TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Samsung HT-E6500

Med rörförstärkare

Samsung skiljer sig från mängden i det här sällskapet genom att ha rör i förförstärkaren och automatisk högtalarinställning. Fläktljudet gör också att den sticker ut...

forfatter
Publicerad 2012-12-13 - 00:00
L&B tycker
Bra, rent ljud Automatisk högtalarkalibrering
Fläktljud Hörbart drivverk
Specifikationer
 • 5.1-system
 • 3D, BD-Live, FM-radio
 • WiFi och iPod-docka
 • HDMI: 1 ut (ARC), 2 in
 • Ingen fjärrkontroll-app
Riktpris: 5900Pr. 2012-12-13 Produktsida

Samsungs anläggning är läcker att titta på och högtalarna har en betydligt mer förtroendeingivande vikt än Philips-systemets. Även subbasen är mer robust byggd. Elektroniken har något så exotiskt som radiorör i förförstärkardelen. Det är antagligen mest en gimmick, men kan ge ett mer behagligt ljud. Det höjer också temperaturen, vilket Samsung kompenserar för genom att ha en fläkt som arbetar hårdare. Tyvärr är även drivverket mer högljutt än hos de övriga, vilket uppmuntrar högre volym när man tittar på film och lyssnar på musik.

Användning
Välkomstskärmen börjar med att låta oss välja språk, svenska finns som alternativ. Därefter kontrolleras om programvaran är den senaste versionen, annars uppdateras den.

Koppla in kalibreringsmikrofonen, ställ den i öronhöjd i soffan och kör igång kalibreringen. Enklare kan det knappast bli.

Bild
Samsung har precis som alla andra Blu-ray-spelare jag har sett en strålande bildkvalitet. Om ditt enda möte med HD-upplösning är från TV-kanaler så kommer du att bli imponerad över den extra detaljnivån och Blu-ray-formatets färgdjup. Samsung-spelaren har en något mörkare bild, så det kan hända att du får justera TV:n efter spelaren.

Ljud
Mannen i de flesta amerikanska filmtrailers låter betydligt klarare hos Samsung än hos Philips. Centerhögtalaren har ett bättre mellanregister och subbasen är inte lika svulstig. Resultatet är ett mycket bättre samarbete mellan de båda, vilket gör att rösten låter som en röst i stället för två olika frekvensregister.

Dags för ”Battleship” på Blu-ray. När marinkårsjägarna kör ut för att undersöka vad som senare visar sig vara ett fientligt utomjordiskt krigsskepp låter vattnet som slår mot gummibåten klarare än hos Philips. Dialogen är klarare och bakkanalerna bidrar till att göra illusionen av surround komplett. Röster med lite mer energi i lägre mellanregistret (barytoner) kan låta en smula hermetiska eftersom de utlöser kabinettresonanser i högtalarna. Fast sammantaget låter det många snäpp bättre än Philips-anläggningen. Och när anfallet sätter igång med dunder och brak i basen, tvingas varken högtalarna eller subbasen ned på knä som hos Philips. Bra.

Musik i stereo låter också mycket klarare och öppnare med Samsung. Det låter väldigt bra. Enda minuset i kanten med både film och musik är suset från fläkten och på låg volym hör man att skivan snurrar i drivverket.

Slutsats
Samsung HT-E6500 låter klart och tydligt, med öppen och fin dialog och en stor ljudbild på film. Musik i stereo låter också fint, vi gillar särskilt ljudet av kvinnoröster. Den speciella konstruktionen med rör i förförstärkaren kan ha en positiv inverkan, och ett plus i kanten för automatisk högtalarkalibrering. Tyvärr hörs det lite fläktljud och drivverket hörs också, så man får spela lite högre med Samsung än de övriga.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

LG BH8220BN

Bra ljud och dyrt utseende

Enda anläggningen i borstad aluminium kommer från LG. Och eftersom den dessutom låter bra är BH8220BN ett intressant alternativ.

Bra, klart ljud Gedigen byggkvalitet
Saknar lite tryck

Panasonic SC-BTT590

Exotiska material

Panasonic har använt sig av en organisk blandning av bambu och träkol i sina högtalarmembran. Och det fungerar.

Fylligt och bra ljud Stor ljudbild i surround
Övertonerna saknar lite luft

Pioneer BCS-323

”Osynligt” men dåligt ljud

Pioneer har testets minsta högtalare. Det gör inte direkt underverk för ljudet.

”Osynligt ljud” Bra bild
Ljudkvaliteten Trög fjärrkontroll Krånglig högtalarkalibrering

Yamaha BRX-610 + NS-P40

Flexibel och potent

Yamaha har testets enda anläggning med aktiv subbas, och elektroniken och högtalarna kan köpas separat. Och ljudet är supertufft!

Kraftfullt ljud Aktiv subbas Elektroniken gör att köpa löst
Ingen HDMI-ingång Högtalarnas kvalitetsintryck

Philips HTS5563

Billig på alla sätt

Philips anläggning kostar ingen förmögenhet. Det märks på prestanda.

Nätverksstreaming Avståndsinställning
Dåligt mellanregister Billig kvalitetskänsla iPod-anslutning är tillbehör
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stranger Things får rumsligt ljud Den fjärde säsongen av Stranger Things kommer strax att låta ännu bättre.
Referensljud direkt i väggen Vägghögtalarna från IW150-serien ska vara speciellt utformade för Dolby Atmos.
Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.
Chromecast med Google TV kommer (äntligen) till Sverige Från och med i dag kan Googles nya Chromecast förbeställas i Sverige. Den har bland annat fjärrkontroll och Google TV. 21 juni finns den i butik.
Farväl, Onkyo! Kommentar: Ett av de stora gamla träden i hi-fi-skogen har fallit. Utan ett ljud.
Kolla in Sonys nya 4K-projektorer Erbjuder bland annat laserljus till ett helt nytt pris!
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend