Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Googles video-AI Lumiere genererar imponerande resultat

Kan skapa videosnuttar från text eller bilder, i olika stilar eller manipulera video.

Av / 2024-01-29 - 15:08
Googles video-AI Lumiere genererar imponerande resultat

Det senaste året har vi nästan vant oss vid AI-verktyg som kan skapa bilder åt oss från enbart en beskrivning. Samma sak går naturligtvis att göra med video, men det är mycket svårare att få att se naturligt ut. I veckan släppte Google information om sitt Lumiere-projekt och det ser ut som att tekniken har tagit ett stort steg framåt.

Verktyget kan skapa korta videosnuttar från beskrivningar, som ”en hund med roliga glasögon som kör bil” eller så kan den utgå från en bild, som en känd tavla, och animera den. Om man inte riktigt kan sätta ord på vilken stil man vill ha kan man ge den exempel med en bild. Det går även att ta en stillbild och de den animera delar av den, som röken från ett ånglok.

Mer imponerande är att den kan ta en källvideo och manipulera den. Som att byta kläder på en person i videon. Eller att helt byta stil på den genom att förvandla personer till fantasivarelser.

Lumiere använde en ny diffusionsmodell som kallas Space-Time-U-Net. Som namnet antyder kan AI-modellen lista ut var objekt befinner sig i rummet (space) och hur de förändras med tiden (time). Detta gör att den kan skapa videon från början till slut och få det att se naturligt ut. Detta till skillnad från tidigare verktyg som ofta genererar stillbilder och sedan listar ut hur den ska fylla i med saknade bildrutor.

Läs också Smartare bildsök och AI-sökningar Circle to Search och Multisearch ska göra det lättare att hitta information om okända saker

Läs mer om Google Lumiere

Andra videogenereringsverktyg inkluderar Runway, Stable Video Diffusion och Metas Emu.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen