Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

BenQ W6500

Skarp och ljusstark

Denna ambitiösa projektor från BenQ målar upp en mycket skarp bild i hemmabion.
Ljud & Bild tycker
Skärpa. Ljusstyrka. Bra inställningar.
Inte helt neutrala färger. En aning brus.
Specifikationer
  • DLP, DarkChip 2
  • 1080p, 10 bit
  • 2500 Lumen, 60 000:1
  • 2 x HDMI 1.3b
  • Avstånd/storlek 1,62–2,43:1
  • Fläktljud: 29–32 dB

10-bitars färgupplösning, HQV-bildbehandling och ett kontrastvärde på 60 000:1 är fina specifikationer. W6500 är en DLP-projektor som skapar bilden med hjälp av ett BrilliantColor-färghjul, som utöver grundfärgerna (röd, grön och blå) har sekundärfärgerna turkos, rosa och gul för att färgåtergivningen på filmduken ska bli skarpare.

Menysystemet är överskådligt och bra. Att varje färg bara kan justeras i två dimensioner (mättnad saknas) är lite synd, men det finns rent allmänt fina kalibreringsmöjligheter, även för gamma.

Bildkvalitet
Det märks direkt att W6500 har en bra ljusstyrka. Svärtan är också bra, men stäng av den dynamiska irisen med en gång, den orsakar bara brus i vissa scener. Med irisen avstängd uppmättes äkta ANSI-kontrast till 241:1, vilket är väldigt bra (glöm de vilseledande 60 000:1 i specifikationerna). 158 foot-lambert är testets skarpaste vitnivå, fyra gånger mer än den svagaste testdeltagaren.

I standardläge verkar färgerna lite sterila och saknar värme. De kalla, blåaktiga hudtonerna i ansikten gör nästan att människor ser sjuka ut. Cinema-läget funkar mycket bättre. Där är färgerna fina och gränsar till det neutrala. De är dock inte helt optimala, det behövs mätinstrument för att träffa huvudet på spiken. Bilden är också lite ”plattare” än hos InFocus på grund av att svärtan är lite ljusare. BenQ kan däremot skryta med en skarpare bild, som får fram skäggstubb och andra detaljer på ett exaktare sätt. Vi tycker emellertid att det kan bli i mesta laget, för ofta syns detaljer som brus i bilden. I Bond-filmen ”Casino Royale” får gula mattor och väggar i bakgrunden ”svävande” artefakter. Det hjälper att sänka skärpan, men då kan man lätt tappa detaljer.

Slutsats
BenQ imponerar med en hög ljusstyrka och mycket skarp bild. Det betyder att man kan njuta av filmerna utan att behöva mörklägga rummet fullständigt. Färgerna blir dock aldrig helt neutrala om man inte använder sig av kalibreringsutrustning, och vi tycker att bilden är i skarpaste laget, så att vissa detaljer nästan ser ut som flytande brus.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Sammanfattning

Stor bild, stora upplevelser

Med undantag av en projektor visar detta test att en HD-projektor inte bara ger en stor bild för pengarna, utan också att den är bra.

Sanyo PLV-Z4000

Jumboplats

Sanyos PLV-Z4000 är testets dyraste projektor. Men den är långtifrån bäst.

Fint kvalitetsintryck.
Inga detaljer i svart. Svag ljusstyrka. Små kalibreringsmöjligheter. Dyr.

Mitsubishi HC4000

Bäst i klassen

HC4000 är en DLP-projektor som befinner sig i en klass för sig. Den är liten, lätt att använda och har en bättre bild än rivalerna.

Bra färgkalibrering. Mycket bra färger. Bra kontrast.
Ingenting.

Epson EH-TW3600

Strålande LCD

Testets billigaste LCD-projektor kommer från Epson. Med fin bild och bra kalibreringsmöjligheter är den klart en av de bästa i klassen.

Naturlig bild. Tjusig kontrast. Ingen regnbågseffekt.
Bara tvådimensionell färgkalibrering.

InFocus SP8600

Mycket för pengarna

InFocus minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

Kontrast. Kalibreringsmöjligheter. Nätt storlek.
Inte särskilt intuitiva menyer. Pilliga knappar. Fjuttig fjärr.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.