Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Gemini får mer kontroll

Googles AI-assistent Gemini når nya höjder med integration med välkända tjänster. Och till och med på svenska!

Av / 2024-05-04 - 22:36
Google Gemini får mer kontroll

Google uppgraderar sin AI-assistent Gemini på flera viktiga områden. Gemini kan nu extrahera relevant information från ett antal av Googles tjänster som Gmail, Disk, Maps, YouTube samt resetjänsterna Google Flights och Google Hotels.

Detta öppnar upp för stora möjligheter. Låt oss säga att du planerar en semester till Grekland. Du kan be Gemini att hitta e-postkonversationer mellan dig och de personer du planerar att resa med, och sammanfatta detaljer som vilka tider som passar för gruppen. Du kan sedan få förslag på flygrutter och hotell för dessa datum, tips på populära vandringsleder på ön och till och med YouTube-videor med höjdpunkter och aktiviteter. Allt detta genom en naturlig konversation med assistenten. Och du kan göra det på svenska.

Google Gemini
Ill: Google

Kapabel personlig assistent

Det är imponerande att se hur snabbt AI-området rör sig nuförtiden. På kort tid har Gemini gått från att vara en experimentell chatbot till att bli en alltmer kapabel personlig assistent. Dess integration med Googles tjänster gör den mycket mer användbar i vardagen.

Läs också ChatGPT är det häftigaste tekniska framsteget. Ett genombrott inom AI-teknik eller ett hotscenario?

En allvetande Google Gemini: Vill vi ha det?

Dagens nyheter är naturligtvis praktiska, men de öppnar också upp för ett antal utmaningar. Integritet är ett uppenbart problem när en AI som Gemini, ChatGPT och andra får tillgång till e-post, dokument och sökhistorik. Google lovar förstås att säkerheten är omhändertagen, men det är något som användarna själva måste ta ställning till.

En annan aspekt är att Gemini gör det ännu enklare för oss att leva i Googles ekosystem hela tiden. Plötsligt kan man få mycket gjort utan att lämna Googles tjänster. Det är förstås bekvämt, men också konkurrenshämmande. Kommer Googles dominans att öka för mycket?

Ur en rent teknisk synvinkel är uppgraderingen ett stort steg framåt för Gemini. En nära integration med populära tjänster, och dessutom på svenska, sänker tröskeln för att använda AI-assistenten avsevärt. Det ska bli spännande att se hur snabbt vi tar till oss tekniken.

Google Gemini
Ill: Google

Mobilapp och webbläsartillägg

Gemini finns både som mobilapp och som webbläsartillägg, och kan nu enkelt aktiveras via sökfältet i Chrome. För de mest inbitna entusiasterna är alltså vägen från tanke till handling kortare än någonsin.

Uppdateringen är helt klart ett viktigt steg mot Googles ambition att bygga en riktig AI-assistent – en som är dialogbaserad, multimodal (förstår flera former som text, röst, bilder och video) och inte minst, hjälpsam. Gemini är nu närmare än någonsin.

Ill: Google

Vi vill veta vad du tycker!

Vad tror du själv? Kommer Gemini att bli din nya bästa kompis i ditt dagliga liv? Eller är det här något vi borde frukta som pesten? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet!

OBS: Än så länge är det bara Gemini-tillägget för Chrome som kommer till Sverige, medan vi får vänta på appen.

Mer information: gemini.google.com

Läs också Så använder du ChatGPT Över en natt gick artificiell intelligens från något man bara läste om till något konkret som vem som helst kunde använda. AI har blivit mainstream, men hur använder man det?
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Ljud & Bild
Rulla till toppen