på lite drygt tiotusen kronor.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Sammanfattning

Stor bild, stora upplevelser

Med undantag av en projektor visar detta test att en HD-projektor inte bara ger en stor bild för pengarna, utan också att den är bra.

Sanyo PLV-Z4000

Jumboplats

Sanyos PLV-Z4000 är testets dyraste projektor. Men den är långtifrån bäst.

Fint kvalitetsintryck.
Inga detaljer i svart. Svag ljusstyrka. Små kalibreringsmöjligheter. Dyr.

Mitsubishi HC4000

Bäst i klassen

HC4000 är en DLP-projektor som befinner sig i en klass för sig. Den är liten, lätt att använda och har en bättre bild än rivalerna.

Bra färgkalibrering. Mycket bra färger. Bra kontrast.
Ingenting.

Epson EH-TW3600

Strålande LCD

Testets billigaste LCD-projektor kommer från Epson. Med fin bild och bra kalibreringsmöjligheter är den klart en av de bästa i klassen.

Naturlig bild. Tjusig kontrast. Ingen regnbågseffekt.
Bara tvådimensionell färgkalibrering.

BenQ W6500

Skarp och ljusstark

Denna ambitiösa projektor från BenQ målar upp en mycket skarp bild i hemmabion.

Skärpa. Ljusstyrka. Bra inställningar.
Inte helt neutrala färger. En aning brus.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend