Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Den ryska månlandningen resulterade i krasch

Rysslands första försök att landa på månen sedan 70-talet har totalt misslyckats

Av / 2023-08-21 - 11:12
Den ryska månlandningen resulterade i krasch

För en vecka sedan rapporterade vi att Ryssland lyckats med uppskjutningen av månfarkosten Luna 25. Målet var att hinna före Kina med att landa på sydpolen och bekräfta förekomsten av vatten. Nu bekräftar ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos att man förlorat farkosten, ett katastrofalt misslyckande för det ryska rymdprogrammet.

Skärmdump: Roscosmos Telegram (översättning: Google)

På lördagen meddelade Roscosmos kortfattat på sin Telegram-kanal att man hade skickat ett kommando till farkosten att lägga sig i omloppsbana, redo för landning. Men enligt meddelandet inträffade en ”nödsituation som inte lät manövern utföras med de specificerade parametrarna”. Det luddiga meddelandet följdes av att de nu skulle analysera situationen.

Skärmdump: Roscosmos Telegram (översättning: Google)

I går söndag bekräftade de på Telegram att kommunikationen med Luna 25 hade förlorats. Enligt analysen ”bytte farkosten till en icke-designad bana och slutade existera efter att ha kolliderat med månytan”.

Foto: Roscosmos

Detta är ett enormt nederlag för det ryska rymdprogrammet. Senaste gången var det Sovjetunionen som landade en robot på månen 1976. Det ryska rymdprogrammet har kämpat med finansiering, samtidigt som bristen på komponenter från väst gör tekniken föråldrad.

Enligt bloggaren Scott Tilley förvärrades troligen kommunikationen med Luna 25 av att Ryssland inte har något kommunikationsnätverk för yttre rymden. Man kan därför bara kommunicera med månen när den syns över Ryssland.

Läs också:

Ryssland tävlar med Indien om att komma först till månen

Siktar på landning vid månens sydpol för att bekräfta förekomsten av vatten

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

Rulla till toppen