Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Kraftfullare NotebookLM här – och på svenska

Din virtuella forskningsassistent hjälper dig bearbeta din egen personliga information.

Av / 2024-06-06 - 14:38
Kraftfullare NotebookLM här – och på svenska

Redan för ett år sedan på lanserade Google sin assistent, som då kallades Project Tailwind, på utvecklarkonferensen Google I/O. I december fick amerikanska användare tillgång till det som nu heter NotebookLM. Nu har verktyget fått nya funktioner och lanseras brett i 180 länder, däribland de skandinaviska. Och på svenska!

Tillhör du dem som ibland måste vada igenom mängder av information och försöka få grepp på vad det handlar om, vad som är viktigt, skriva rapporter eller artiklar baserat på den, eller kanske komma med relevanta frågor som uppföljning? Är du kanske forskare, journalist, författare eller student? Då kommer du älska Google NotebookLM som är en personlig AI-assistent baserad på Gemini Pro 1.5.

Foto: Google

Så vad är skillnaden mot webb-appen Gemini, eller för den delen ChatGPT? De är tränade på allmän information på webben och kan besvara generella frågor. NotebookLM är i stället helt tom på information tills du börjar mata den med bara den information som är relevant för dig, och den blir expert endast på det.

Foto: Google

För att göra det kan du länka dokument på Google Docs, ladda upp textfiler eller PDF:er, och från och med nu även Google Slides och faktiskt webbsidor. För varje projekt skapar du en ”anteckningsbok” som sedan kan fyllas med 50 källor på vardera upp till en halv miljon ord, för en total kapacitet på imponerande 25 miljoner ord. Det borde räcka för de flesta projekt.

Läs också Gemini-appen på svenska Med en mobilanpassad app blir det lättare att få hjälp när man är på språng.

NotebookLM kan sedan ge dig en sammanfattning och plocka ut viktiga punkter, eller generera en studieguide om du måste plugga in materialet. Du kan ställa frågor om saker du inte greppat, den kan förklara komplexa idéer och brainstorma kopplingar i informationen. För att det ska vara klart varifrån informationen kommer kan den plocka ut citat och ge källhänvisningar, inklusive bilder.

Foto: Google

Det ska noteras att Google inte tränar sin språkmodell på dina dokument. De lovar att det ska vara säkert att ladda upp exempelvis konfidentiell eller upphovsrättsskyddad information.

Vi tycker det låter som ett tidsbesparande verktyg för att snabbt komma i gång med ett överväldigande material och få ett första utkast till en egen text.

Här är ett exempel på hur man använder produkten:

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Rulla till toppen