Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sanyo PLV-Z4000

Jumboplats

Sanyos PLV-Z4000 är testets dyraste projektor. Men den är långtifrån bäst.
Ljud & Bild tycker
Fint kvalitetsintryck.
Inga detaljer i svart. Svag ljusstyrka. Små kalibreringsmöjligheter. Dyr.
Specifikationer
  • LCD
  • 1080p, 12 bit
  • 1200 Lumen, 65 000:1
  • 2 x HDMI 1.3b
  • Avstånd/storlek 1,36–2,76:1
  • Fläktljud: 19 dB

PLV-Z4000 är monterad i en robust låda och utstrålar kvalitet. Den har en stilig och motorstyrd lucka framför linsen som glider åt sidan när man sätter på strömmen. Att projektorn har en mycket tyst fläkt på bara 19 dB uppskattas av alla som sitter i små rum och har projektorn ovanför huvudet. Och även om vi inte ska ta specifikationerna på alltför stort allvar så är det imponerande att Sanyo anger kontrasten till hela 65 000:1. Detta verkar med andra ord lovande!
Kalibreringen verkar avancerad men det är inte mycket man kan göra åt en skev färgbalans. Justeringarna gör inte stort utslag i verkligheten och det går inte att justera färgernas offset. Rent allmänt verkar färgkalibreringen tämligen slumpmässig. Går man in på gamma så är skalan –7 till +7, men det säger inte oss någonting. Plus eller minus i förhållande till vad då?

Bildkvalitet
Vilket bildläge man ska välja är inget lätt beslut. Här finns både Natural Cinema, Pure Cinema och Brilliant Cinema, var och en lite mer intensiv än den andra. Men ljusstyrkan är inte lika hög som i de övriga testdeltagarna och även om svärtan är mycket mörk, vilket i sig kunde ha givit en imponerande bild, så klipps den nedre delen av svärtan av så att allting upp till runt 20 procent av skalan definieras som helt svart. Även om vi drar upp ljusstyrkan så får vi inte fram nyanserna i det svarta. De har helt enkelt försvunnit.

Detta PLV-Z4000:s största problem. Vi hade nämligen kunnat trivas utmärkt med färgbalansen om vi samtidigt fått starkare ljus och fler detaljer i mörka områden. Vi uppmätte ANSI-kontrasten till 222:1, vilket på papperet är mer än tillräckligt. Men det beror på att svärtan är extremt svart. Ljusstyrkan är däremot betydligt sämre än hos de övriga, vilket innebär att rummet måste vara fullständigt kolsvart för att du ska få någon större känsla av vitt. 40 foot-lambert mätt mot duken och med 75-tums bild ger 12,73 Lumen, vilket är allt annat än imponerande. Och det är med full lampstyrka.

Sanyo-projektorn återger filmen så mörk och fattig på detaljer att vi faktiskt inte är riktigt säkra på vad man kan ha den till.

Genom att ställa in x.v.Color-läget i menyn får vi fram fler nivåer i svart, men då blir svärtan så ljus att det också är oanvändbart. Och detta är det enda läget som man inte kan göra några andra justeringar alls i.

Annons

Slutsats
För 20 000 kronor är det svårt att förstå vad man får för pengarna och man köper PLV-Z4000. Åtminstone av vårt testexemplar att döma. Med reservation för att det kan ha haft ett fel är Sanyo-projektorn allt annat än imponerande. Bilden är mörk och skuggorna gror igen helt. Dessutom är ljusstyrkan så låg att rummet måste vara fullständigt mörklagt för att man ska kunna använda projektorn. Då hjälper det inte med 120 Hz interpoleringsteknik och både horisontell och vertikal linsjustering.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Stor bild, stora upplevelser

Med undantag av en projektor visar detta test att en HD-projektor inte bara ger en stor bild för pengarna, utan också att den är bra.

Mitsubishi HC4000

Bäst i klassen

HC4000 är en DLP-projektor som befinner sig i en klass för sig. Den är liten, lätt att använda och har en bättre bild än rivalerna.

Bra färgkalibrering. Mycket bra färger. Bra kontrast.
Ingenting.

Epson EH-TW3600

Strålande LCD

Testets billigaste LCD-projektor kommer från Epson. Med fin bild och bra kalibreringsmöjligheter är den klart en av de bästa i klassen.

Naturlig bild. Tjusig kontrast. Ingen regnbågseffekt.
Bara tvådimensionell färgkalibrering.

BenQ W6500

Skarp och ljusstark

Denna ambitiösa projektor från BenQ målar upp en mycket skarp bild i hemmabion.

Skärpa. Ljusstyrka. Bra inställningar.
Inte helt neutrala färger. En aning brus.

InFocus SP8600

Mycket för pengarna

InFocus minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

Kontrast. Kalibreringsmöjligheter. Nätt storlek.
Inte särskilt intuitiva menyer. Pilliga knappar. Fjuttig fjärr.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.