Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Första implantat-patienten använder hjärnkontroll

Neuralink släpper video som visar en förlamad man som spelar schack på datorn.

Av / 2024-03-24 - 15:00
Första implantat-patienten använder hjärnkontroll

Att kunna styra saker med tanken har länge varit en dröm som nu kanske är på väg att bli verklighet. Det amerikanska företaget Neuralink utvecklar människa-dator-gränssnitt med målet att skapa ”förstärkta” människor som kan konkurrera med maskinerna i framtiden. Projektet är än så länge på ett mycket tidigt stadium, men nu har de visat upp det första lyckade mänskliga experimentet.

Läs också Elon Musk kan fortsätta hjärnexperiment Elon Musks företag Neuralink kan gå vidare med att operera in hjärn-dator-interface i människor.

Det handlar om 29-åriga Nolan Arbaugh som blev förlamad från nacken och nedåt efter en dykolycka för åtta år sedan. Han har fått Neuralinks implantat efter vad han beskriver som en ”jättelätt” operation.

I videon som släppts visas hur Nolan kan styra muspekaren på en datorskärm och klicka på saker bara genom att tänka på det. Han visas flytta muspekaren för att pausa uppspelningen av en mediespelare, men även mer avancerade saker som att spela schack på datorn. Han säger att han även spelat Civilization VI.

Foto: Neuralink

Tidigare har Nolan använt saker som en joystick han styrt med munnen. Men detta ska låta honom använda datorn i mycket längre sessioner. Han ska tydligen få ut åtta timmars användning innan implantatet måste laddas, vilket inte avslöjas hur det går till.

 

Nolan säger att det finns mycket jobb kvar att göra och att de haft vissa problem, men att tekniken redan har förändrat hans liv till det bättre.

Företaget är grundat av Elon Musk som inte är rädd för att ta till stora ord, och menar att videon visar ”telepati”.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen