Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Cybertruck på turné i Europa – och vi har suttit i den

Den häftiga Tesla Cybertruck är på rundtur i Europa. I Sverige kan du se den på ett antal olika ställen fram till 1 juni. Vi ger dig en smygtitt.

Av / 2024-05-06 - 00:01
Cybertruck på turné i Europa – och vi har suttit i den

Vi på L&B Home var några av de lyckligt lottade som fick en förhandstitt på Cybertruck under besöket. Att se det här fordonet i verkligheten är verkligen en extraordinär upplevelse. Med sin kantiga, cyberpunkinspirerade design i blankt rostfritt stål ser den ut som något direkt hämtat ur en science fiction-film. Att sitta i den känns som att sitta i en Tesla, men samtidigt som något helt nytt och annorlunda.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Lyd & Bilde / L&B Home (@lydogbilde)

En pickup med sportbilsprestanda

Men Cybertruck handlar inte bara om utseende. Toppmodellen ”Cyberbeast” kan skryta med en acceleration från 0 till 100 km/h på bara 2,7 sekunder, vilket är i sportbilsterritorium. Samtidigt lovar Tesla att den adaptiva luftfjädringen och de avancerade styrsystemen med ”steer by wire” ska ge både komfort och precision på vägen.

Lastgolvet är också fyllt med smarta lösningar, som uttag för 120V och 240V ström och möjlighet att ladda andra elbilar direkt från Cybertrucks eget batteri. Tesla kallar detta för ”Powershare” och hävdar att en fulladdad Cybertruck till och med kan försörja ett hus med ström i flera dagar.

cybertruck rear
Foto: Geir Gråbein Nordby

Cybertruck-produktionen i gång, men inte för Europa

De första kunderna i Nordamerika fick sina Cybertrucks i december 2023, efter att produktionen startade vid Teslas Giga Texas-fabrik tidigare i fjol. Detta fordon kommer dock inte att finnas tillgängligt i Europa i sin nuvarande form.

Anledningen till detta är att Cybertruck, med sin helt platta front i hårt stål, ännu inte uppfyller EU:s krav på fotgängarsäkerhet. Dessa regler kräver att fordon har mjuka zoner i fronten för att minska skadorna vid kollisioner. Cybertrucks unika konstruktion, där den yttre ”huden” också fungerar som en del av den bärande strukturen, gör det svårt att uppfylla dessa krav utan omfattande modifieringar.

Foto: Geir Gråbein Nordby

En hyllning till Cyberpunk-fans

Så medan Tesla-fans i Europa utan tvekan kommer att flockas till Cyber Odyssey-evenemangen för att själva se denna unika Cyberpunk-bil, är det osannolikt att de någonsin får chansen att äga en själva. Kanske kommer Cybertruck att vara för Europa vad DeLorean var på 80-talet – en klenod som aldrig riktigt slog igenom, men som fortfarande har en speciell plats i många entusiasters hjärtan.

Läs också Tesla Cybertruck rostar Nyblivna Cybertruck-ägare rapporterar att den omedelbart började få rostfläckar

Oavsett utfall, och oavsett hur det går med försäljningen, förutspår undertecknad att Cybertruck kommer att gå till historien som en ikon – som antingen tog varumärket Tesla till nya höjder, eller som fadäsen som företaget helst vill glömma.

En sak är dock säker, och det är att den utsände reportern som fick uppleva Cybertruck på nära håll inte kommer att glömma det inom kort.

cybertruck infotainment
Den 18,5 tum stora skärmen är svår att undgå. Foto: Geir Gråbein Nordby

Cyber Odyssey i Sverige

  • Kista 3-5 maj
  • Göteborg 23-25 maj
  • Väla 27-28 maj
  • Malmö 30 maj – 1 juni

Mer info: tesla.com

cybertruck steeringwheel
Cybertruck är den första personbilen med ”steer by wire”. Foto: Geir Gråbein Nordby
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Ljud & Bild
Rulla till toppen