Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Forskare vill smälta månen med laser för vägbyggen

Extrem värme kan vara lösningen på att bygga vägar och uppskjutningsplatser för kommande månbaser

Av / 2023-11-05 - 11:00
Forskare vill smälta månen med laser för vägbyggen

Rymdstyrelserna är ense om att nästa steg för att kunna ta människan till Mars är att bygga en bas på månen. Det är enormt mycket lättare att starta en så lång resa med ett så stort skepp från en himlakropp utan atmosfär.

Men månen är ingen ideal miljö att vistas i eller att bygga saker på. Ett av de stora problemen är måndammet. På grund av den svaga gravitationen svävar det kvar i ”luften” under lång tid och letar sig in i maskiner. Och eftersom det inte nötts av vindar är det väldigt vasst, vilket gör att det snabbt sliter ner maskiner.

Foto: Liquifer Systems Group

En lösning vore att bygga vägar och ”asfaltera” ytor där man ska flytta objekt, eller skjuta upp raketer. Men att transportera så mycket material till månen är oöverstigligt dyrt. Forskare tittar därför på om man kan använda material som redan finns där.

Ett projekt hos European Space Agency kallas Paver och där undersöker man möjligheten att helt enkelt smälta regoliten till byggstenar som man kan bygga vägar av. I projektet användes en energistråle på 12 kilowatt och den smälte 25 mm måndamm som sen skapade en solid platta.

Regilit, smält av lasern (Foto: Jens Günster, BAM)

På månen skulle det vara problem att skapa tillräckligt med energi för en sådan laser, men man tror sig kunna använda solljus istället. Detta genom att helt enkelt använda en lins med 87 centimeters radie för att koncentrera det till en mycket varm punkt. Alla som i barndomen satt eld på saker med förstoringsglas vet precis vad det handlar om.

 

 

Läs mer: Liquifer Systems Group

Mer läsning: Tidningen Nature

 

Läs också:

Den ryska månlandningen resulterade i krasch

Rysslands första försök att landa på månen sedan 70-talet har totalt misslyckats

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Rulla till toppen