TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Panasonic SC-BTT590

Exotiska material

Panasonic har använt sig av en organisk blandning av bambu och träkol i sina högtalarmembran. Och det fungerar.

forfatter
Publicerad 2012-12-13 - 00:00
L&B tycker
Fylligt och bra ljud Stor ljudbild i surround
Övertonerna saknar lite luft
Specifikationer
  • 5.1-system
  • 3D, BD-Live, FM-radio
  • WiFi och iPod-docka
  • HDMI: 1 ut (ARC), 2 in
  • Fjärrkontroll-app

Varje gång någon kommer på något nytt, exotisk material i en produkt är det nära till hands att avfärda det som en gimmick. De flesta kvantsprång som bara ett märke ligger bakom brukar ju vara gimmickar. Men nu har alltså Panasonic hittat på högtalarmembran som består av en komposit av bambu och träkol. Utvecklingen startade 2008 och nu är membrankonstruktionen färdig.

Panasonic har dessutom förbättrat sin digitala förstärkning samt utvecklat ett eget ”3D Cinema Surround”-läge som försöker simulera 25 virtuella högtalare, allt för att ge en större och mer sammanhängande ljudbild.

Kvalitetsintrycket för övrigt är representativt för prisklassen: högtalare av plast och subbas av spånplatta.

Användning
Första gången skärmmenyn visas går den direkt till firmware-uppdatering och meddelar att en sådan finns. Tryck på Ok (alltid bra att ha senaste programvaran). Därefter får man tala om vilket menyspråk man vill ha (svenska finns). Sedan får man tala om huruvida man har bakhögtalare eller om man av någon outgrundlig anledning har placerat alla högtalare längst fram (”front surround”). Bakhögtalarna ska naturligtvis stå längst bak. SC-BTT590 är den enda testdeltagaren som sedan frågar om man vill lyssna på tvåkanaliga signalkällor i stereo eller i surround, och sedan får man svara på om man vill använda 3D Cinema Surround till signalkällor med flerkanalsljud. Vilket jag rekommenderar.

Bild
Även Panasonic kan skryta med en väldigt bra Blu-ray-bild. Jag gillar särskilt biokänslan man får med 24 bildramar i sekunden, med de titlar som stöder detta.

Ljud
Han med den mörka reklamrösten i hollywoodtrailers låter mindre svulstig än hos Philips, men har en något överdriven pondus så att man tror att han har enorma lungor. Fast för egen del är det innanför gränserna.

”3D Cinema Surround” ger ett större intryck av höjd och äkta tredimensionalitet i ljudbilden än utan. ”Battleship” på Blu-ray låter faktiskt riktigt häftigt och subbasen gör ett bra jobb med att ge explosioner trycket de behöver. Dialogen har fin fyllighet och även om jag gärna hade föredragit lite mer upplösning i övertonregistret så låter det väldigt prisvärt.

Musik i stereo återges med ett bra och fyllig mellanregister och vittnar om att bambu som membranmaterial inte är någon dum idé. Basen kan bli lite för fet emellanåt, då kan man med fördel dämpa subbasen med 2 dB.

Slutsats
Med membran av bambu och träkol och ny teknik i digitalförstärkaren återger SC-BTT590 ljudet med en fin fyllighet som passar både film och musik. Dialoger och sångröster är varma och fylliga, och subbasen har tillräckligt med kräm för att funka med storslagna actionfilmer. I surround är ljudbilden omringande och tämligen storslagen. Panasonic-anläggningen ger helt enkelt otroligt mycket för pengarna.

Också i detta test:

LG BH8220BN

Bra ljud och dyrt utseende

Enda anläggningen i borstad aluminium kommer från LG. Och eftersom den dessutom låter bra är BH8220BN ett intressant alternativ.

Bra, klart ljud Gedigen byggkvalitet
Saknar lite tryck

Pioneer BCS-323

”Osynligt” men dåligt ljud

Pioneer har testets minsta högtalare. Det gör inte direkt underverk för ljudet.

”Osynligt ljud” Bra bild
Ljudkvaliteten Trög fjärrkontroll Krånglig högtalarkalibrering

Samsung HT-E6500

Med rörförstärkare

Samsung skiljer sig från mängden i det här sällskapet genom att ha rör i förförstärkaren och automatisk högtalarinställning. Fläktljudet gör också att den sticker ut...

Bra, rent ljud Automatisk högtalarkalibrering
Fläktljud Hörbart drivverk

Yamaha BRX-610 + NS-P40

Flexibel och potent

Yamaha har testets enda anläggning med aktiv subbas, och elektroniken och högtalarna kan köpas separat. Och ljudet är supertufft!

Kraftfullt ljud Aktiv subbas Elektroniken gör att köpa löst
Ingen HDMI-ingång Högtalarnas kvalitetsintryck

Philips HTS5563

Billig på alla sätt

Philips anläggning kostar ingen förmögenhet. Det märks på prestanda.

Nätverksstreaming Avståndsinställning
Dåligt mellanregister Billig kvalitetskänsla iPod-anslutning är tillbehör
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Utlovar saftig bas utan separat sub Kompakta Denon DHT-S217 har Dolby Atmos – och inbyggd subwoofer!
Ta med dig bilden vart som helst! Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend