Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

OpenAI presenterar Sora

Fantastiska fotorealistiska videor baserade enbart på textbeskrivningar.

Av / 2024-02-16 - 15:26
OpenAI presenterar Sora

Sora syftar till att ge artificiell intelligens förmågan att förstå och grafiskt representera den fysiska världen. Systemet kan generera videor på upp till en minut.

Modellen tränas på ett dataset med textbeskrivningar och videor och kan skapa en mängd olika scenarier, inklusive landskap, stadsmiljöer och inomhusutrymmen.

 

De exempelvideor som OpenAI presenterar täcker ett brett spektrum: från en kvällspromenad på en neonbelyst gata i Tokyo till en hungrig katt som tidigt på morgonen berättar för sin matte att den vill bli matad. Enligt OpenAI är alla exempelvideor skapade direkt av Sora utan någon redigering.

OpenAI medger att Sora har begränsningar. Modellen kan till exempel ha svårt att återge komplexa scener eller förstå skillnaden mellan orsak och verkan. Företaget arbetar med att förbättra Sora och planerar att släppa en mer avancerad version i framtiden.

Till en början är tillgången till Sora begränsad till ett litet antal forskare och kreativa utvecklare. OpenAI planerar att utöka tillgången till Sora i framtiden, men kommer först att implementera säkerhetsåtgärder för att förhindra missbruk av tekniken.

 

Tekniken bakom Sora bygger på avancerade diffusionsmodeller och transformatorarkitekturer, inspirerade av de metoder som använts i OpenAI:s tidigare projekt som DALL-E. Samma tillvägagångssätt används också i Googles nyligen presenterade Lumiere.

Läs också:

Googles video-AI Lumiere genererar imponerande resultat

Kan skapa videosnuttar från text eller bilder, i olika stilar eller manipulera video.

Läs mer
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen