Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips HTS5563

Billig på alla sätt

Philips anläggning kostar ingen förmögenhet. Det märks på prestanda.

Publicerad 2012-12-13 - 00:00
Philips HTS5563
Geir Gråbein Nordby

Philips har satsat på lösningen att ha fem identiska högtalare, där centerkanalen ligger ned. För de här pengarna förväntar vi oss inte tunga och gedigna högtalare, och det får vi inte heller. Här är det plast, plast och plast. Fast vi gillar utseendet.

Användning
Först gången anläggningen startas vägleds vi genom välkomstmenyn, där vi steg för steg väljer språk, land, TV-format och så vidare. Den letar automatiskt efter uppdateringar till programvaran om den är ansluten till internet. Vi gillar den ikonbaserade och överskådliga skärmmenyn och uppskattar att det dyker upp en förklaring till varenda funktion som har markören över sig.

I menyn kan man ställa in avståndet till varje högtalare individuellt, vilket ger flexibilitet när det gäller placeringen av alla kanaler.

Bild
På Blu-ray är bildkvaliteten mycket hög, med få störningar. När bilden är i ”dynamiskt” läge analyseras den kontinuerligt så att brus elimineras utan att det går ut över detaljerna särskilt mycket.

Ljud
Filmljudet är bäst när SurroundPlus aktiveras, vilket ger en bättre rumskänsla. Det hörs däremot för mycket bas från subbasen, som därför sänks med hela 4 dB. Den aningen tunna dialogen gör att vi höjer centerkanalen med 3 dB. Då blir det bättre.

Mannen som pratar på nästan alla hollywoodtrailers har en basrik röst. Philips-anläggningen klarar den dåligt, rösten delas upp mellan centerhögtalaren och subbasen och det hörs. Vi lyckades aldrig få detta att stämma helt och hållet.

På den storslagna filmen ”Battleship” på Blu-ray, under det första mötet och anfallet från det utomjordiska skeppet, står högtalarna bara och rasslar på grund av de djupa baseffekterna som fortplantar sig till alla kanaler. Dialogen känns ganska så instängd och aldrig helt naturlig.

Visst är HTS5563 billig, men vi hade hellre föredragit att Philips kostar på sig lite mer och sedan lagt på en tusenlapp på priset. Den här anläggningen är en stor besvikelse med tanke på att Philips vunnit en hel del sådana här stortester förut.

Musik i stereo lider också av en ojämn och monoton bas, och även med en dämpad subbas är basgitarren i svulstigaste laget. Sångröster saknar information i lägre mellanregistret, vilket särskilt djupa röster lider av.

Slutsats
Philips HTS5563 är en billig anläggning med en billig kvalitetskänsla. Menysystemet är överskådligt och lätt att använda, och vi gillar att det går att justera ljudnivå och avstånd för varje kanal. Dessvärre får ljudkvaliteten underkänt.

Ljud & Bild tycker

Nätverksstreaming Avståndsinställning Dåligt mellanregister Billig kvalitetskänsla iPod-anslutning är tillbehör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen