TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Mitsubishi HC4000

Bäst i klassen

HC4000 är en DLP-projektor som befinner sig i en klass för sig. Den är liten, lätt att använda och har en bättre bild än rivalerna.

forfatter
Publicerad 2011-04-29 - 11:03
Ljud & Bild tycker
Bra färgkalibrering. Mycket bra färger. Bra kontrast.
Ingenting.
Specifikationer
  • DLP, DarkChip 3
  • 1080p, 10 bit
  • 1300 Lumen, 4 000:1
  • 1 x HDMI 1.3b
  • Avstånd/storlek 1,38–2,06:1
  • Fläktljud: 25–31 dB

HC4000 är den enda testdeltagaren som har Texas Instruments DarkChip 3-panel. Det är den näst bäst specade bildpanelen (även om detta chip finns olika prisklasser) och den klarar att ge bilden en väldigt bra svärta. Projektorns ringa storlek gör den lätt att flytta, och även om menysystemet inte har särskilt tilltalande grafik så är det intuitivt att använda. Fjärrkontrollen är också godkänd.

Trots en återhållsamt angiven kontrast och ljusstyrka, jämfört med de flesta andra, uppmätte vi faktiskt mer ljus än från Epson-projektorn (92,2 foot-Lambert och 29,3 Lumen vid 75 tum) och en ANSI-kontrast på 242,6:1 från duken.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen står ”Input Level” på Normal. Det har uppenbarligen med svärtan att göra, och bör ställas in på Enhanced för att bilden ska bli så mörk som möjligt.

Färgåtergivningen är naturlig och fin, fabriksinställningen är bäst av alla. Det syns framför allt i ansikten, men också om man mäter färgbalansen. Här behöver du egentligen inte pilla alls på färgerna, precis som det ska vara i den här prisklassen. Skulle du däremot vilja fullända färgerna så kan de fintrimmas i tre dimensioner (ton, nivå och mättnad). Kontrasten hos Mitsubishi är ett snäpp bättre än hos Epson, det syns på James Bonds kostym i ”Casino Royale”, detaljerna är intakta samtidigt som den är mörkare. Projektorn är dessutom väldigt bra på att konvertera 24 Hz till 60 Hz – inga hackiga kanter i diagonala linjer där, inte.

Så länge rummet är mörklagt ger den här projektorn en lika hög bildkvalitet som en bra TV. För att få en jämförelse uppåt kopplade vi upp Projectiondesign Avielo Quantum, som kostar nästan fyra gånger så mycket som HC4000, och skillnaden var faktiskt inte så stor som vi trodde. Visst skulle kräsna entusiaster förstå poängen med att köpa den dyrare projektorn, men om du inte riktigt vet vilka egenskaper du ska leta efter utan bara sitter och njuter av bilden, är Mitsubishi-projektorn mer än tillräckligt bra – och rena rama drömmen för 15 000 kronor!

Slutsats
Mitsubishis nätta HC4000 drar nytta av sin DarkChip 3-panel, som ger en väldigt bra svärta. Dessutom är färgerna mycket bra direkt ur kartongen. Här behövs knappt några bildinställningar alls för att bilden ska bli utmärkt. Det finns inget i bilden som avslöjar att detta är en projektor som kostar mindre än 25 000 kronor, och dessutom är kalibreringsmöjligheterna fina. Rent subjektivt anser vi att HC4000 är knappt bättre än Epson EH-TW3600, som också är en superb projektor.

Också i detta test:

Sammanfattning

Stor bild, stora upplevelser

Med undantag av en projektor visar detta test att en HD-projektor inte bara ger en stor bild för pengarna, utan också att den är bra.

Sanyo PLV-Z4000

Jumboplats

Sanyos PLV-Z4000 är testets dyraste projektor. Men den är långtifrån bäst.

Fint kvalitetsintryck.
Inga detaljer i svart. Svag ljusstyrka. Små kalibreringsmöjligheter. Dyr.

Epson EH-TW3600

Strålande LCD

Testets billigaste LCD-projektor kommer från Epson. Med fin bild och bra kalibreringsmöjligheter är den klart en av de bästa i klassen.

Naturlig bild. Tjusig kontrast. Ingen regnbågseffekt.
Bara tvådimensionell färgkalibrering.

BenQ W6500

Skarp och ljusstark

Denna ambitiösa projektor från BenQ målar upp en mycket skarp bild i hemmabion.

Skärpa. Ljusstyrka. Bra inställningar.
Inte helt neutrala färger. En aning brus.

InFocus SP8600

Mycket för pengarna

InFocus minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

Kontrast. Kalibreringsmöjligheter. Nätt storlek.
Inte särskilt intuitiva menyer. Pilliga knappar. Fjuttig fjärr.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
McIntosh uppdaterar MX100 med Control4 Nu kan du integrera processorn i ditt smarta hem.
Ny Blu-ray-spelare från Reavon Nykomlingen UBR-X110 har uppgraderats med möjligheten att spela SACD.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend