Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Epson EH-TW3600

Strålande LCD

Testets billigaste LCD-projektor kommer från Epson. Med fin bild och bra kalibreringsmöjligheter är den klart en av de bästa i klassen.
Ljud & Bild tycker
Naturlig bild. Tjusig kontrast. Ingen regnbågseffekt.
Bara tvådimensionell färgkalibrering.
Specifikationer
  • LCD
  • 1080p, 10 bit
  • 2000 Lumen, 50 000:1
  • 2 x HDMI 1.3b
  • Avstånd/storlek 1,34–2,87:1
  • Fläktljud: ej angivet

Epson har alltid hållit sig till LCD-tekniken i sina projektorer. Och även om den rådande uppfattningen är att DLP har bättre kontrast och skärpa har Epson stått på sig och förbättrat sin teknik. Fördelen med LCD är nämligen att den inte drabbas av någon regnbågseffekt, eftersom alla tre grundfärger visas samtidigt. Om du lider av migrän eller epilepsi är det med andra ord LCD du ska ha, eftersom pixlarna i en DLP-projektor egentligen blinkar mycket hastigt.
Epson EH-TW3600 specas till 2 000 ANSI Lumen och ett kontrastförhållande på 50 000:1, vilket egentligen är 26,4 lumen (83 foot-Lambert) och 166:1 i ANSI-kontrast när man mäter mot filmduken och bilden är 75 tum stor. Detta är dock, tro det eller ej, faktiskt helt godkända värden.

Användarvänligheten är god, både fjärrkontrollen och menysystemet är mer intuitiva än hos både BenQ och InFocus.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen är Epsons bildkvalitet mycket hög. En smula röda ansikten kan försiktigt dämpas med hjälp av ”Skin Tone”-inställningen om du inte har tillgång till mätutrustning för att kalibrera färgerna helt korrekt. TW3600 har bara tvådimensionell färginställning (färgmättnad saknas), men det kommer man långt med.

Epson-projektorn har en bild som är fullt i klass med de bästa DLP-modellerna i detta test. Jämfört med InFocus är Epson ännu lite mer exakt kalibrerad från fabrik. Det finns gott om detaljer i skuggiga områden, som dessutom är riktigt mörka, och färgerna är naturliga och fina. Projektorn är precis lagom skarp, inte för vass men inte för mild. Det syns fler detaljer i hår, skäggstubb och lövverk hos Epson än hos InFocus, samtidigt som projektorn också är bättre på videosignaler som konverteras från 24 till 60 Hz i spelaren. Epsons kontrast är inte fullt lika bra som Mitsubishis, och det syns svaga ljusskillnader på duken som beror på billig optik. Fast det lägger man bara märke till när bilden är helt svart överallt, för TW3600 ligger minsann inte långt efter Mitsubishi HC4000.

Annons

Slutsats
Epson EH-TW3600 projicerar en naturtrogen bild som är precis lagom skarp och har fin ljusstyrka och svärta. Är rummet upplyst kan den inte mäta sig med BenQ:s och InFocus ljusstyrka, men den är däremot bättre färgkalibrerad direkt ur kartongen. Om de övriga kalibreras lika noga så tappar de antagligen också lite ljusstyrka.

I mörka omgivningar är det bara ihärdiga entusiaster som behöver något bättre än TW3600. Att den dessutom är en LCD-projektor betyder att man inte behöver tänka på regnbågseffekt, vilket gör den till ett givet alternativ för alla som är känsliga för sådant.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Stor bild, stora upplevelser

Med undantag av en projektor visar detta test att en HD-projektor inte bara ger en stor bild för pengarna, utan också att den är bra.

Sanyo PLV-Z4000

Jumboplats

Sanyos PLV-Z4000 är testets dyraste projektor. Men den är långtifrån bäst.

Fint kvalitetsintryck.
Inga detaljer i svart. Svag ljusstyrka. Små kalibreringsmöjligheter. Dyr.

Mitsubishi HC4000

Bäst i klassen

HC4000 är en DLP-projektor som befinner sig i en klass för sig. Den är liten, lätt att använda och har en bättre bild än rivalerna.

Bra färgkalibrering. Mycket bra färger. Bra kontrast.
Ingenting.

BenQ W6500

Skarp och ljusstark

Denna ambitiösa projektor från BenQ målar upp en mycket skarp bild i hemmabion.

Skärpa. Ljusstyrka. Bra inställningar.
Inte helt neutrala färger. En aning brus.

InFocus SP8600

Mycket för pengarna

InFocus minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

Kontrast. Kalibreringsmöjligheter. Nätt storlek.
Inte särskilt intuitiva menyer. Pilliga knappar. Fjuttig fjärr.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.