Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

NASA planerar att bygga robottåg för månbasen

För att lösa transportproblemen på Månen jobbar NASA på svävande robotar

Av / 2024-05-13 - 15:29
NASA planerar att bygga robottåg för månbasen

Som bekant jobbar NASA på en långsiktig plan för att ta sig till Mars. Lättast blir det att börja resan från månen där man inte måste överkomma gravitationen. Som en del av sitt Moon to Mars-projekt delar man nu med sig av tankarna på hur man ska lösa transporterna. På basen är nämligen tanken att man ska använda månens regolit ”måndamm” som en källa för både syre och byggmaterial.

Till skillnad från European Space Agency, som vill använda laser för att smälta måndammet och skapa ”asfalterade” vägar, tittar på NASA på att i stället använda tåg. Men tågen har liten likhet med de tåg som band ihop kusterna i USA.

Läs också Laser-vägar på månen? Extrem värme kan vara lösningen på att bygga vägar och uppskjutningsplatser för kommande månbaser

I en bloggpost  berättar Ethan Schaler vid NASA Jet Propulsion Laboratory att de experimenterar med leviterande robotar. Det handlar om ett flexibelt spår som helt enkelt kan rullas ut där man vill ha räls för tillfället. Spåret har tre lager, ett grafitlager som skapar magnetisk levitation, ett lager med elektronik som skapar framdrivning, samt ett valfritt lager med solceller som kan strömförsörja anläggningen. Eftersom allting finns inbyggt i rälsen är robotarna ”dumma”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cerebral Overload (@cbrovld)

NASA räknar med att de ska kunna transportera gods med en vikt på 30kg / m2 i användbar fart (>0,5m/s). Det ska räcka för att transportera hundratusentals kilo regolit flera kilometer per dag.

Läs mer om projektet hos NASA.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Ljud & Bild
Rulla till toppen