Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sammanfattning

Stor bild, stora upplevelser

Med undantag av en projektor visar detta test att en HD-projektor inte bara ger en stor bild för pengarna, utan också att den är bra.

En hemmabioprojektor med HD-upplösning kostar allt från tiotusen kronor upp till flera hundratusen. Vi har undersökt det billigare segmentet och blev väldigt överraskade över den höga kvaliteten.

De två bästa projektorerna, Mitsubishi C4000 och Epson EH-TW3800, är så bra att de ger en lika fin bild i 75 tum som en TV för samma pengar ger i 40 tum. Och kanske till och med ännu bättre, med tanke på att de har så snabb bildbehandling att en fotbollsmatch eller annan sport inte utgör något problem, medan en del TV-apparater (särskilt LCD-skärmar) kan lida av eftersläpningar eftersom pixlarna inte uppdateras fort nog. Skärpan är också väldigt bra, och jämfört med en fin projektor för 50 000 kronor ligger dessa två inte så långt efter. Mitsubishi ligger ett litet snäpp före Epson, men om du är känslig för DLP-teknikens regnbågseffekt så är det Epson du ska ha.

Lite längre bakom, men inte mycket, hittar vi DLP-projektorerna InFocus SP8600 och BenQ W6500, som båda har en bra bild för pengarna. InFocus projektor är lite bättre än BenQ:s som är så skarp att detaljer kan uppfattas som brus.

Sistaplatsen går till Sanyo PLV-Z4000 som helt enkelt är en besvikelse med sina helt igengrodda skuggor och sin svaga ljusstyrka. Och ju mer du blåser upp bilden desto svagare blir den.

Också i detta test:

Sanyo PLV-Z4000

Jumboplats

Sanyos PLV-Z4000 är testets dyraste projektor. Men den är långtifrån bäst.

Fint kvalitetsintryck.
Inga detaljer i svart. Svag ljusstyrka. Små kalibreringsmöjligheter. Dyr.

Mitsubishi HC4000

Bäst i klassen

HC4000 är en DLP-projektor som befinner sig i en klass för sig. Den är liten, lätt att använda och har en bättre bild än rivalerna.

Bra färgkalibrering. Mycket bra färger. Bra kontrast.
Ingenting.

Epson EH-TW3600

Strålande LCD

Testets billigaste LCD-projektor kommer från Epson. Med fin bild och bra kalibreringsmöjligheter är den klart en av de bästa i klassen.

Naturlig bild. Tjusig kontrast. Ingen regnbågseffekt.
Bara tvådimensionell färgkalibrering.

BenQ W6500

Skarp och ljusstark

Denna ambitiösa projektor från BenQ målar upp en mycket skarp bild i hemmabion.

Skärpa. Ljusstyrka. Bra inställningar.
Inte helt neutrala färger. En aning brus.

InFocus SP8600

Mycket för pengarna

InFocus minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

Kontrast. Kalibreringsmöjligheter. Nätt storlek.
Inte särskilt intuitiva menyer. Pilliga knappar. Fjuttig fjärr.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.