Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Signal riktar skarp kritik mot EU:s planer på chattkontroll

Edward Snowdens favoritmeddelandetjänst har inte mycket till övers för EU:s fortsatta planer på att spionera på allas chattmeddelanden.

Av / 2024-06-06 - 17:21
Signal riktar skarp kritik mot EU:s planer på chattkontroll

För drygt två år sedan, den 11 maj 2022, publicerade EU-kommissionen för första gången sitt förslag om den så kallade chattkontrollen.

Syftet med den föreslagna lagstiftningen? Att skydda minderåriga från sexuella övergrepp.

Den föreslagna metoden? Att tvinga sociala medier och chatt-appar som Instagram, Snapchat och WhatsApp att övervaka alla chattar i appen för att skanna innehållet efter barnpornografiska bilder och konversationer där minderåriga utsätts för grooming.

Ett antal amerikanska tjänster har redan frivilligt implementerat teknik som skannar användarnas meddelanden och bilder efter olagliga aktiviteter, bland annat Gmail, Facebook Messenger, Skype och Snapchat, men den föreslagna EU-lagstiftningen skulle göra sådana lösningar obligatoriska, även för tjänster som använder end-to-end-kryptering, som Signal och WhatsApp.

”Är det inte grannen Mr. Müllers heta dotter?” Så föreställer sig Piratpartiet i EU-parlamentet framtiden om EU:s chattkontroll blir verklighet. Partiets tyska EU-parlamentariker Patrick Breyer för en intensiv kamp mot EU-kommissionens övervakningsplaner. (Foto: Piratpartiet)

Den idén sköts dock i sank. Flera länder, däribland Tyskland, Österrike och Polen, samt en stor majoritet i EU-parlamentet var emot det vittomfattande förslaget.

Läs också EU vill övervaka alla dina chattar Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.

Men bakom kulisserna har arbetet med lagstiftningen fortsatt och nu har Belgien, som för närvarande innehar ordförandeskapet i Europeiska rådet, presenterat ett kompromissförslag som i princip innebär att chattkontrollerna kommer att övervaka alla chattar där användarna kan skicka bilder och videor till varandra.

Med andra ord kommer användaren att tillfrågas i till exempel WhatsApp eller Messenger om de frivilligt accepterar chattkontrollen. Om svaret är nej, kommer möjligheten att dela bilder och videor att avaktiveras och man kommer bara att kunna skicka text- och ljudmeddelanden.

Men det här är fortfarande att gå för långt, enligt den krypterade meddelandetjänsten Signal. Det nya förslaget kräver fortfarande att tjänster som Signal och WhatsApp, som idag överför allt innehåll krypterat mellan användarnas enheter, gör det möjligt att skanna innehåll på exempelvis användarens smartphone innan meddelandet skickas.

Det har fått Meredith Whittaker, ordförande för ”Signal Foundation”, en ideell organisation som bland annat utvecklar Signal-appen och har som mål att skydda yttrandefriheten genom att möjliggöra och garantera säker och privat kommunikation, att reagera. Och i värsta fall kan den föreslagna EU-lagstiftningen leda till att Signal vrider av nyckeln i Europa, skriver Meredith Whittaker på den sociala mediesajten X.

För att vara tydlig – vi är här ända till slutet. Vi står bakom Europas folk och deras rätt till integritet, oavsett vad kommissionen gör. Men vi kommer inte att följa ett mandat som undergräver våra dataskyddsgarantier”, säger Whittaker enligt det tyska techmediet Winfuture.

Den 13 juni, några dagar efter söndagens val till EU-parlamentet, kommer EU:s justitieministrar att diskutera det belgiska förslaget.

Källa: Netzpolitik

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Rulla till toppen