Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Googles sökningar blir ännu smartare genom AI

Circle to Search och Multisearch ska göra det lättare att hitta information om okända saker

Skrivet av / 2024-01-17 - 19:00
Googles sökningar blir ännu smartare genom AI

Googles sökmotor har länge varit väldigt kompetent, men problemet är att man måste veta vad man ska söka efter. Ser man ett par coola skor i en Youtube-video har det inte varit lätt att leta rätt på dem i en butik. Eller om man ser någon spela ett konstigt spel har man inte kunnat googla på reglerna om man inte vet vad spelet heter. Det löser Google med sina nya sökfunktioner.

Circle to Search

Med en ny gest, som att hålla på hemknappen, kan man kalla upp ett sökverktyg utan att behöva lämna appen man är i. Därifrån kan man göra det som känns naturligt, som att ringa in (circle), markera (highlight), klottra (scribble) eller trycka på (tap).

Foto: Google

Därmed kan man exempelvis ringa in de där coola skorna i en video och göra en bildsökning, få upp information om vad de heter och var man kan köpa dem.

Funktionen släpps den 31 januari och kommer föga förvånande till Googles egna Pixel 8 och Pixel 8 Pro. Mer ovanligt är att Samsung är en lanseringspartner, så för första gången får deras nysläppta Galaxy S24-mobiler även tillgång till funktionen från start. Den finns tillgänglig i de länder och på de språk som stöds av Pixel-mobilerna.

AI-driven multisökning i Lens

Dessutom kommer möjligheten att få rikare och bättre information av Googles bildigenkänningsfunktion Lens. Det ska snart gå att bara rikta kameran (eller välja ett foto eller skärmdump) mot något och ställa frågor om motivet. Detta drivs av AI direkt i mobilen, även om svaren från nätet naturligtvis kräver en uppkoppling.

Animering: Google

Exempelvis kan man rikta kameran mot ett konstigt sällskapsspel man ser på en loppmarknad, och inte bara få veta vad det heter, utan hur man spelar det. Detta bara genom att fråga ”how do you play this?”. AI används både för att förstå frågan, tolka bilden, lista ut relationen mellan dem, och generera svaret i klartext.

Funktionen släpps just nu bara i USA och kräver inte längre någon registrering i Search Labs. Men Google säger sig hoppas kunna expandera till fler länder och språk snart.

 

 

Läs också:

Galaxy AI ger Samsung Galaxy S24-mobiler helt nya möjligheter

Med artificiell intelligens kan Samsungs nya Galaxy-smartphones göra saker som de aldrig har kunnat göra förut. Få överblicken här.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Enorm läcka avslöjar allt om ny toppmobil

Slut på webappar på hemskärmen

Returerna ökar för Vision Pro

Kunder rekordnöjda med Galaxy S24

Sömnapné-varning i Samsung Health

Populär smartklocka från Huawei blir grön

Är detta slutet för Nokia?

Apple Vision Pro – Här är recensenternas dom!

5G för alla!

Honors tunna vikmobil kommer hit

Stora förändringar på gång för iOS, Safari och App Store - och Fortnite kommer tillbaka!

Nej, Samsung Galaxy S22 kommer inte att få nya AI-funktioner

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen