Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Mitsubishi HC4000

Bäst i klassen

HC4000 är en DLP-projektor som befinner sig i en klass för sig. Den är liten, lätt att använda och har en bättre bild än rivalerna.

Publicerad 2011-04-29 - 11:03
Mitsubishi HC4000
Geir Gråbein Nordby

HC4000 är den enda testdeltagaren som har Texas Instruments DarkChip 3-panel. Det är den näst bäst specade bildpanelen (även om detta chip finns olika prisklasser) och den klarar att ge bilden en väldigt bra svärta. Projektorns ringa storlek gör den lätt att flytta, och även om menysystemet inte har särskilt tilltalande grafik så är det intuitivt att använda. Fjärrkontrollen är också godkänd.

Trots en återhållsamt angiven kontrast och ljusstyrka, jämfört med de flesta andra, uppmätte vi faktiskt mer ljus än från Epson-projektorn (92,2 foot-Lambert och 29,3 Lumen vid 75 tum) och en ANSI-kontrast på 242,6:1 från duken.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen står ”Input Level” på Normal. Det har uppenbarligen med svärtan att göra, och bör ställas in på Enhanced för att bilden ska bli så mörk som möjligt.

Färgåtergivningen är naturlig och fin, fabriksinställningen är bäst av alla. Det syns framför allt i ansikten, men också om man mäter färgbalansen. Här behöver du egentligen inte pilla alls på färgerna, precis som det ska vara i den här prisklassen. Skulle du däremot vilja fullända färgerna så kan de fintrimmas i tre dimensioner (ton, nivå och mättnad). Kontrasten hos Mitsubishi är ett snäpp bättre än hos Epson, det syns på James Bonds kostym i ”Casino Royale”, detaljerna är intakta samtidigt som den är mörkare. Projektorn är dessutom väldigt bra på att konvertera 24 Hz till 60 Hz – inga hackiga kanter i diagonala linjer där, inte.

Så länge rummet är mörklagt ger den här projektorn en lika hög bildkvalitet som en bra TV. För att få en jämförelse uppåt kopplade vi upp Projectiondesign Avielo Quantum, som kostar nästan fyra gånger så mycket som HC4000, och skillnaden var faktiskt inte så stor som vi trodde. Visst skulle kräsna entusiaster förstå poängen med att köpa den dyrare projektorn, men om du inte riktigt vet vilka egenskaper du ska leta efter utan bara sitter och njuter av bilden, är Mitsubishi-projektorn mer än tillräckligt bra – och rena rama drömmen för 15 000 kronor!

Slutsats
Mitsubishis nätta HC4000 drar nytta av sin DarkChip 3-panel, som ger en väldigt bra svärta. Dessutom är färgerna mycket bra direkt ur kartongen. Här behövs knappt några bildinställningar alls för att bilden ska bli utmärkt. Det finns inget i bilden som avslöjar att detta är en projektor som kostar mindre än 25 000 kronor, och dessutom är kalibreringsmöjligheterna fina. Rent subjektivt anser vi att HC4000 är knappt bättre än Epson EH-TW3600, som också är en superb projektor.

Ljud & Bild tycker

Bra färgkalibrering. Mycket bra färger. Bra kontrast. Ingenting.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen