Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Samsung HT-E6500

Med rörförstärkare

Samsung skiljer sig från mängden i det här sällskapet genom att ha rör i förförstärkaren och automatisk högtalarinställning. Fläktljudet gör också att den sticker ut...

Skrivet av / 2012-12-13 - 00:00
Samsung HT-E6500
Geir Gråbein Nordby

Samsungs anläggning är läcker att titta på och högtalarna har en betydligt mer förtroendeingivande vikt än Philips-systemets. Även subbasen är mer robust byggd. Elektroniken har något så exotiskt som radiorör i förförstärkardelen. Det är antagligen mest en gimmick, men kan ge ett mer behagligt ljud. Det höjer också temperaturen, vilket Samsung kompenserar för genom att ha en fläkt som arbetar hårdare. Tyvärr är även drivverket mer högljutt än hos de övriga, vilket uppmuntrar högre volym när man tittar på film och lyssnar på musik.

Användning
Välkomstskärmen börjar med att låta oss välja språk, svenska finns som alternativ. Därefter kontrolleras om programvaran är den senaste versionen, annars uppdateras den.

Koppla in kalibreringsmikrofonen, ställ den i öronhöjd i soffan och kör igång kalibreringen. Enklare kan det knappast bli.

Bild
Samsung har precis som alla andra Blu-ray-spelare jag har sett en strålande bildkvalitet. Om ditt enda möte med HD-upplösning är från TV-kanaler så kommer du att bli imponerad över den extra detaljnivån och Blu-ray-formatets färgdjup. Samsung-spelaren har en något mörkare bild, så det kan hända att du får justera TV:n efter spelaren.

Ljud
Mannen i de flesta amerikanska filmtrailers låter betydligt klarare hos Samsung än hos Philips. Centerhögtalaren har ett bättre mellanregister och subbasen är inte lika svulstig. Resultatet är ett mycket bättre samarbete mellan de båda, vilket gör att rösten låter som en röst i stället för två olika frekvensregister.

Dags för ”Battleship” på Blu-ray. När marinkårsjägarna kör ut för att undersöka vad som senare visar sig vara ett fientligt utomjordiskt krigsskepp låter vattnet som slår mot gummibåten klarare än hos Philips. Dialogen är klarare och bakkanalerna bidrar till att göra illusionen av surround komplett. Röster med lite mer energi i lägre mellanregistret (barytoner) kan låta en smula hermetiska eftersom de utlöser kabinettresonanser i högtalarna. Fast sammantaget låter det många snäpp bättre än Philips-anläggningen. Och när anfallet sätter igång med dunder och brak i basen, tvingas varken högtalarna eller subbasen ned på knä som hos Philips. Bra.

Musik i stereo låter också mycket klarare och öppnare med Samsung. Det låter väldigt bra. Enda minuset i kanten med både film och musik är suset från fläkten och på låg volym hör man att skivan snurrar i drivverket.

Slutsats
Samsung HT-E6500 låter klart och tydligt, med öppen och fin dialog och en stor ljudbild på film. Musik i stereo låter också fint, vi gillar särskilt ljudet av kvinnoröster. Den speciella konstruktionen med rör i förförstärkaren kan ha en positiv inverkan, och ett plus i kanten för automatisk högtalarkalibrering. Tyvärr hörs det lite fläktljud och drivverket hörs också, så man får spela lite högre med Samsung än de övriga.

Ljud & Bild tycker

Bra, rent ljud Automatisk högtalarkalibrering Fläktljud Hörbart drivverk

Också i detta test:

6 hemmabioanläggningar med Blu-ray

LG BH8220BN

Bra ljud och dyrt utseende

Enda anläggningen i borstad aluminium kommer från LG. Och eftersom den dessutom låter bra är BH8220BN ett intressant alternativ.

Bra, klart ljud Gedigen byggkvalitet
Saknar lite tryck
Läs hela testet

Panasonic SC-BTT590

Exotiska material

Panasonic har använt sig av en organisk blandning av bambu och träkol i sina högtalarmembran. Och det fungerar.

Fylligt och bra ljud Stor ljudbild i surround
Övertonerna saknar lite luft
Läs hela testet

Pioneer BCS-323

”Osynligt” men dåligt ljud

Pioneer har testets minsta högtalare. Det gör inte direkt underverk för ljudet.

”Osynligt ljud” Bra bild
Ljudkvaliteten Trög fjärrkontroll Krånglig högtalarkalibrering
Läs hela testet

Yamaha BRX-610 + NS-P40

Flexibel och potent

Yamaha har testets enda anläggning med aktiv subbas, och elektroniken och högtalarna kan köpas separat. Och ljudet är supertufft!

Kraftfullt ljud Aktiv subbas Elektroniken gör att köpa löst
Ingen HDMI-ingång Högtalarnas kvalitetsintryck
Läs hela testet

Philips HTS5563

Billig på alla sätt

Philips anläggning kostar ingen förmögenhet. Det märks på prestanda.

Nätverksstreaming Avståndsinställning
Dåligt mellanregister Billig kvalitetskänsla iPod-anslutning är tillbehör
Läs hela testet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

  • Prova LB+ i 14 dagar
    Bara 14:-

    Förnyas efter 14 dagar, ingen bindningstid.

  • LB+ Total i 12 mån
    Bara 125 kr/mnd

    Du sparar 288 :-

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Rulla till toppen