Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Gemma är en enklare lättkörd AI

Släpper AI-modellen Gemma som öppen källkod och den kan köras på vanliga datorer.

Av / 2024-02-22 - 12:50
Google Gemma är en enklare lättkörd AI

Nyligen bytte Google namn på sin AI-chatbot Bard till Gemini, som är språkmodellen som driver tjänsten, samt lanserade Gemini Advanced som bygger på Gemini Ultra-modellen. Den tekniken håller de hårt på, men nu släpper de en förenklad modell som vi alla kan köra hemma, och dessutom som öppen källkod.


Google släpper Gemma 2B och 7B som är en enklare, mindre, mer lättkörda och framför allt gratis och anpassningbara modeller. Trots det säger Google att tekniken som används är samma som utvecklats för Gemini Pro, den avancerade modellen som direkt konkurrerar med Open AI:s ChatGPT. De menar att den kan konkurrera med betydligt större AI-modeller i etablerade benchmark-tester.

Benchmark-resultat (Grafik: Google)

Tanken är att utvecklare ska kunna experimentera fritt med Gemma och använda den för enklare uppgifter, som chatbotar eller verktyg för att sammanfatta texter. Den ska vara så lättviktig att den kan köras i molnet, på en stationär dator eller till och med en laptop.

Som ett svar på alla farhågor om missbruk av AI släpper Google samtidigt AI Toolkit som gör det enkelt att sätta upp regler och säkerhetsåtgärder. De lovar även att Gemma är tränad på data där personlig data har tvättats bort. Här kan man läsa mer om hur Google tänkt om detta.

Källa: Googles utvecklarblogg

Läs också:

Bard byter namn till Gemini

Namnbytet innebär också flera nya funktioner, bland annat en ny betalversion och snart en chatbot som mobilapp.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Rulla till toppen